Foto: Erika Hebbert

– Kan vi ikke bare slutte å sette folk i bås nå, og slutte med dette tullebegrepet?

Skrevet av Kristian Krokslett
05.12.2018 22:30 - OPPDATERT 06.12.2018 07:31

MENING: Kristian Krokslett mener at virkeligheten for en frilans kulturutøver kan være langt fra en maktposisjon - og mener at ordet kulturelite er forvirrende.

Det er nå noe over to døgn siden jeg skrev et innlegg hvor jeg etterlyste hvem denne såkalte kultureliten i Bodø er. Det ble til en debatt med flere mer eller mindre gode innlegg. Jeg takker for at hansken ble plukket opp og at vi kan diskutere dette misvisende begrepet.

Å diskutere kultur er i seg selv en vrien øvelse, da alle har helt klare meninger om hva kultur er. Akkurat det har vi vel heller ikke et klart svar på. Hva er kultur, egentlig? Fasiten er ofte meget subjektiv og ingen kan klare å gi en fullgod definisjon av begrepet. Når man så i tillegg knytter elite til ordet kultur blir forvirringen total. Og det hyttes i øst og vest mot dem som driver såkalt finkultur. For det er nå en gang slik at når ordet «kulturelite» blir uttalt, så er det først fremst utøverne som folk flest tenker på. De som vises på scenene eller i galleriene. De forbanna kunstnerne… De som går på røde løpere hele året gjennom. Sånne som meg, åpenbart… Men jeg kan love at det er langt mellom kanapéene i mitt virke.

Det finnes selvsagt forskjeller i kulturbransjen på lik linje med andre bransjer. Noen har kunsten som hobby, mens for andre er det blitt et yrke. Og det er ofte disse som har det som yrke som ufortjent blir sittende stemplet som kulturelite. Jeg tviler sterkt på at mannen og kvinnen i gata, velgerne, først og fremst tenker på folk i kulturadministrasjonen når begrepet blir brukt. Nei, da er det som sagt utøvere, de profesjonelle, de som mottar et slunkent honorar for et oppdrag, som folk får opp i minnet. Da er det sånne som meg og mine kollegaer som dukker opp i bevisstheten til tilhørerne. 

I debatten har også skjevfordelinger i bevillinger til kultur blitt påpekt, og man setter kultur-arbeidsplasser opp mot dugnadsbaserte klubber og foreninger. Jeg kan langt på vei være enig i at balansen kan virke skjev, og jeg synes helt klart det er trist at rockeklubben har sett seg nødt til å legge ned driften på grunn av sviktende økonomisk støtte. Men man må jo for fanden ikke «skyte på pianisten»!

Det er ikke vi som, blant annet, formidler klassisk musikk som fordeler midlene! Det er det personer i  administrasjoner i stat, fylke og kommune som gjør. Og er det dem som er kultureliten? Tror ikke det. De har dette som jobb. Og får av og til gratisbilletter til forestillinger i Stormen, vil jeg tro. Jeg vet ikke. På lik linje får de, sammen med privat næringsliv, nok også gratisbilletter på arenaer som Bodø Spektrum og Aspmyra Stadion. Gjør det dem til idrettseliten? Neppe.

Man er tilhenger av kultur (til en viss grad – det kommer tydeligvis an på sjanger), men overhodet ikke av elite når det kommer til kulturbransjen. 

Men når det gjelder en annen kultur, idretten, da hylles eliten! O hoi, så bra det er med noen som viser vei og går foran. Som viser at det er mulig å lykkes selv om man er fra grisgrendte strøk. Jeg tviler sterkt på at fotballspillere noen gang får høre «så artig at du kan leve av hobbyen din». Nei, det er ikke min hobby å være operasanger, artist eller kordirigent. Det er jobben min. Og jeg prøver å leve av den. Forleden var jeg på regiprøver på operaen i Bjørvika, neste helg står jeg på scenen i Stormen og dirigerer mitt lokale mannskor når de skal opptre sammen med DDE. Det ser jeg frem til. Det samme koret skal jeg dirigere på sykehjemmet i Misvær lille julaften. Og sånn kan virkeligheten for en frilans kulturutøver i Norge være. Langt fra maktposisjoner og bevilgende myndigheter.

Mitt innlegg i debatten i dag ble noe sprikende. Jeg ser det. Og det forteller kanskje noe om hvor forvirrende bruken av ordet kulturelite er? Likevel; jeg håper om forståelse for mitt utgangspunkt til denne debatten og ber om følgende:

Kan vi ikke bare slutte å sette folk i bås nå, og slutte med dette tullebegrepet? 

HER KAN DU FØLGE HELE KULTURELITE-DEBATTEN: 

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.