Nyhetsleder Andreas Sandnes Olsen mener at Bodø skiklubb alpinor sine planer for Skarmoen bør heies fram. Foto: Kristin Thrane
KOMMENTAR

«Kjære politikere, si ja til de herlige planene på Skarmoen»

Mange byggeprosjekter har blitt presentert i Bodø det siste året, men er det noe som virkelig bør få et ja i bystyret, er det siste initiativet på Skarmoen hvor de planlegger skistue helt oppe på fjellet samt ny varmestue/servicebygg i bunnen av bakken.


Les om prosjektet her.

Bodø skiklubb alpinor med Bjørnar Hegreberg i spissen imponerer meg. For et par tiår siden ga man egentlig opp å drive skibakke ved Soløyvannet, men lokale ildsjeler fikk pustet liv i Skarmoen og i dag driver skiklubben en skibakke som virkelig begynner å ligne på noe. Timingen er god når de nå varsler en opprusting av fasilitene ved bakken. 

Denne kommentaren gir kun uttrykk for skribentens holdninger. 

Det bør så klart ikke være et mål at man skal trekke skientusiastene bort fra Sulitjelma og Vestvatn, men jeg mener at Bodø kun har noe å vinne på å ha en populær skibakke så nært byen. 

Derfor bør tiltak som dette heies fram. 

Fordelene er mange. 

En skibakke med fasiliteter som ser innbydende ut, vil kunne bli et trekkplaster. Både for turister, og folk som allerede bor i Bodø, men ikke er så ivrige i å komme seg ut på ski. Hvor kult er det ikke å ta heisen opp til en skistue som har utsikt utover hele Saltenfjorden, sette seg ned med en kopp kakao og ta synet innover seg, før man spenner på seg skiene og står ned? 

I Tromsø har de den kjente Fjellheisen og Fjellstua Café, som er et ettertraktet turmål og startpunkt for turer utover fjellet. Noe lignende bør vi ha i Bodø.

Servicelokalet som planlegges i bunnen av bakken er også på høy tid. Tiden for modernisering av det slitte lokalet som står i dag, er på høy tid. 

Saken fortsetter under bildet.

Skistue på fjellet. Hvor kult er ikke dette? Illustrasjon: Gnist arkitekter

Ikke minst er dette i det hele tatt tidenes folkehelsetiltak, spør du meg.

Fordelen med å støtte opp under en bakke nært Bodø, er at den blir tilgjengelig for folk som har vanskelig for å komme seg helt til Vestvatn eller Sulis. 

Ikke minst er det et miljøtiltak - da man slipper å kjøre unødig langt.

Kanskje Bodø kommune til og med kan støtte opp ved å subsidiere bussruter som går mellom sentrum, Bestemorenga og Skarmoen? Da sikrer man at de som ikke har bil mye lettere kan få tilgang på Bodømarka og vår egen skibakke.

Alpint er en kostbar idrett, men en bynær bakke med lave transportkostnader kan jo sikre at den blir merkbart billigere. 

Kritikken kommer sikkert til å hagle, dersom dette skal ut på offentlig høring, men jeg mener fordelene er større enn ulempene i denne saken.

Riktignok er dette et populært turområde på sommerstid og jeg er veldig imot utbygging i utmark. Men den mest populære stien langs «Bodøryggen» passerer et stykke unna den planlagte fjellhytta. Dermed vil ikke bygget være til sjenanse for folk flest. 

Som nevnt tror jeg dette heller vil bli et trekkplaster, heller enn å være til sjenanse. 

Er det noe Bodømarka mangler, så er det et kafétilbud for bodøværinger som er på tur. Eksempelvis i en by som Trondheim kryr det av steder man kan sette seg ned og ta en pust i bakken før man fortsetter videre på turen. I Bodø har vi Erlingbu som er åpent kun når det er snø, samt Skihytta en gang i blant. 

Jeg håper virkelig Bodø kommune og etter hvert politikerne - dersom prosjektet når politisk behandling - stiller seg positive til planene. Når man kan strekke seg for boligutviklerne i byen, kan man også strekke seg litt for folkehelsa. 

 

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.

Les mer om:

Bodødebatt