– Jeg klarte det! Rusen holdt på å knekke Ken Eskil Mikalsen fullstendig. Nå har han vært edru i fem år og fått seg fast jobb,

Kjempet seg ut av
rusens dødsgrep

Av Bodø Industri
11.10.2017 08:53 - OPPDATERT 21.01.2018 19:05

I 15 år handlet det kun om neste rus, neste dose, neste tablett. NAV og Bodø Industri ble de varme hendene som dro ham opp av det sorte hullet.

– Det gikk egentlig galt fra dag én, forteller Ken Eskil Mikalsen (35).

Han begynte tidlig å flørte med alkohol, men det var da han flyttet fra Røst til Bodø for å gå på videregående at det virkelig smalt.

Ubarmhjertig mørke

I utgangspunktet var det tøft nok å flytte hjemmefra, men Ken Eskils hybelliv ble fort forvandlet til en reise inn i rusens ubarmhjertige mørke. I tillegg slet han med depresjoner.

 

Saken fortsetter under bildet.

Bunnløst hull: – Jeg levde 15 år i et bunnløst, sort hull. Jeg flyktet inn i rusen for å bli kvitt depresjoner og tunge tanker, sier Ken Eskil.

 

Med en kraftanstrengelse klarte han å fullføre elektro-linjen, men lærlingeperioden i Lødingen skar seg kapitalt. På dette tidspunktet hadde rusavhengigheten blitt så sterk at han ikke klarte å fungere.

Ville så gjerne jobbe

Han rømte hjem til Røst. Han rømte inn i kjemikalienes forlokkende drømmeverden. Ken Eskil fikk jobb på et fiskebruk, for han har aldri vært redd får å ta i et tak.

– I mitt hodet er hardt arbeid en hedersbetegnelse, sier 35-åringen.

Saken fortsetter under bildet.

 Rømte inn i rusen: – Rusen ble min fluktvei når livet var tungt. Til slutt var det ikke noe liv igjen, bare rus.

Allerede på dette tidspunktet begynte Ken Eskil også å få store problemer med å håndtere økonomien. Fristende forbrukslån med skyhøye renter hadde vokst ham over hodet.

– Gjelda var på over 500.000 kroner 

Husker lite

Den dag i dag har Ken Eskil trøbbel med å gjøre rede for mye av det som skjedde i perioden 2007-2012. Bare at det var seks år med smerte og rus.

Da han var som dypest nede, kom hjelpen fra NAV og Bodø Industri. Og, ikke minst, han traff Roger Strand. Det skulle få en helt avgjørende betydning.

Saken fortsetter under bildet.

En venn for livet: Næringslivkontakt Roger Strand på Bodø Industri ble en avgjørende faktor for et Ken Eskil Mikalsen skulle bli rusfri og få seg en fast jobb.

Endelig en familie

– For første gang møtte jeg et mennesket som så meg, som forsto meg. Å komme til Bodø Industri var som å komme hjem til den familien jeg aldri har hatt.

Ken Eskil innså brått at han måtte ta et valg. Hvis han fortsatte på samme kurs ville han ikke overleve særlig lenge. Han hadde også en sju år gammel sønn han ikke fikk lov til å ha kontakt med.

Skaffet seg behandlingsplass

Han fikk plass på rusbehandlingsinstitusjonen Langørjan Gård i Rissa. Men etter 10 måneder gikk institusjonen konkurs. Da hadde imidlertid Kes Eskil fått troen på at det nyttet.

Han tok selv kontakt med Rus- og Psykiatrienheten (ROP) ved Nordlandssykehuset. Der klarte han, i samarbeid med dyktige fagfolk, å komme seg på beina – sakte, men sikkert.

Saken fortsetter under bildet.

 Helt elektrisk opplevelse: – Jeg trodde nesten ikke det var sant, da Haneseth ga med tilbud om fast jobb. Det var for godt til å være sant, sier Ken Eskil

Fagbrev og jobb

Samtidig fikk han hjelp hos Roger og Bodø Industri. Det ble en hospiteringsplass hos Haneseth, det ble fagbrev og endte til slutt med fast jobb 2. desember i fjor.

– Jeg har aldri følt meg lykkeligere noen gang. Bare tanken på at du hadde en jobb å gå til ga meg gåsehud, sier Ken Eskil.

Nå har han ikke rørt rusmidler på fem år og slik skal det være resten av livet. Han har ikke tenkt å ta noen sjanser. Han har også stiftet ny familie og har fått en ny sønn som er ett år. Neste drøm er å skaffe seg sin egen bolig.

Saken fortsetter under bildet.

Endelig fritid: – Først når du har en jobb, har du fritid. I år kan jeg – for første gang – ta juleferie med god samvittighet, sier Ken Eskil.

En iboende kraft

– Med hjelp fra politiet fikk vi samlet alle kreditorene og laget en gjeldsordning som gjør at Ken Eskil nå får betalt ned det han skylder, sier Roger.

Han har hele tiden vært overbevist om at Ken Eskil ville klare å komme seg ut av rusen, det var en iboende kraft i den storvokste Røstværingen som imponerte ham.

Stor takk til næringslivet

– Så er det all grunn til å rette en stor takk til Haneseth, som var villig til å gi ham en sjanse. Alle de bedriftene som stiller opp for oss gjør både enkeltpersonene og samfunnet en stor tjeneste, sier Roger.

Og Ken Eskil?

Han nyter hver dag han er rusfri og gleder seg til å gå på jobb.

– Akkurat nå er et A4-liv det mest perfekte jeg kan tenke meg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.