Foto: Preben Hunstad

–⁠ Kjente på en lettelse da jeg ble pågrepet


Natt til søndag 24. mai 2020 brøt det ut en dramatisk brann i en firemannsbolig på Mørkved, nærmere bestemt i Trollmyra.

Brannen ble beskrevet som eksplosjonsartet, og naboene skal ha hørt flere smell før flammehavet plutselig var et faktum. 

— Det var som en eksplosjon rett utenfor soverommet. Da vi kom til vinduet så vi flammene som veltet ut av bygget. Jeg kunne kjenne varmen og lukten med en gang vi kom ut, sa et av vitnene til Bodø Nu samme natt.

Narkotikagjeld

I et intervju med «Fengselspodden», som produseres av journaliststudentene ved Nord universitet, forteller hovedmannen bak brannen kort om det som skjedde og hvordan han kom til å gjøre det. 

Mannen, som anonymiseres, men går under navnet «Mats», sitter i Bodø fengsel. Han ble dømt til fem år og seks måneder fengsel.

Han forteller, som Bodø Nu allerede har beskrevet, at det gjaldt narokotikagjeld og en såkalt hevnaksjon.

Han og kjæresten dro til den aktuelle boligen på Trollmyra natt til 24. mai. Boligområdet har vært preget av mye bråk og kriminalitet, men denne natten blir det ille. 

«Mats», som er i 30-årene, og kjæresten gikk inn i boligen, selv om ingen var hjemme. Her satte de på komfyren og en gassflaske. Det ble også funnet en flaske med tennvæske. Dette tømte en kompis av «Mats» over gulvet, etter oppfordring fra «Mats».

Deretter slapp de en fyrstikk over gulvet og løp fra stedet. Kort tid etter eksploderte det.

Verdier for over ni millioner kroner gikk opp i fyr.

– I mitt hodet har jeg ikke gjort noe mot noen jeg mener ikke har fortjent det. Men det er selvfølgelig ikke bra, selv om de har «vært med på leken». Jeg er ikke farlig for vanlige folk, men jeg har vært farlig for andre kriminelle, sier han i episoden.

På rømmen

Han var på rømmen fra politiet i to måneder, men ble etter hvert tatt etter en brann i Lofoten. Det er han glad for.

– Jeg kjente på en lettelse da jeg ble pågrepet. Jeg hadde nok vært død i dag om jeg ikke ble pågrepet, erkjenner han.

Etter pågripelsen i Lofoten, to måneder etter brannen på Trollmyra, ble han lagt i kunstig koma. «Mats» forteller at han levde fort og hardt fra 2017 til 2020.

– Jeg veide 46 kilo da jeg kom i fengsel i Bodø, forteller han.

– Har du reflektert over tidligere valg i livet?

– Om hvem det er verst for? Det er de rundt meg. Familie og venner var redd for meg. Jeg var redd for meg. Det har vært mye rus og kriminalitet, så jeg tok avstand fra alt og alle, og hadde kun kontakt med de i samme miljø som meg. Jeg sliter med PTSD. Så det var situasjoner der jeg bare ville flykte, og der jeg ikke vet hva jeg gjør. 

Nå sitter han i fengsel og får hjelp.

– Jeg snakker med en psykolog her i fengselet og det hjelper mye. Jeg har hatt et vanskelig liv, men ser positivt på framtiden. Jeg har bedre kontakt med mamma nå enn tidligere. Jeg vil også fokusere på ungene mine og reparere relasjoner på utsiden. 

Les mer om:

brann krim