– I boken prøver jeg verken å frikjenne ham for de forbrytelser han gjorde, eller å legge stein til byrden, sier historiker Knut Støre.

Knut Støre har brukt 40 år på boka om Johnny Larsen

Skrevet av Geir Are Jensen
15.06.2017 20:15 - OPPDATERT 22.01.2018 21:17

– Det var den nifseste historien jeg hørte som unge. Og den ble bare mer og mer bloddryppende for hver dag som gikk.

Det sier Knut Støre (75), historiker og tidligere både jagerpilot og arkitekt.
Siden midten 1970-tallet har han brukt tusenvis av timer på å gå Johnny Larsens liv nærmere etter i sømmene.

– Historiene om ham gjorte inntrykk på ei guttesjel. Og jeg tenkte tidlig; kan alt dette stemme? Og – hvorfor måtte han bøte med livet?

LES OGSÅ: Han torturerte folk på de mest bisarre måter
– og var Bodøs mest forhatte mann etter krigen.

Jakter forlag

Støre har utført en imponerende research – helt siden midten av 1970-tallet. Han har intervjuet rundt 60 sentrale kilder. Blant annet tyske offiserer som jobbet sammen med Johnny Larsen i Sipo, sikkerhetspolitiet. Han har intervjuet ofre, norske politimenn som deltok i henrettelsen, medlemmer av Larsens familie og ledende jurister fra påtalemakten.

– Jeg legger ikke skjul på mitt syn. Jeg mener det var feil å henrette Larsen – av mange ulike årsaker. Men i boken prøver jeg verken å frikjenne ham for de forbrytelser han gjorde, eller å legge stein til byrden. Jeg etterstreber en nøktern og nøytral stil, sier Støre.

Boken er ferdig. Nå jakter Støre på det rette forlaget til å utgi den.

Spøkelset

– Det bare måtte bli en bok. Temaet har fascinert meg i alle år. Jeg ble selv født i 1942 og under hele min oppvekst var det som om spøkelset Johnny Larsen hang igjen over byen, sier Støre.

Intervjuene med kilder vil bringe mange nye fakta til saken, men de har vært krevende.

– Ikke minst den kjensgjerning at ingen i bunn og grunn er objektive. Mennesker opplever hendelser fra sin synsvinkel, og det innebærer ofte en slagside, stor eller liten, når historien skal fortelles. Men slik er det også med historikere. Alle historikere kommer inn i profesjonen på grunn av en sterk interesse for ett eller annet spesialfelt. Hvis du da påtreffer noe som ikke sammenfaller med din opprinnelige holdning, kreves det mot for å balansere og forandre sin innstilling. Her syndes det ofte. Jeg har til gode å møte en eneste objektiv historiker, sier Knut Støre.

LES OGSÅ KRONIKK: – Det var feil å henrette ham

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.