«Kongen er død -
leve dronningen»

Du hører ikke de klaprende rotorene fra et helikopter. Det er lyden av et sykehus som kommer inn for å redde liv.


En konge er i ferd med å abdisere. Vi har hatt ham siden 1973. Kongen av sjøen. Sea King. Et hvitt og oransje redningshelikopter som har blitt en del av hverdagen for oss her nord. Nå er det duket for en ny aktør. En dronning. En SAR Queen. SAR - Search And Rescue. Søk og redning.

Ekte ærefrykt

Selv bor jeg en flight-check unna flyplassen. Derfor er det heller ikke uvanlig at en Sea King tar av og flyr ut i lav høyde - rett over huset vårt. Der og da får jeg en sterk trang til å stå i giv akt! Vel vitende om at nå er det noen som trenger hjelp. Nå er det noen som teller sekunder og minutter.

Det var det han gjorde, faren som kom over en trafikkulykke hvor hans egen sønn var involvert. Det var store skader, stort blodtap. Igjen, klokken tikket, til tross for at det virket som om tiden sto stille.

Det var da han hørte lyden. Klaprende rotorer. Og som han sa til meg:

– Det var ikke lyden av et helikopter jeg hørte. Det var lyden av et flygende sykehus.

De som redder liv

For det er her Sea King’en har spilt en så sentral rolle. Maskinen har vært bemannet med en redningsmann med tung utdanning innen «paramedics». Men den kom også med en lege som kunne utføre mirakler under ekstreme situasjoner.

Det var oppdrag hvor pasienten måtte legges i narkose i steinbratt fjellside. Det var scener hvor alt håp var ute, men så dukket en «Saver» opp. 

For det er kallenavnet på radioen. «Saver 01» er ett bestemt helikopter. «Saver» Redningsmannen.

Det finnes utallige historier om hvordan heltene på 330-skvadronen har grepet inn i dramatiske situasjoner. 

Se her hvordan hverdagen kan utspille seg.

Fikk livet i gave

Jeg har møtt familier som trodde at barna var tapt for alltid, men de ble funnet av et varmesøkende kamera.

Jeg har intervjuet fiskere som var sikre på at livet var over - der de lå ute i ishavet. I en redningsdrakt som var skadet av brannen om bord. Igjen, lyden av rotorer. Lyden av redning. Lyden av livet.

330-skvadronen, eller Nuller’n som de blir betegnet internt, er en gjeng med mennesker som brenner for jobben. Det er bare å se på den ubegripelig gode dokumentarserien som går på TV 2, «Reddet». Hvis du klarer å holde tårene tilbake her, så er du ikke et ekte menneske.

Du kan se serien her.

Derfor er det en legende som nå trer inn i pensjonistenes rekker. Sea King’en har operert langt ut over den tiden den skulle. Dette ene og alene fordi 330-skvadronen har verdens beste teknikere og mekanikere. De har tryllet frem løsninger når alt håp var ute.

«Helt dronning»

Men det kommer til et punkt hvor nok er nok. Nå er SAR Queen på plass i Bodø. En maskin med helt andre egenskaper og kapasiteter. Og som jeg sa til min datter, da den fløy ut over huset vårt:

– Det du ser der, er en ekte dronning.

– Ja, svarte hun.

Etter en kort tenkepause kom det en siste oppsummering:

– Da kan vi jo også bytte det uttrykket, ikke sant?

– Hvilket uttrykk?

– At noe er «helt konge».

– Fordi?

– Nå er jo alt «helt dronning».

Det var bare det.

En liten hyllest til en sterk konge og en enda sterkere dronning.

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.