Foto: Roger Marthinsen

Kraftig kompetanseløft innen fotballen

Skrevet av Roger Marthinsen
06.07.2019 16:00 - OPPDATERT 06.07.2019 18:02

– En meget god nyhet, spesielt for ungene, sier trenerutvikler Ørjan Valla.

Trenerutvikler i NFF Nordland, Ørjan Valla, fikk rett før sommerferien gledelige nyheter:

NFF Nordland har hatt en økning på dekningsgrad med kompetanse fra 57,4 prosent i august 2018, til 74 prosent i juni 2019. På siste oppdatering fra Norges Fotballforbund var NFF Nordland den nest beste kretsen i Norge.

– En meget god nyhet, spesielt for ungene. Dette kommer som en konsekvens av at klubbene prioriterer utdanning og at trenerne er så fornøyde med kursene at de både kommer igjen etter å ha vært på ett delkurs og anbefaler andre å gjøre det samme. Spesielt gledelig er det at mange kvinner har deltatt på kurs det siste året. I tillegg har vi et rutinert og velfungerende veilederkorps som skaper læring og god trivsel på kursene, sier Valla.

Trenerutvikler Ørjan Valla veileder trenere fra Sandnesjøen IL Fotball. Foto: Sandnessjøen IL

NFF sentralt og fotballkretsene lokalt har det siste året jobbet målrettet og strukturert med å øke andel lag med personer med formell trenerkompetanse – og da primært på laveste nivå knyttet til delkurs 1-4 Grasrottreneren i barne- og ungdomsfotballen. Kunnskap om å lede en gruppe, skape et godt miljø, sette i gang god fotballaktivitet og påvirke fotballferdigheten i riktig retning lærer du på disse kursene.

Selv om fotballkretsen har stø kurs i riktig retning, er det fortsatt muligheter til forbedringer. Målet til NFF Nordland den neste treårsperioden er at alle lag har trenere som har kompetanse knyttet til årsklassen de er trenere for. I tillegg jobber man mot en struktur der man tar delkursene Grasrottreneren før ungene når den aktuelle alderen.

– For å øke læringen ønsker fotballkretsen at flere gjør seg ferdig med delkurs 1-4 Grasrottreneren før ungene er 12 år. I ungdomsfotballen er målet at flest mulig trenere innehar kompetansen UEFA B-lisens. Da går du fra å være god til å skape aktivitet til å påvirke læring i fotballtreningen, sier Ørjan Valla. 

– Tida er forbi der spillere møter trenere som kun gjør det trenerne gjorde da de spilte fotball. Tida er forbi med slums-metode. Om vi skal ta ett, to og tre steg videre, sier NFF Nordlands trenerutvikler. 

 

[annonse]

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.