Nordlandssykehuset. Foto: Arkiv

Kreftpasienter døde etter ny behandlingsform – har blitt brukt på Nordlandssykehuset

Skrevet av Sindre Kolberg
09.03.2019 21:00 - OPPDATERT 10.03.2019 13:42

Nå er behandlingen stanset på alle sykehus i hele landet.

En ny behandlingsmetode for operasjon av endetarmskreft er nå stanset etter at ti pasienter har fått lokale tilbakefall, mange av dem livstruende.

Det skriver Aftenposten i dag.

Det var knyttet store forventninger til behandlingsformen internasjonalt. Men da seksjonsoverlege på Oslo Universitetssykehus, Stein Gunnar Larsen, fikk inn to pasienter med spredning bare fem måneder etter den nye typen operasjon var gjennomført, slo han alarm.

Så langt er det avdekket at to personer har dødd etter å ha fått tilbakefall etter behandlingen. Åtte andre har blitt alvorlig syke.

En kartlegging Dagens Medisin, som først omtalte saken, har gjennomført, viser at det primært er kirurgene ved Helse Bergen HF Haukeland universitetssykehus, Akershus universitetssykehus (Ahus), Sykehuset Innlandet HF Gjøvik, og ved Vestre Viken HF, Drammen, som har benyttet operasjonsmetoden, med det fagtekniske navnet taTME.

I den samme kartleggingen kommer det frem at Nordlandsykehuset har behandlet én pasient med metoden.

Debatt
Bodø NU oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.