Illustrasjonsfoto: Arkiv

Lanserte nordnorsk redningsprosjekt i Roma

Skrevet av pressemelding
05.03.2019 09:49

I dagene 26. – 28. februar ble det det internasjonale prosjektet ARCSAR – søk, redning og oljevern i Arktis, lansert i Roma.

ARCSAR er et EU-finansiert prosjekt over HORIZON 2020-programmet som ledes av Hovedredningssentralen Nord-Norge (HRS N-N) med hovedmål å etablere et internasjonalt innovasjonsnettverk bestående av utøvere, næringsaktører, forskningsmiljøer, teknologileverandører så vel som representanter fra myndigheter, organisasjoner og frontlinjepersonell. Dette for bedre å kunne møte utfordringer knyttet til sikkerhets- og risikotrusler som den økte kommersielle aktiviteten i den Arktiske og Nord-Atlantiske regionen innen bl.a. cruisetrafikk og olje- og gassindustri medfører.

E-geos/Leonardo-senteret var vertskap for den vellykkede lanseringen der om lag 70 personer fra de 21 partnerne fra i alt 13 land var representert. På samlingen sto bl.a. følgende tema på programmet:

1. Satelitteknologi  for søk- og redning i Arktis

2. Teknologi for å bekjempe oljeutslipp i arktisk klima

3. Situasjonsbevissthet på de utfordringer som operasjoner i islagt farvann krever

4. Redningsutstyr tilpasset arktisk klima

5. Verdien av lokalkunnskap og involvering av urfolk  i søk- og redningsarbeidet

Den norske ambassadøren til Italia, Margit F. Tveiten, politimester Ellen Katrine Hætta fra Finnmark politidistrikt, sjefpilot Snorre Hagen, Lufttransport AS Svalbard og prosjektleder Bent-Ove Jamtli hadde alle innlegg på samlingen hvor også redningsaksjonen I forbindelse med reketråleren “Northguiders” forlis i Hinlopenstredet romjulen 2018 ble presentert.

Lanseringssamlingen i Roma vil bli videreført gjennom en rekke nettverkssamlinger og aktiviteter over de kommende 5 år, den neste i Reykjavik i april i år.

Fra norsk side deltok ellers representanter fra så vel Nord universitet som Sysselmannen på Svalbard, Kystverket, Kystvakten, Meteorologisk Institutt, og redersammenslutningen Maritimt Forum Nord samt AECO – sammenslutningen av ca. 50 arktiske ekspedisjonscruiseoperatører.

Debatt
Bodø NU oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.