Hege Annie Nordlund Hagen og hennes sønn Magnus (5) i dagens festbekledning.

Lille Magnus (5) hadde gledet seg lenge til å feire nasjonaldagen i Bodø. Endte opp med å bli hetset

17.mai er en dag som for de fleste betyr samhold, inkludering og aksept. Opplevelsen til Hege Annie Nordlund Hagen og hennes sønn Magnus på fem, ble en annen enn forventet.

 
Hege Annie Nordlund Hagen og hennes sønn Magnus på fem, deltok tirsdag i barnehagetoget, noe Magnus over lengre tid hadde både ventet på, og gledet seg til. Dessverre fikk de noen opplevelser mens toget gikk som la en demper på stemningen. 

Magnus gikk i toget i tradisjonell samisk kofte, og bar på samiske flagg. Etter toget noe forsinket begynte å gå kom en voksen mann bort til de, og reagerte kraftig på flagget Magnus bar. 

– Da han kom bort henvendte han seg til Magnus, og sa at han ikke kunne gå å vifte med det flagget der. Min sønn så opp og sa «Hæ», og det var alt han rakk før jeg gikk bort til mannen å ba han flytte seg, forteller Hagen. 

Det var heller ikke den eneste negative opplevelsen de hadde på vei inn mot sentrum, da det var flere hendelser lengre ned i løypen før de kom til destinasjonen. 

– Litt senere gikk vi forbi noen eldre menn som så på Magnus og høylydt sa «Æsj». Det fikk han heldigvis ikke med seg, men da to damer på godt over seksti pekte, og snakket negativt om kofta hans litt lengre i løypen hørte han det. 

Litt lengre på veien kommer det enda en kommentar, da en gutt på 10-11 år ser på flagget Magnus bærer, og sier «Dette er Norge sin bursdag, man skal bare ha norske flagg». 

Etter den siste kommentaren spurte sønnen Hagen hvorfor folk var så opptatte av hvilken flagg han bar. 

Vi har en jobb å gjøre

– Man må få mene akkurat det man vil. Men når godt voksne menn sier æsj til en fem-åring som går forbi med kofte og samiske flagg tenker jeg vi har en jobb å gjøre, sier Hagen. 

Det er ikke første gangen de har møtt lignende holdninger, og hun forteller at det er noe som florerer i kommentarfeltet på sosiale medier, men det er en stor forskjell. 

Saken fortsetter under annonsen.
[annonse]
– Hvert år før 17.mai kommer flaggdebatten opp, noe folk ofte har veldig friskt i minne fra debatter de har sett, og kommentarfelt på Facebook de har lest, eller deltatt på, noe jeg tror gjør det lettere å si det høyt i etterkant.

Sist familien deltok i toget møtte de også lignende kommentarer, og utsagn. 

– Det er noen år siden vi gikk i 17.mai tog sist. Da gikk jeg med datteren min på åtte, som hadde på seg kofte. Da opplevde vi en del peking og hvisking, forteller hun. 

Reaksjonen den gang var at Hagen tok datteren på armen, og gikk bort til de som gjorde det for å si at de kunne si det rett til de dersom de hadde noe fint å si. 

Det er vanskelig

Holdningene som ble sagt høyt i toget er ikke noe nytt, men at de kommer ut på den måten Hagen opplevde i barnetoget er ikke like vanlig som kommentarene på nett. 

– Jeg tror mange av folkene som sier disse tingene deler disse fordommene hele året på diverse nettforum, så er dette en mulighet for de til å verbalisere det i en folkemengde hvor det ikke blir lagt merke til, da man får muligheten til å gjemme seg selv, og kommentarene i mengden. 

– Det kan godt hende de hadde sagt det samme om de sto på en scene, og det er ikke sikkert de må ha en plass å gjemme seg. 

Man blir litt motløs

Hagen forteller at folk må tro akkurat det de vil, og at det er henne helt likegyldig. Men når det går ut over hennes fem år gamle sønn, som er stolt av å ha på seg kofte og bære samiske flagg er det verre. 

– Jeg syns det er veldig vanskelig. Man blir litt motløs, og jeg vet ikke helt hvor jeg skal begynne. Jeg blir forbannet og trist, også tenker jeg på hvorfor det er så viktig for disse folkene å få frem dette på 17.mai at de lar det gå utover en fem åring som feirer, sier hun. 

Hun forteller at hun har en utopisk tanke om at Norge skal komme til et punkt der dette aldri vil være en problemstilling lengre, men forteller at målet hun, og faren til barna har er noe annet. 

– Målet vårt er at de aldri skal slutte å gå i kofte, og at de alltid skal være stolte av å vise frem sin kultur, og sin historie. Målet vårt er at de aldri skal føle noe skam, og at det kun er noe man kan gjøre hjemme, alene men heller at kofta er noe man kan ta på seg når man skal feire, forteller Hagen. 

– Jeg håper de kan slippe å forholde seg til sånt i fremtiden, avslutter hun. 

 

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.