Sondre mener folk må forstå alvoret.

– Må fardin, bestemora di eller noen andre dø før du skjønner alvoret?

MENING: Faresignalene lyser kraftigere enn noensinne. To dager på rad har vi fått beskjed om økning i smitte lokalt. I flere uker har Norges ledelse nærmest ropt at vi må være forsiktige.

Men fortsatt finnes det folk som gir fullstendig faen. 

I midten av november ble første menneske i verden smittet av Covid-19. Kina sto ovenfor en helt ny og ukjent utfordring. Ingen i Kina var klar over hva som lå foran dem. Ingen i verden ante hva som skulle komme. Og veldig få i Norge trodde vel at vi skulle være der vi er i dag. 

Det tok noen uker før Kina skjønte alvoret, og vi kan kritisere dem så mye vi vil for det. Men da de først innså at Covid-19 sprer seg raskere enn rykter i en russecamp satte de inn de strengeste tiltakene en kan forestille seg - og i forlengelsen av det advarte de resten av verden. 

Korona kommer. Korona kommer fort.

Og korona dreper på sin vei. 

I godt selskap med Donald Trump sov Europa i timen. I Norge fikk vi det første tilfellet 27. februar. En kvinne i Tromsø, som i følge Folkehelseinstituttet neppe hadde smittet noen andre. På daværende tidspunkt var ikke situasjon helt ute av kontroll noen steder i Europa, men bare i løpet av noen få dager var det krise i Italia. De døde økte raskt - og i skrivende stund er det 13 915 døde som følge av viruset i pizzaens hjemland. 

Det var nok ingen enkel avgjørelse for Erna Solberg og resten av Norges ledere da de 12. mars 2020 gjorde det som ble karakterisert som de mest inngripende tiltakene Norge har gjort i fredstid. 

Mange vil nok mene at det ikke har skjedd i krigstid heller. 

Personlig mener jeg at Solberg og resten av regjeringen gjorde det de måtte. De veide opp og ned, men falt ned på at konsekvensene av å ikke gjøre noe ville være verre enn å få kjeft for å ha gjort noe. Sett i etterkant kunne nok ting blitt gjort ennå raskere, men det er nok ingen som skal klandres for det. 

Også ledelsen i Bodø kommune imponerte, synes jeg. Et par timer før Erna Solberg stengte ned skolene gjorde Ida Pinnerød det samme. Hun, sammen med resten av det politiske styret i kommunen, gjorde det faktisk før regjeringen. Det krever, unnskyld utrykket, baller

Men de gjorde det - og fortjener kudos for det. 

Sverige derimot - gjorde lite. Statsepidemiolog Anders Tegnell sa følgende om effekten av stengte skoler den 25. mars: 

– Stengte skoler er jeg også tvilsom til effekten av. Det skaper masse problemer, men gevinsten er vanskelig å se. Helsevesenet i Sverige forteller oss at de vil miste mye personell hvis vi stenger skolene, og det er vrient å gi barna deres et tilbud siden vi har så mange private aktører.

Mellom 1. og 2. april hadde Sverige 43 nye koronadødsfall. 

Til sammenligning hadde Norge fem nye dødsfall i samme periode. Selvfølgelig kan Tegnell argumentere så mye han vil med at Sverige er i en annen fase av pandemien, men mye kan tyde på at Norge har gjort mer rett enn Sverige. 

I Bodø kommune har vi nærmest levd i en smittefri oase de siste ukene. Dager uten smitte, en smilende smittevernoverlege som kan fortelle om at de har kontroll og at de håper utviklingen fortsetter. Samtidig har Kai Brynjar Hagen hele tiden understreket at vi på ingen måte må slippe opp - ikke gjøre mindre, snarere tvert i mot. 

– Vi må fortsette den gode jobben! har han sagt ved nærmest hver eneste mulighet han har hatt. 

I går kom derimot en av de første dagene med bekymring fra Hagen. Fire nye smittetilfeller og Kai Brynjar var ikke like lett og ledig. Det var en anelse bekymring over måten han presenterte tallene på. 

Smitten øker i Bodø - og vi må være på vakt. 

Jeg satt selv på jobb og skrev ut det Kai Brynjar Hagen fortalte til Bodøs befolkning. Da jeg etter alt for mange timer på jobb dro hjem fikk jeg en telefon fra en bekjent i idrettsmiljøet: 

– Sondre, dere er nødt til å fortsette å legge press på folk som benytter seg av fotballbanene på uansvarlig vis. 

– Men vi har jo skrevet om det flere ganger. Er det fortsatt slik at det er uvettig bruk? 

Det bekreftet vedkommende ettertrykkelig - og jeg bestemte meg i dag for å ta meg en tur ut for å se med egne øyne - slik jeg også gjorde i forrige uke da jeg skrev flere saker om temaet. 

Synet som møtte meg på fotballbanene - og egentlig andre steder i samfunnet er smått sjokkerende. På den første fotballbanen jeg ankom, Bankgata kunstgress, ble det spilt fotball - uten å ta hensyn til smittevernregler. 

Sklitaklinger, tette dueller, samt host og pust i hytt og gevær. 

Jeg stakk innom et par-tre steder til, og synet var det samme. Kun timer etter at vår egen ordfører Ida Pinnerød ga ettertrykkelig beskjed om følgende: 

– Vi ønsker ikke at folk skal drive med aktivitet der det er kontakt. Det anbefales at det er voksne tilstede hvis det er aktivitet. Ta et særlig ansvar for at smittevernreglene overholdes. Det er forbudt å drive med organisert trening der det er fare for nærkontakt. Hvis ikke de generelle smittevernreglene kan overholdes kan ikke aktiviteten gjennomføres. De som eventuelt er der selv om banene er stengt må forholde seg til disse reglene. 

I etterkant av pressekonferansen der Pinnerød sa dette ringte jeg til Hilde Ånneland i Bodø Idrettsråd, samt Trond Seivåg i Innstranden IL. Begge ga utrykk for bekymring - og at de nesten skulle ønske at det ble brukt sterkere retorikk fra myndighetene. 

Sistnevnte sa blant annet følgende: 

[annonse]
– Dette handler ikke om at folk får et kryss i glemmeboka, eller litt kjeft. I ytterste konsekvens kan de som ruller oppå hverandre på fotballbanene dra hjem og smitte nær familie. Kanskje de smitter bestemoren? Hvem har da ansvaret? Dette handler om liv og død. 

Vi vet hvordan det har gått i Italia. Vi vet hvordan de har lyktes med å få kontroll på smitten i Kina. Og vi vet hvordan ståa er i USA. 

Per dags dato er vi fortsatt i en gunstig situasjon i Bodø - og nå oppfordrer jeg personlig alle til å være med på dugnaden slik at vi kan være der til evig tid. 

Fortsatt finnes det folk som gir fullstendig faen, i en tid hvor å gi fullstendig faen ikke burde forekomme. 

Skyld så mye dere vil på at dette er barn som må få lov til å leke, men da må dere være der og følge med slik at de i det minste leker med avstand til kompisene! Det er en grunn til at myndighetene stenger skolene, men det hjelper lite om drøssevis av unger gir blaffen i å holde avstand på fritiden. 

Hva skal egentlig til for at alle skjønner alvoret? Må mordi, fardin eller bestemoren din dø? Må alle dø? 

For din skyld, min skyld, og alles skyld - ikke la det gå så langt. 

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.