Mads-Birger Olaussen har spilt ALT av kamper for Storm Bodø siden oppstarten i 2010. Det har han planer om å fortsette med. Foto: Sindre Kolberg.

6. DIVISJON LIVE: – Folk har slutta å bli overraska, de sier bare jeg er "klin gæren"

Skrevet av Sindre Kolberg
14.04.2018 10:40 - OPPDATERT 14.04.2018 10:46

Møt Mads-Birger Olaussen, mannen som har spilt med nesebrudd, ødelagte bein og reist Oslo-Bodø-Oslo for å spille kamp i 6. divisjon. I dag kan du se han og resten av Storm Bodø DIREKTE hos Bodø Nu.

Tirsdag 10. april klokken 20:00.

Det er duket for treningskamp mellom Steigen og Storm Bodø på kunstgresset i Bankgata. Sola er i ferd med å gå ned bak toppen av Bodø videregående, og det blir stadig kaldere i været.

For Storm-gutta er dette bare den andre treningskampen for vinteren. Det har ikke blitt særlig med treningstimer heller. Slik er det gjerne for mange lag i 6. divisjon. Med fire dager igjen til seriestart vet ingen helt hvordan laget ligger an.

– Fokuser på å holde humøret oppe! Det er det aller viktigste. Trener Truls Didriksen maner gutta til kamp.

– Og prøv å hold ballen i laget. Sist ble vi løpende alt for mye i mellom. Det har vi ikke kondisjon til...

En av spillerne ser ned i kunstgresset. Retter litt på den svarte drakta. Prepper seg til kamp. Han heter Mads-Birger Olaussen. Det er mannen som har gjort dette mer enn noen annen på laget. Sittet med den spente følelsen før kamp. Snørt på seg skoene. Løpt ut på en kunstgressmatte for å spille kamp på landsdelens laveste nivå hvor det faktisk føres tabell.

Vil du se Mads-Birger og Storm mot Værøy i helga? HER kan du bli Bodø Nu-leser, og få tilgang til ALT vi produserer av stoff om 6. divisjon!

EVIGHETSMASKINEN

– Jeg har aldri misset en offisiell kamp for Storm Bodø siden jeg startet klubben selv i 2010, forteller Mads-Birger. 

Høyrebacken gliser.

Hvordan er det mulig? Ni sesonger uten skader, karantener eller private arrangementer som kommer i veien for kamper som ofte går på ugunstige tidspunkter?

– Jeg har faktisk styrt unna absolutt alt. Men det har jo holdt på å gå galt noen ganger, sier han.

– Som i fjor. Da knakk jeg nesen i kampen mot Røst. Det var under en dødballsituasjon, og jeg fikk en albue i ansiktet. Men straffe fikk jeg ikke. Så da gikk jeg av banen, sparka i en søppelkasse og fikk i stedet gult kort selv...

Etter nesebruddet ga legen han klar beskjed om å unngå sportslig aktivitet i seks til åtte uker. I stedet dro han på sykehus fem dager etter bruddet og fikk den knekt på plass igjen. Etterpå brukte han  to tusen kroner på en maske, og var dermed klar til kamp igjen.

– Men maska kasta jeg nesten med en gang. Den var bare ekkel å spille med, sier Mads-Birger og flirer.

Totalt har det blitt 143 kamper i 6. divisjon fordelt på åtte sesonger. Over hundre av disse fra start. Tolv scoringer har det også blitt på veien.

– Og jeg har planer om å spille alt i år også. Jeg vil jo nå 200 kamper uten avbrudd. Det hadde vært veldig kult.

I år så det ut som det skulle komme et skjær i sjøen; konfirmasjonen til niesen hans faller nemlig på samme dag som Storm opprinnelig skulle møtt Valnesfjord.

– Men så sent som i dag fikk vi beskjed om vi har fått den flyttet, så jeg får vært med på den også, sier Olaussen og gliser. 

Høyrebacken er Mads-Birgers faste plass. Foto: Sindre Kolberg.

FLØY OPP

Nesebruddet er likevel ikke det drøyeste 29-åringen har gjort for å tjene sitt kjære Storm Bodø. For noen år siden kolliderte en konferanse med arbeidsgiver Narvesen med en kamp. Konferansen var i Oslo, og Mads-Birger måtte reise nedover.

– Det endte med at jeg dro til Oslo, var med på konferansen noen timer, og dro tilbake til Bodø samme dag for å spille kamp. Så sov jeg noen timer hjemme og fløy nedover til Oslo igjen for å være med på resten. Det var uaktuelt å ikke spille kampen, og jeg tror til og med vi vant kampen. Det er i sånne tilfeller du kjenner at du lever.

– Er det det drøyeste du har gjort?

– Nja. Jeg fikk en nasty vridning i ankelen den andre sesongen vi spilte. Den var helt blå, og gjorde skikkelig vondt. Men jeg bet det i meg, det også. Slappe av får man gjøre på vinteren.

– Enn karantener? Du spiller jo back...

– Hehe. Jeg har passet på å aldri ryke på et rødt kort. Da må man jo stå over. Samme er det jo hvis du får et visst antall gule kort. Så jeg har spilt ganske lenge med to gule, og bare passet på å ikke få det tredje. Men i år har de jo heva grensa til fire, så jeg har litt mer å gå på.

– Hva sier de andre på laget, da?

– At jeg er klin gæren. Det er nesten så de ikke blir overraska lengre, sier han med et flir.

VONDT DØDSFALL

Det er heller ikke bare skader 29-åringen har trosset for å stille til kamp med Storm. I april 2016 var Mads-Birger klar til seriestart mot Thiago Martins' Grand Bodø 3, og gledet seg, på sedvanlig vis, til kamp.

På formiddagen fikk han likevel beskjeden om at bestemoren hadde blitt alvorlig syk, og lå for døden.

– Jeg var selv i Misvær på kurs med jobben, og hadde ikke bil. Hun som på den tiden var samboeren min kom for å hente meg, også kjørte vi i lag til eldresenteret på Inndyr for å se til henne.

Men allerede før de to nådde frem, hadde bestemoren sovnet inn.

– Det er jo normalt at eldre mennesker dør, men det var likevel en veldig tung beskjed å få. Vi sto hverandre nær, sier Mads-Birger.

Han valgte like fullt å spille kampen samme kveld. Den skulle bli spesiell på flere måter.

– Vi tapte 1-3, men på stillingen 0-2 fikk jeg hodet på et innlegg som gikk i bue over keeper og rett i krysset. Da raknet det egentlig litt for meg. Det føltes som en personlig seier selv om vi tapte. Det fikk virkelig vist hvor mye terapi det faktisk kan være i fotball, sier han.

STARTET SELV

Bakgrunnen for Mads-Birgers store kjærlighet til klubben, er så enkel som at den er "hans egen". Som tenåring flyttet han til Bodø fra Sør-Arnøy i Gildeskål. Og selv om han syntes fotball var utrolig gøy, hadde han aldri hatt noe lag å spille på.

– Så det var ikke bare bare å henge med i friminuttene på skolen. Gutta i klassen hadde jo spilt i en årrekke, mens jeg var helt fersk. Så det var ikke lett å henge med.

– Men du ga ikke opp?

– Nei! Ikke snakk om. Jeg prøvde jo å finne meg et lag å spille på som 19-åring. Jeg trente med Beiarn hele vinteren, før jeg fikk beskjed om at jeg ikke fikk være med videre. Da tok jeg og en kamerat, Raymond Nilsen, saken i egne hender og startet opp et eget lag.

Resten er i grunn historie. Storm Bodø ble raskt født, og med seg på laget fikk han flere venner og bekjente.

– Til slutt var vi en god gjeng som starta opp i 6. divisjon og fikk mer erfaring med årene. Den dag i dag er vi en kjerne med syv-åtte stykker som har vært med helt siden begynnelsen.

– Det blir noen tøffe tak, men sånn skal det være, sier Olaussen. Likevel har han aldri, til tross for å være forsvarsspiller, røket på en karantene. Foto: Sindre Kolberg.

TØFFE ÅR

Tilbake til gårdagens kamp mot Steigen.

Et pågående bortelag har rullet over Storm store deler av omgangen. Til pause står det 0-3 favør blåtrøyene nordfra.

– Drittkamp, sier Mads-Birger på vei ut til halvtid.

Det ender til slutt 0-4. 

– Vi må nok både trene mer og ha inn et par nye spillere. Vi får bare jobbe godt frem mot seriestart, slår han fast etter kampslutt.

Følelsen av å gå på nederlag er likevel ikke helt fremmed, selv om Storm i fjor endte helt oppe på en fjerdeplass, kun ti poeng bak vinnende Fauske/Sprint 2.

– Vi vant jo knapt en kamp de første sesongene. Det var drita dårlig. I noen matcher ble det skikkelig slakt, type tosifret. Men vi har klart å komme oss oppover med årene.

– Hva har skjedd?

– Vi har bare blitt bedre, rett og slett. Også har vi jo fått inn flere og bedre spillere med tiden. Men de kommer jo ikke uten grunn. Det er jo fordi samholdet i laget er bra, og fordi det er en artig gjeng å være med. Det legger vi veldig vekt på; at nye spillere skal passe godt inn i gruppa. Også skader det jo ikke å ha fotballferdigheter heller, sier han og ler.

Et synlig bevis på framgangen kom så sent som i fjor, da et svekket Storm-lag reiste til Tysfjord for å møte et Drag i storform.

– Der trodde jeg at vi skulle få skikkelig slakt. I stedet vant vi 4-2 og spilte en fantastisk kamp. Det er noe av det artigste jeg har vært med på. Den, også da vi snudde bortekampen mot Værøy fra 0-3 til 3-3 i løpet av de siste fem minuttene. Det var helt vilt, og gjør at vi fremdeles ikke har tapt mot dem de fire gangene vi har møttes, sier Mads-Birger.

– Og det er jo Værøy dere møter i seriestarten?

– Jepp! Så vi må bare krige for å beholde den rekka. Vi skal i hvert fall gjøre alt for at det skal skje.

Klarer Storm Bodø å ta poeng fra Værøy for femte kamp på rad? Svaret får du lørdag klokken 17:00. Kampen ser du DIREKTE hos Bodø Nu!

Det ble en tøff batalje for Storm Bodø i går, som til slutt tapte 0-4 mot Steigen. Foto: Sindre Kolberg.

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.