Foto: Per-Inge Johnsen

Matskandale som kunne kostet Norge to milliarder avverget i Bodø

Skrevet av Sindre Kolberg
14.11.2018 10:58

Jobbet febrilsk for å hindre at Norge ble rammet av en fryktet pest.

I Bodø har NATO-øvelsen Trident Junction tilsynelatende gått for seg i ordnede former.

Men i kulissene har ting vært mer dramatiske enn mange kanskje tror. Tirsdag meldte nemlig Dagbladet at en fremmed soldat var blitt tatt med to biter ulovlig bacon.

– Under en fellesinspeksjon på Bodø flystasjon i slutten av oktober, ble det gjort funn av animalske næringsmidler fra et land utenfor EU/EØS-området (tredjestat). Innførsel av slike varer må være godkjent på forhånd, og kan bare tas inn på bestemte grensepasseringssteder. Det ble anslagsvis returnert seks kubikk, medregnet varer som ikke nødvendigvis var ulovlige - for av praktiske årsaker ble ikke all lasten pakket ut. Det har per dags dato ikke kommet reaksjoner på dette.

Maten stammet fra et afrikansk land som er herjet av svinepest. Da en årvåken veterinær tilknyttet forsvaret skulle sjekke soldaten, ble maten oppdaget. Derfra tok det ikke lang tid før det ble slått full alarm.

– Du kan være trygg på at samtlige soldater var veldig klar over at det var strengt forbudt å bringe med seg denne typen matvarer til Norge, med tanke på situasjonen i det angjeldende landet. Bare for å belyse hvor viktig det var med kontrollene våre: Et avgrenset utbrudd av afrikansk svinepest er beregnet til å koste landet vårt to milliarder kroner. Dessverre finnes det en rekke eksempler, blant annet fra Moldova, hvor svinekjøttproduksjonen er blitt helt borte etterpå, bekrefter oberst Per Leines Lausund til Dagbladet.

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.