Bodø pensjonskasse nekter offentlig innsyn i sine dokumenter, til tross for pålegg fra Statsforvalteren. Foto: Andreas Sandnes Olsen

Mener søksmålet er udemokratisk

Sist søndag ble staten saksøkt av Bodø pensjonskasse. Generalsekretær i Norsk Redaktørforening Arne Jensen mener søksmålet strider mot demokratiske prinsipper.


Grunnen for søksmålet er at Bodø pensjonskasse ikke vil gi NRK innsyn i reiseregninger og kvitteringer.

– Dette handler om at allmennheten og dem som har innskudd i pensjonskassen skal få vite hvordan styret og ledelsen disponerer pengene. Handlingene er ikke i tråd med de prinsipp vi bør ha i et åpent demokrati, sier Jensen til avisen.

Spesielt at innsyn nektes

Styreleder i Bodø pensjonskasse Einar Lier Madsen mener at å offentliggjøre dokumentene vil gi konkurrenter sensitiv informasjon om Bodøs pensjonskasse.

– Det er veldig spesielt. Særlig i lys av at Bodø pensjonskasse er et selskap som har hundre års historie i Bodø, og som er knyttet til, og stiftet av, det offentlige. Det er helt klart ment for å være et redskap for offentlighetens tjeneste, forklarer Jensen til avisen og mener at å ta saken til retten er unødvendig bruk av penger:

– Jeg syns det er spesielt at man skal bruke midler på å unndra seg et innsyn. Å ta det til retten er helt legitimt, men jeg hadde håpet at man forholdt seg annerledes, og så sin egen funksjon i et bredere perspektiv enn det de har gjort.

Tjenestepensjon vil fortsette som før

Bodø pensjonskasse avviser at de bruker kunders penger til rettsaken.

– Vi har gjentatt til NRK flere ganger de siste månedene at vår tjenestepensjon er garantert, det betyr at pensjonistene er sikret sin pensjon helt uavhengig av våre kostnader og resultater, svarer de.

 

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.