Min Side, og tegning av nye abonnement er for øyeblikket stengt grunnet teknisk vedlikehold. Ved spørsmål kontakt kundesupport.

Har vi råd til dette? Hvert år får 10-20 personer alvorlige skader fra fyrverkeri. Mange husdyr og familiedyr lider av dødsangst på nyttårsaften og dagene før og etter, noen får skader og noen dør. Ville dyr blir utsatt for både støy og forsøpling. Foto: Shutterstock

MENING: Krever forbud mot fyrverkeri i privat regi

Dyrebeskyttelsen Norge og øyelege Nils Bull krever at dagens lovverk endres og forbud mot bruk av fyrverkeri i privat regi innføres. Organisasjonen lanserer nå en underskriftskampanje mot fyrverkeri for å vise folkets misnøye overfor beslutningstakerne.


Dette er en tekst skrevet av Dyrebeskyttelsen Norge. 

Ved inngangen til nytt år oppleves det lovløse tilstander i forbindelse med oppskyting av fyrverkeri. overlege ved Øyeavdelingen på Haukeland universitetssykehus, Nils Bull og, Dyrebeskyttelsen Norge krever at Justis- og beredskapsdepartementet fjerner dispensasjonen for bruk av fyrverkeri i privat regi. Dette for å skåne dyr, mennesker og miljøet.

 

DAGENS SITUASJON

I dag er det tillate tidsrommet for oppskyting av fyrverkeri, mellom kl. 18:00 på nyttårsaften og til kl. 02:00 på 1. nyttårsdag. Det blir derfor svært vanskelig å skjerme dyr og mennesker som påvirkes negativt denne dagen. I tillegg er det mange som bruker fyrverkeri allerede når salget begynner 3. juledag og langt uti det nye året, selv om dette er forbudt.

Det er svært mange dyr som lider på nyttårsaften og i dagene før og etter nyttårsaften, når det smeller helt uten forvarsel. Fyrverkeris fører til både lidelse og død hos dyr hvert eneste år. Er fyrverkeri virkelig verd denne enormt store kostnaden? Spør Åshild Roaldset, veterinær og daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge.

 

SKADER OG DYR PÅ RØMMEN

Nils Bull har registrert øyeskader forårsaket av fyrverkeri de siste 15 årene.

Forrige nyttårsaften var det 14 personer som fikk øyeskader, derav to gutter. En av de skadde deltok trolig i fyrverkerikamp. Vi har sett økende bevisst misbruk av fyrverkeri de siste årene, både med gatekamper og avfyring inne på skoler, sier Bull. Eneste måten å forebygge dette på er å hindre tilgangen.

Det er ikke bare mennesker som utsettes for skader ved bruk av fyrverkeri. I forbindelse med nyttårsfeiringen 2020, døde en hest som følge av skadene den pådro seg da den ble skremt av fyrverkeri, i tillegg til en drektig ku i Arneberg som døde som følge av stress.

Vi vet svært lite om omfanget av skader på dyr, men det er sannsynlig at halvparten av hundene våre lider av lydfobi og dødsangst på nyttårsaften, i tillegg vet vi at kyr og andre husdyr blir stresset og kan dø. I fjor var det både en hest og en ku som døde som et resultat av fyrverkeri. Vi må anta at ville dyr også opplever ekstrem frykt når det smeller på alle kanter.

Pengene vi bruker til fyrverkeri kan brukes på mye bedre måter. Jeg vil oppfordre alle til å bruke fyrverkeripengene på noe som gir glede på en annen måte. I år er det så mange som har hatt en vanskelig tid, hva med å bruke penger noe som kan glede andre, oppfordrer Roaldset. 

 

OPPFORDRER TIL ALTERNATIV FEIRING

Dyrebeskyttelsen Norge ber om at hver kommune utarbeider en plan for felles markering av årsskiftet i minuttene rundt midnatt 31. desember, og ser på muligheten til å innføre lokale forbud mot fyrverkeri i privat regi, slik det er anledning til i henhold til i Forskrift om håndtering av eksplosjonsfarlig stoff.

Vi anmoder Justis- og beredskapsdepartementet og landets kommuner å se blant annet til Sverige, hvor flere kommuner tilbyr alternativ feiring i form av lysshow, som sparer både mennesker, dyr og miljøet.

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.