Mer enn 2.000 dyr blir brutalt drept av toget hvert år. Nå skal de teste ut en ny skremsels-metode

I det siste har det blitt forsket mye på hvordan togene skal unngå de mange dyrepåkjørslene de er utsatt for i togsporene hvert år. Nå skal Nordlandsbanen utstyres med et helt spesielt verktøy for å skremme vekk elgen.

Vintre med mye snø, lite mat og en stor elgbestand, fører til at mange elg trekker til togsporet. Toget kjører raskt og stille, og kan trenge opptil én kilometer på å stoppe. Det fører til mange dyrepåkjørsler.

Så mange som 2 000 dyr blir brutalt drept av togene hvert eneste år. Dette ønsker blant annet forskere fra Ruralis og NIBIO, og Bane NOR å få en endring på. 

– Det er et stort problem at så mange dyr blir påkjørt av tog. Både med tanke på dyrene og deres lidelser, og for samfunnet, nabolag og jernbanens ansatte. Vi jobber derfor med flere tiltak for å få ned antall påkjørsler, sier banedirektør Vibeke Aarnes i Bane NOR.

Mer skremt av menneskestemmer enn ulv, hund og tog

Tidligere forskning har vist at dyrene reagerer lite på tuting fra togene. Forskningen til Ruralis har viser at det er mulig å få elgen til å flykte ved å bruke lyder som dyrene kobler med noe farlig og skremmende. 

– Best respons har vi fått når vi bruker menneskestemmer. Det gir bedre effekt enn både bjeffing fra hund eller ulvehyl, sier Ruralis-forsker Aina Winsvold, som leder Viltvarslingsprosjektet i Norge. 

Så mange som 90 prosent av elgen forlot fôringsplassen når den ble utsatt for skremmende lyder. Den skumleste av de alle er menneskestemmer. 

Nå skal spesialdesignet utstyr festes i førerhuset på 15 - 20 lokomotiver på to strekninger, Rørosbanen og Nordlandsbanen for å forske videre. 

Resultatene blir dokumentar

Resultatene av forskningen har fått oppmerksomhet i et dokumentarprogram National Geographic lager om jernbanen i Norge.

Dokumentaren skal sendes i slutten av sommeren. 

Saken fortsetter under annonsen.
[annonse]
 

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.
Saken fortsetter under annonsen.