Studentforening vil bedre elevenes psykiske helse

Av Sindre Kolberg
12.03.2018 21:20 - OPPDATERT 13.03.2018 07:25

Arrangerer fagdag og lærer opp studentene til å bli bedre til å lytte.

Hvert fjerde år avholdes SHoT-undersøkelsen på universiteter og høgskoler over hele landet. Dette for å kartlegge den psykiske helsen blant elevene. Og for å markere at den går av stabelen i år, avholder Nord Universitet fagdag med fokus på psykisk helse 16. mars.

– Vi ønsker å sette fokus på et viktig tema, og er derfor veldig glade for å kunne ha et slikt opplegg, sier i Tord Apalvik i Studentforeningen Inter. Det er de som står bak arrangementet.

Hoveddelen av fagdagen blir et tredelt foredrag, hvor Marius Løken, Simen Almås og Francois Elsafadi skal fortelle om psykisk helse ut i fra egne opplevelser.

– Vi har valgt Marius og Simen fordi de er unge, men samtidig har møtt på mye motgang i livet. Jeg tror det er viktig at studentene, i hvert fall til en viss grad, kan relatere seg til de som holder foredraget. I tillegg har du Elsafadi som, kanskje mer enn noen andre, viser hvor viktig et nettverk rundt seg er. Det er helt avgjørende å ha noen å prate med når ting ikke er greie, sier Apalvik.

Om foredragsholderne sier arrangørene selv følgende:

Marius Løken
Marius er en lidenskapelig og engasjerende foredragsholder, han er best kjent fra Halloweensaken som rystet Norge i 2011. Han ble knivstukket 20 ganger i sin egen seng, likevel klarer han ikke å hate kameraten som var i psykose under angrepet. Marius kommer til oss for å fortelle om Halloweensaken fra innsiden.

Simen Almås 
Simen har på sine 23 år opplevd mer enn de fleste, utfordringene har vært mange og krevende. 
Simen kommer til Bodø for å fortelle om veien tilbake og hvordan man snur motgang til medgang. 

Francois Elsafadi 
Publikumsfavoritten fra vår forrige fagdag er tilbake. Francois er født i Libanon og tilbrakte store deler av barndommen som flyktning i Berlin. Han kom til Norge som 14-åring og var på dette tidspunktet i ferd med å havne i et dårlig miljø i Tyskland. Det samme kunne han ha gjort i Norge om han og familien ikke hadde blitt så bra integrert som de ble.
Francois har opplevd den positive effekten som lokalsamfunnet og personlige relasjoner kan ha. Med sin store utstråling og sjarm kommer Francois til oss for å holde foredrag.

I tillegg til å snakke om psykisk helse, ønsker også studentforeningen å bedre det eksisterende tilbudet ved skolen. I dag har Nord Universitet både studentprest og -rådgiver i sine rekker.

– Men det er fortsatt mangel på folk å snakke med. Det har vi fått tilbakemeldinger fra studentene om. Derfor ønsker vi å utvide tilbudet, sier Apalvik. 

Et av tiltakene er å lære opp mellom ti og femten studenter til å være såkalte "lyttere". De skal bidra til at elevene ved skolen skal kunne ha noen likesinnede å gå til.

– Vi tror det vil være enklere å gå til andre studenter enn ansatte. Hvis dette kan gjøre det lettere for studentene å ha noen å lene seg på, er det veldig bra. Jeg håper og tror det blir en suksess.

Tord Apalvik i Studentforeningen Inter ser frem til fagdagen 16. mars. Foto: Privat.

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.