Eldbjørg Hemsing. Foto: Presse

Når Eldbjørg gjester Bodø, er det med et kobbel av utenlandske journalister på slep

Skrevet av redaksjonen
09.03.2018 07:31 - OPPDATERT 09.03.2018 10:14

Bodø blir satt på det europeisk kartet i dag, når stjernesolist Eldbjørg Hemsing lanserer sin debutplate sammen med NOSO.

Hemsing, som er en av få klassiske musikere fra Norge med en internasjonal karriere, følges nemlig av flere TV- og dokumentarfilmteam i forbindelse med konserten i Stormen.

Konserten blir også produsert for TV med en rekke kameraer i Stormen.

TV-PRODUKSJON

– Det kommer journalister og reportere fra en rekke store musikkmagasiner og TV-kanaler for å få med seg Hemsings konsert og platelansering, og det kommer til å bli svært mye god reklame for Bodø og Stormen i store markeder som Tyskland og England, sier kommunikasjonssjef Lasse Jangås i Nordnorsk Opera og Symfoniorkester.

Han forteller at storheter som Classic FM og The Arts Desk kommer fra Storbritannia og tungvektere som Bayerische Rundfunk har tatt turen fra Tyskland.

– I tillegg kommer bransjefolk fra flere land – og ikke minst skal altså konserten TV-produseres. Samtidig er Eldbjørg Hemsing en av fem kvinnelige musikere som følges i en internasjonal dokumentarfilm, og de skal også gjøre opptak til filmen i Bodø på fredag, sier Jangås.

STORMEN-PROFIL

Hemsing er Stormen-profil i 2018, og skal gjøre flere opptredener i Bodø i løpet av året, men hovedpersonen legger ikke skjul på at fredagens konsert og lansering i Bodø betyr noe helt spesielt for henne.

– Det er en stor happening for meg! Min første plate! sier hun.

Og om å være Stormen-profil:

– Det er virkelig en stor ære, bare det å bli spurt! Og det å være Stormen-profil gir meg en fin sjanse til å få et forhold til huset, publikum - og orkesteret. Nå har jeg et helt år til å bygge relasjoner, sier hun.

– Leif Ove (Andsnes) har fortalt meg om Stormen før, og han sier det er Norges beste sal. Og under NOSOs Operagalla i januar fikk jeg vært der og sett selv. Et helt spesielt rom - et inspirerende å skape øyeblikk der. Jeg ser innmari fram til å spille der, sier hun.

Under konserten spiller Hemsing et glemt og bortgjemt stykke musikk. Det har ligget i en skuff i over hundre år, før det for få år siden ble funnet. Komponisten Hjalmar Borgstrøm er ikke kjent for mange. 

NORSK MUSIKK

Ikke en gang Hemsing selv, før dirigenten og entusiasten Terje Boye Hansen sendte henne en stor bunke noter satt sammen av nettopp Borgstrøm. En bokstavelig talt bortgjemt skatt.

– Jeg må tilstå at de ble liggende en stund hos meg før jeg så på dem. Men da jeg fant denne fiolinkonserten ble jeg straks interessert. Den er utrolig vakker, smiler hun.

– Virtuos musikk, krevende å spille, men med veldig flotte melodier. Den er svært romantisk, men i 1914 var romantikken på hell og han lå kanskje litt etter sin egen tid, rent stilmessig.

Nå har hun altså spilt den inn – sammen med Wienerfilharmonikerne, og resultatet foreligger i Bodø fredag.

(Pressemelding)

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.