Niaz Horori (til venstre) og Nora Holm Ellingsen er to av tre aksjonsledere ved Bodø videregående skole. Synne Krokstrand var ikke tilstede da bildet ble tatt. Foto: Rachel E. Antonsen

Niaz mistet onkelen sin til sykdommen: Nå stiller hun og Bodø-russen opp på Krafttak mot kreft

Skrevet av Rachel Elisabeth Antonsen
14.03.2019 15:03 - OPPDATERT 14.03.2019 17:02

Samler inn penger til kretformer hvor få overlever.

14. mars står hundrevis av Bodø-russ klar til å samle inn penger for kreftsaken. Årets Krafttak mot kreft setter fokus på kreftformer som få overlever, som lunge-, bukspytt- og magekreft. Midlene som samles inn skal gå til forskning – samt til gode omsorgstilbud for pasienter og pårørende. 

Målet nasjonalt er å samle inn 45 millioner kroner. 

HUNDREVIS AV RUSS

Niaz Horori og Nora Holm Ellingsen representerer rødrussen, mens Synne Krokstrand er aksjonsleder for blårussen ved Bodø videregående skole. Horori og Ellingsen har vært venner siden førsteklasse på barneskolen, og de tenkte at dette var en fin ting å gjøre sammen. 

– Dette er en stor og viktig russeknute, og det har det vært i alle år. Vi har fått med oss mye, og har blant annet satt oss inn i statistikk, forteller Horori. 

– Vi vil ikke at vårt kull skal være de som ikke gjennomfører, det hadde vært kjipt, legger Ellingsen til. 

De har vært innom alle klassene på tredjetrinnet, og forteller at alle medelevene er engasjerte. 

– Det er ingen som har sagt at de ikke gidder, det kan heller være at noen har jobb eller noe viktig som kommer i veien, sier Horori.

Jobben som aksjonsledere har vært å være et bindeledd mellom Kreftforeningen og russen. De har samlet inn materiale, informasjon og kart som alle skal ha med seg ut på tur.

– Russen hører på oss framfor noen andre, fordi de kjenner oss. Vi har muligheten til å gå innom klassene, og har vært det bindeleddet som trengs, sier Ellingsen. 

Selv opplevde Niaz å miste onkelen sin til kreft i 2011. 

– Han bodde i Kurdistan, så jeg hadde ikke så nært forhold til ham – men det var trist å se hvordan pappa reagerte, og at han måtte fly frem og tilbake. Det sitter igjen, og man kjenner jo på en ubehagelig følelse. 

 Jentene håper at de klarer å nå ut til så mange som mulig, både russ og innbyggerne i byen. 

– Det er jo litt konkurranse, også internt mellom oss og Bodin  – men det viktigste er nok at vi ikke skuffer Kreftforeningen, men det gjør vi nok ikke, sier Ellingsen. 

Saken fortsetter under bildet.

Niaz og Nora synes Krafttak mot kreft er en viktig russeknute. Foto: Rachel E. Antonsen

BARBERTE AV SEG HÅRET 

Fra klokken 17.00 er tredjeklassingene klare for å gå ut med bøsser. I tillegg vil også elevene fra Bodin videregående skole, pluss studenter fra Nord universitet, være med på aksjonen. Humak, jusstudentenes humanitæraksjon, er medarrangører til Krafttak mot kreft. 

Ved Bodin videregående skole er det Doski Chooly som er aksjonsleder. 

– Ulike tiltak på både kort og lang sikt kan bidra til at flere overlever og gjør at de som får en kreftform som i dag har dårlig prognose, får et bedre liv.

Også han forteller at mange ønsker å bidra. 

I fjor valgte Chooly å barbere bort alt håret, for å vise medfølelse til dem som blir rammet av kreft. 

– Det er flere barn og voksne som lider av denne sykdommen, og noen av dem mister håret. Med én gang håret begynner å falle av, ser de annerledes ut. Når barna selv innser at de ser annerledes ut, påvirker det dem ofte følelsesmessig, og de fleste blir «påminnet» om deres sykdom hver gang de ser seg selv i speilet. Flere får problemet med stress, selvtillit, depresjon og nedsatt sosialt liv. Men med dette ville jeg vise at håret bare viser hvordan du ser ut, ikke hvem du er, forteller han. 

Debatt
Bodø NU oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.