Sjefredaktør Espen Bless Stenberg i Bodø Nu. Foto: Andreas Sandnes Olsen
KOMMENTAR

«Ny flyplass kommer til å koste regjeringa så mye at Bodø vil bli ei upopulær vorte i nord»


Dette er en kommentar som gir uttrykk for journalisten sin holdning. 

Torsdag formiddag kom nyheten vi alle har ventet på. Utsettelse på byggingen av ny flyplass i Bodø. Nyheten fra Avinor kom ikke som noe sjokk på oss som følger utviklinga i byen vår dag for dag. 

Avinor har tidligere varslet at det kunne bli utsettelser, og samferdselsminister Jon-Ivar Nygård forsøkte iherdig å roe bodøfolket ned da han var på besøk i slutten av november. Statsråden mener gigantprosjektet i Bodø er like viktig for den rødgrønne regjeringa som for Solberg-regjeringa. 

Nygård pekte på utfordringa rundt hvem som skulle plukke opp regninga for prosjektet i Bodø, og det er her problemene begynner å dukke opp.

I pressemeldinga fra Avinor, heter det at konsernets økonomiske bidrag er forventet økt fra 1,8 milliarder til 2,2 milliarder. I tillegg må de dekke prosjektrisiko på 1 milliard.

Når man i tillegg vet at skakkjørte Bodø kommune må bidra med sin milliard, samtidig som de sliter økonomisk, begynner det her å henge i en særdeles tung tråd. 

Prosjektgruppa må nå forholde seg til en helt ny konsernledelse i Avinor, etter at konsernsjef Dag-Falk Petersen gikk av med pensjon i 2021. Han etterlot seg et økonomisk skadeskutt Avinor, som følge av nedgangen luftfarten har opplevd gjennom pandemien. 

I tillegg må man forholde seg til både Bodø kommunes økonomi, og ei helt ny regjering som ser alt med nye øyne. 

Personlig har jeg ingen tro på at drømmeprosjektet Ny By - Ny Flyplass vil la seg gjennomføre økonomisk, uten at Støre-regjeringa legger 2-3 milliarder på bordet. Det vil nemlig koste regjeringa så mye å gjennomføre prosjektet, at det vil gå på bekostning av andre, store prosjekter her i Nord-Norge. 

Bodø vil ende opp som ei upopulær vorte blant andre kommuner i landsdelen, dersom det skal svis av flere milliarder på et enkeltprosjekt. Dette i en by som allerede har en stor, velfungerende, og ikke minst sentral flyplass.

Hvis Avinor skal ta all økonomisk risiko alene, risikerer regningen å bli sendt til flypassasjerer i resten av Nord-Norge i form av økte avgifter. Det vil heller ikke bli særlig populært, verken sør eller nord for Bodø.

Et annet moment er at Ny by-prosjektet er basert på en gitt befolkningsøkning i Bodø. Noe som foreløpig ikke ser ut til å slå an.

Derfor er min oppriktige mening at vi går for en billigere løsning. Flytt terminalbygget over på den gamle militære delen av rullebanen. Der kan man bygge en moderne og tidsriktig terminal, og rust opp den gamle og nedslitte rullebanen, noe Avinor har innrømmet er fullt ut mulig å få til

Dagens terminalområde, med tilhørende parkeringsplasser og infrastruktur, åpnes opp for private investorer som vil utvikle både næringsområder og boliger. 

Vi har et uttrykk i Nord-Norge som sier at: Nån ganga må man stekke fengern gjennom dasspapiret for å kjenne på verkligheta. 

Og det er der vi er nå i Bodø. Vi må tørre å innse at prosjektet vil vanskelig la seg gjennomføre i den skala man har drømt om i Bodø. 

Derfor vil man antakelig komme langt ved å gå for ei reserveløsning, med helt nytt terminalbygg. 

Halverer man kostnadene, vil man antakelig doble interessen hos både regjering, storting, og Avinor. I tillegg kan man ende opp med hurrarop fra resten av Nord-Norge. 

 

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.

Les mer om:

Bodødebatt