Ny pristopp i boligmarkedet –⁠ men i Bodø var veksten svakest

Boligprisene i Norge har aldri vært høyere. I Oslo er prisene på hus og leiligheter 0,2 prosent høyere enn forrige all-time high. I Bodø var det prisutviklingen svakest.


Boligprisene her i landet økte med 0,8 prosent fra april til mai, viser tall fra Eiendom Norge. De spår mer moderat prisutvikling framover.

– Boligprisene fortsatte å stige i mai, men veksttakten er noe svakere enn de siste månedene, hvor det også var sterk vekst i de sesongkorrigerte prisene, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.

Etter tre måneder med vekst på rad, er boligprisene justert for sesongvariasjoner uendret. Så langt i år har prisene steget med 7,7 prosent i Norge.

Ny pristopp

– Vi ligger marginalt over mai i fjor i pris, og mai i fjor var pristoppen. Så vi har så vidt en ny pristopp, sier Lauridsen.

12-månedersveksten er på 0,1 prosent.

I Oslo har boligprisene steget det siste halvåret. Korrigert for sesongvariasjoner steg Oslo-prisene med 0,4 prosent i mai.

Prisene i hovedstaden er nå 0,2 prosent høyere enn forrige all-time high i august i fjor, ifølge Dagens Næringsliv.

Administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund mener at de høye Oslo-prisene vil gjøre at mange vil slite med finansieringen når boliglånsrenten nærmer seg 5 prosent.

– Dette vil trolig begrense prisveksten Oslo i nærmeste fremtid. I motsatte ende er Kristiansand og Stavanger hvor husholdningenes kjøpekapasitet tilsier at prisene kan stige relativt mer, sier han.

Svak prisutvikling i Bodø

Stor vekst i antallet nye boliger på markedet i mai tilsier en mer moderat utvikling i månedene framover.

– Med et normalt konjunkturforløp med fallende priser gjennom høsten vil vi trolig ende med en oppgang på 3–4 prosent i 2023. Det vil likevel bety et realboligprisfall, hvis ikke konsumprisindeksen kommer mye ned fremover, sier Lauridsen i Eiendom Norge.

Sterkest prisvekst i mai hadde Romerike, hvor prisene steg med 1,1 prosent sesongjustert.

Svakest var prisutviklingen i Bodø med en nedgang på 1 prosent.

Kristiansand og Stavanger med prisvekst

Oslo skiller seg ut med mye høyere priser enn andre, men hittil i år har Kristiansand og Stavanger sterkest prisutvikling med 12,5 og 11,8 prosent. Mens Tromsø har svakest med en oppgang på 4,4 prosent.

Så langt i år er det lagt ut 43.965 boliger i Norge, noe som er 3 prosent flere enn i samme periode i 2022.

I mai ble det lagt ut 12.869 boliger for salg i Norge, noe som er 9,9 prosent flere enn i samme måned i 2022.

Samtidig ble det solgt 10.297 boliger i Norge, noe som er 1,3 prosent færre enn tilsvarende måned i 2022.

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.