Det bekrefter Helse Nord i en pressemelding - akkurat slik Bodø Nu erfarte for en uke siden.
Dermed holder Vorland fast ved innstillingen han ga i februar. Den gang trakk direktøren saken fra styremøtet, på grunn av til dels voldsom motstand fra legene som utfører PCI-behandling ved Universitetssykehuset i Nord-Norge. Helse Nord-sjefen ønsker å gi et likeverdig behandlingstilbud over hele landsdelen. –I dag er det om lag 100.000 mennesker nært UNN Tromsø som kan nå et primært PCI-tilbud innen tidsfristen. Adm. direktør vurderer det slik at ved å etablere et PCI-tilbud også i Bodø, vil en tilsvarende befolkning på ytterligere 100.000 mennesker kunne få tilsvarende tilbud om primær PCI, skriver Vorland i innstillingen til styresaken. PCI-senteret i Bodø tenkes opprettet som et dagtilbud i første omgang, som en satelitt under PCI-senteret i Tromsø. Det vil koste omtrent 17 millioner kroner å etablere tilbudet. Den store motstanden nordfra har i stor grad handlet om at legene der oppfatter opprettelsen av et tilbud også i Bodø som en svekkelse tilbudet i Tromsø. I styresaken sier ikke Vorland seg enig i dette: – Det utføres årlig om lag 3.100 angiografiundersøkelser inkludert 1.400 PCIbehandlinger ved UNN Tromsø. Dette er mange nok prosedyrer til å kunne dele på to PCI-tilbud i Helse Nord, skriver han i innstillingen.



Styret i Helse Nord RHF inviteres til å fatte følgende vedtak:
1. Styret i Helse Nord RHF vedtar å opprette et PCI-tilbud ved Nordlandssykehuset Bodø i en senter-satellitt-modell fra det regionale PCI-senteret ved Universitetssykehuset Nord-Norge Tromsø.
2. PCI-behandlingen ved Nordlandssykehuset Bodø etableres som dagtilbud med planlagt oppstart i 2019.
3. Styret ber adm. direktør om å sikre at fagmiljøet ved hjertemedisinsk avdeling på Universitetssykehuset Nord-Norge Tromsø også i fremtiden kan opprettholde og videreutvikle forskning og kompetanse.
4. Styret ber adm. direktør om å gjennomføre en evaluering av tilbudet etter fem år.
5. Innsatsen for å øke andelen pasienter som får prehospital trombolyse må prioriteres, og pasientflyten i hele behandlingskjeden må forbedres i hele regionen, jf. styresak 131-2016 Rapport Hjerteinfarkt og perkutan koronar intervensjon (PCI). Et likeverdig tilbud i Helse Nord? - oppfølging og videre prosess og Oppdragsdokument 2017 til helseforetakene.
6. Styret ber adm. direktør om å sørge for at det utarbeides regionale retningslinjer for behandling av pasienter med NSTEMI, jf. anbefaling fra klinisk fagrevisjon.
7. Økonomiske tilpasninger justeres i økonomisk langtidsplan og i årlige budsjetter.