Foto: Wikipedia

Ola er årets Stormen-profil

Skrevet av Pressemelding
11.01.2019 12:30

– En av landets mest aktuelle musikere.

Siden 2012 har Stormen Konserthus årlig knyttet til seg en musiker som får tittelen Årets Stormen-profil. Profilen setter sitt personlige preg på årets konserthusprogram med prosjekter og konserter av høy internasjonal standard. 

Årets Stormen-profil er Ola Kvernberg, en av landets mest aktuelle musikere. I løpet av 2019 skal han presentere tre musikalske prosjekt som til sammen viser hans enorme allsidighet som komponist og musiker.

Ola Kvernberg er født og oppvokst i Fræna utenfor Molde. Han begynte å spille klassisk fiolin allerede som seksåring, og vant tredjepris i en stor fiolinkonkurranse i Italia allerede som fjortenåring. To år senere oppdaget han jazz gjennom albumet «Two of a Kind» med Svend Asmussen og Stéphane Grappelli.

Kvernberg ble på kort tid sentral i den unge delen av jazzmiljøet i Molde, og fikk sitt nasjonale gjennombrudd som 17-åring med Hot Club de Norvége på Djangofestivalen i Oslo vinteren 2000. Det resulterte i et debutalbum med supergitaristen Jimmy Rosenberg og medvirkning på flere andre album med Hot Club de Norvège. Siden har han medvirket i et utall sammenhenger og opptrådt over store deler av verden, og dessuten fullført et fireårig studium ved Institutt for Musikk, Jazzlinja ved NTNU i Trondheim. 

Kvernberg har utgitt en rekke album med egen musikk som spenner fra moderne jazz til bluegrass. Blant utgivelsene kan nevnes Ola Kvernberg(2001), Ola Kvernberg Trio – Cats & Doug (2002, med gitaristen Doug Raney og bassisten Steinar Raknes), Folk (2009) og Northern Tapes (2013).

Kvernberg mottok Spellemannprisen i kategorien jazz for albumet Liarbird i 2011, en utgivelse basert på et bestillingsverk for Molde Jazzfestival i 2010. The Mechanical Fair, en innspilling gjort i samarbeid med Trondheimssolistene og basert på verket

Mechanical Fair først fremført under Kongsberg Jazzfestival i 2013, ble nominert til Spellemannpris i 2014. 

Kvernberg er også en ettertraktet filmmusikk-komponist. Han har blant annet skrevet musikken til filmen "Jag etter Vind", som vant Kanonprisen i 2014 og musikken til dokumentaren "Two Raging Grannies" ble i 2015  nominert til "Grand Scores", som er europeisk filmmusikk sin Oscarpris. 

Ola Kvernberg vant Bendiksenprisen i 2018 og 2019 åpnet med at han ble tildelt Liv Ullmann-prisen, som er Adresseavisens hovedpris innen kultur.

Tidligere Stormen-profiler har vært Arvid Engegård, Marianne Beate Kielland, Leif Ove Andsnes, Kari Bremnes, Tora Augestad, Roland Pöntinen og Eldbjørg Hemsing.

Prosjektene:

Steamdome Sinus - 2. februar.

Steamdome ble en av fjorårets store musikalske snakkiser og sekserne haglet nærmest etter det Spellemannpris-nominerte albumet. Etter konserter på Moldejazz, Øyafestivalen, Kongsberg Jazzfestival og Vinjerock og en måned på Norgesturné i fjor høst, regnes Steamdome nå som noe av det råeste som finnes av liveband i dag. Konserten på Sinus arrangeres i samarbeid med Ad lib Jazzklubb og Bodø Jazz Open.

Engegårdkvartetten & Ola Kvernberg - Lille sal - 24. oktober.

Nyskrevet verk - skrevet for, og fremført sammen med Arvid Engegårds legendariske strykekvartett. Samarbeidet mellom Ola Kvernberg og Engegårdkvartetten startet i 2017 da Kvernbergs stykke «Flukten» ble urfremført i Oslo. Verket ble mottatt med stående ovasjoner i Gamle Logen, og flere konserter fulgte.

Finalen - Store sal - november.

Denne konserten vil bli offentliggjort i slutten av februar.

Debatt
Bodø NU oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.