Er det påkrevd å håndhilse på andre for å kunne jobbe i Norge? Illustrasjonsfoto: Unsplash/rawpixel

Den kroknesa jøden, den skjeggete islamisten, den pengegriske kapitalisten - og fiendebilder

Skrevet av Andreas Tymi, bystyrerepresentant
10.08.2018 15:00 - OPPDATERT 10.08.2018 16:53

DEBATT: Andreas Tymi kommenterer håndtrykk-saken.

Jeg reagerer på hvor lett vi lager oss fiendebilder. Enten det er den kroknesa jøden, den skjeggete islamisten, den onde rasisten, den pengegriske kapitalisten, den manipulative kommunisten, den hjerteløse markedsliberalisten eller den naive liberaleren, så parodierer vi fort våre fiender så vi tror på det og det skaper større motsetninger enn de som er reelle.

Man gjør motstanderen ond. Alt blir så mye enklere da.

Men det er aldri sant.

I tilfellet håndtrykk, så vet vi to ting om mannen det gjelder:

1) Han er en av de få som tolker sitt religiøse skrift slik at han ikke kan ha noe hudkontakt med voksne kvinner.

2) Rektor og de andre som har uttalt seg fra skolen, sier han var hyggelig, trivelig og flink til jobben sin.

Vi vet ingenting om hans indre motivasjon. Jeg jobbet med ei på en SFO som mente hun ikke kunne ta menn i hånda. Hun var litt stille, men hyggelig, trivelig, snill, flink i jobben og intelligent... i likhet med henne, så tror jeg ikke han det gjelder faktisk mener at kvinner er en nødvendig styggedom, mindreverdige, seksuelle vesner som er skitne og ekle. Ville han da blitt omtalt som trivelig og flink i jobben?

Troendes tolkning av religiøse skrifter er aldri rasjonelle. I noen tilfeller brukes de som bekreftelse på eksisterende fordommer, mens i andre er det bare sånn det er. "Det er Gud som sa det, ikke jeg." Den ansvarsfraskrivelsen er en lettelse for mange religiøse. Og da kan man nekte kroppskontakt med det motsatte kjønn, ikke fordi man selv mener de er ekle, men fordi Gud sa det.

Jeg er mot den typen religiøsitet, jeg er egentlig mot organisert religion. Tro er personlig og burde ikke være en pakkeløsning. Derfor burde man ikke godta slike ting, men utfordre det og diskutere det og snakke om det, helst med dem som tror det. Og man kan kreve likebehandling i arbeidstiden, om det blir et problem. Men de fleste av dere har sikkert fått med dere at jeg mener man ikke kan pålegge noen faktisk håndtrykk og kroppskontakt mot sin vilje: om de fistbumper, bukker, neier, tar på skuldra eller nikker, så må man få velge det selv.

Men folk har skapt seg et skikkelig drøyt fiendebilde her. Han er ond. Han skal i hvert fall ikke ha noe med mine barn å gjøre.

Dere tar feil. Ro dere ned. For øvrig er ikke dere ond fordi dere gjør det heller.

Ingen er det.

Andreas Tymi er bystyrerepresentant for Rødt i Bodø kommune. Innlegget er opprinnelig publisert på hans Facebook-profil. 

Debatt
Bodø NU oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.