Min Side, og tegning av nye abonnement er for øyeblikket stengt grunnet teknisk vedlikehold. Ved spørsmål kontakt kundesupport.

Illustrasjonsfoto. Foto: Unsplash

Optikeren i Bodø er bekymret for bilister med dårlig syn i vintermørket

– For mange bilister med dårlig syn kjører uten briller eller linser, sier Lidvard J. Veland, optiker i Specsavers Bodø. – Særlig når det er mørkt og glatt vinterføre gir dette økt risiko for ulykker, sier Trygg Trafikk.


Den siste tiden har glatt vinterføre skapt problemer på veiene flere steder i landet. Nå ber Specsavers folk ta forholdsregler for å bedre tryggheten på mørke vinterveier.

– Det er viktig å respektere synskravet året rundt

– Nesten halvparten av de mannlige bilistene med dårlig syn har kjørt bil uten briller, sier Veland i Specsavers Bodø.

Dette gikk fram i en undersøkelse Norstat gjorde i 2016. Den samme undersøkelsen viste også at for mange med behov for briller venter for lenge med å ta synstest.

– Vintertiden i Norge er mørk og kald. Du skal ikke langt vekk fra byene før det nærmest er bekmørkt på veien. Dersom du trenger briller eller kontaktlinser for å kjøre, må du alltid bruke dem bak rattet. Glatte veier, snø og mørke kan skape mange farlige situasjoner i trafikken, sier Veland.

Førerkortforskriften i Norge sier at synsstyrken må være minst 0,5 på begge øynene når du kjører. Det vil si at du må kunne lese et bilskilt på minst 20 meters avstand. Dersom du må bruke briller eller linser for å oppnå denne synsstyrken, er du som bilfører pliktig å bruke synskorrigering når du kjører.

– Det er viktig å respektere synskravet året rundt, også i vinterhalvåret. Øynene kan føles ekstra trøtte i mørket, og mørkekjøring kan være en krevende øvelse for mange. I tillegg kan lys fra både gatelykter og biler gjøre at pupillene trekker seg sammen, og det blir vanskelig å se i mørket, sier Veland.

Dårligere med alderen

Mørkesynet blir dessuten dårligere med alderen, og fra du fyller 40 år kan du begynne å merke endringer. Det er det flere grunner til. Blant annet kan endringer i øyelinsen gjøre at lyset spres litt annerledes, som fører til at du blir mer plaget av blending og at kontrastfølsomheten blir noe redusert. Det kan gjøre det vanskeligere å kjøre i mørket. I tillegg har noen dårligere mørkesyn enn andre. 

– Synet er den viktigste sansen du har i trafikken. Det endres gradvis, og mange innser det dessverre litt for sent. Tegn du bør være oppmerksom på er at det blir vanskelig å se liten skrift eller du blir sliten av synskrevende oppgaver. Da er det på tide å sjekke synet. Har du for dårlig syn, kan det føre til at du ikke får med deg hindringer i veien tidsnok til å kunne reagere, sier Christoffer Solstad Steen i Trygg Trafikk. 

Saken fortsetter under bildet. 

Christoffer Steen i Trygg Trafikk. Foto: Trygg Trafikk

Trine Johnsen, fagansvarlig i Specsavers. Foto: SpecsaversOm du er usikker på om du ser godt nok, mener Veland og Steen at du bør sjekke synet. De får også støtte fra fagansvarlig i Specsavers, Trine Johnsen.

– Test om du klarer å lese et bilskilt på 20 meters avstand. Hvis det er vanskelig, bør du ta en tur til optikeren. Det er bedre å sjekke én gang for mye, enn å utsette deg selv og andre for fare i trafikken, sier Johnsen. 

Her er fem tips for mørkekjøringen 

  1. Velg en fart som stemmer med siktstrekningen, i mørke forsvinner mange detaljer
  2. Sørg for at frontruta og utvendige lys er hele og rene – husk å fylle spylervæske
  3. Se etter fotgjengere langs vegkanten og ved siden av gangfelt – ikke alle bruker refleks
  4. Ha et par ekstra briller liggende i bilen, i tilfelle du skulle ødelegge eller glemme brillene du bruker til vanlig
  5. Ta en årlig synsundersøkelse

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.

Les mer om:

helse Trafikk