Hege Hansen (til venstre) er jordmor ved Nordlandssykehuset, og har de to siste årene jobbet med å utvikle ny helseteknologi sammen med kollega Stine Andreasen. Foto: Jan Eskil Severinsen/Helse Nord

På en sen nattevakt fikk Hege og Stine ideen - nå hedres de for nytenkningen

En gynekolog og en jordmor har fått innovasjonspris for å utvikle nytt medisinsk utstyr.


De siste to årene har Hege Hansen og Stine Andreasen jobbet med å utvikle nye produkter til bruk ved fødsler og gynekologiske undersøkelser.

De jobber som henholdsvis jordmor og gynekolog ved Nordlandssykehuset, og gjennom sitt arbied i klinikken så de behovet for mer moderne utstyr. Blant annet mener de at dagens spekulum, et medisinsk verktøy som brukes til inspeksjon av vagina, trenger en oppdatering.

‒ Spekulumet vi bruker ble designet i 1850, uten at det har blitt endret i større grad underveis, forteller Hansen.

‒ Det er frustrerende. Utstyret vi har i dag fungerer helt greit, men det er ikke optimalt. Arbeidet med å optimalisere og videreutvikle har vært intensivt, men vi har hatt flere samarbeidspartnere, som har hjulpet oss.

Idéen om å lage nytt utstyr kom til Hansen og Andreasen på en sen nattevakt, og de satte raskt igang arbeidet. Etter å ha kontaktet forskningsavdelingen ved Nordlandssykehuset, gikk veien gjennom Nord innovasjon, som godkjente prosjektet. Dermed begynte de å søke midler, og slo seg sammen med Eggs Design i Trondheim for å utvikle produktene.

Også institusjoner som Kunnskapsparken i Bodø og Norges forskningsråd har bidratt til arbeidet, og Innovasjon Norge har hjulpet med å avklare produktene for markedet.

‒ Et viktig spørsmål har vært hva som er mulig, og hvordan vi eventuelt kan gjøre det umulige mulig, sier Hansen.

Med utgangspunkt i den første ideen, har de nå designet tre nye produkter: et forhåndsfylt ballongkateter, et selvholdende spekulum og en simulator for vaginale gynekologiske undersøkelser.

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.