Foto: Andreas Sandnes Olsen

«Pandemien er ikke bare svart og mørk. Den har bragt med seg en godhet som gir lys i hverdagen»

Ingen av oss visste ved årsskiftet 2019/20 at alt skulle bli så vanskelig i lang tid framover. Nå har vi vært preget av pandemi i snart to år, og samfunnet er betydelig endret. Men alt er på langt nær mørkt. Det finnes håp der ute. Vi må bare evne å se det.


Av: Sjefredaktør, Espen Bless Stenberg.

Nylig var jeg gjest i NRK-programmet Helgemorgen på P2 og NRK2. Forut av programmet, der tre redaktører skal sitte sammen i et panel og diskutere tingenes tilstand, ble jeg bedt om å finne innhold til temaet håp. 

Jeg måtte svare som best jeg kunne da jeg ble invitert, at det kommer til å bli vanskelig å snakke om håp nå som landet nettopp har blitt stengt ned igjen. Da Jonas Gahr Støre på direkten i starten av desember, innførte nye tiltak, sank hjertet i kroppen min. 

Ikke for min egen del, men for alle som har slitt med helsa, de som har slitt økonomisk, de som har måttet ta den tunge veien til skifteretten. Til bareiere, restauranteiere, idrettsledere, og trenere. Til de som har blitt sittende alene, i frykt for å bli smittet, eller smitte andre. Til besteforeldre som må se barnebarna gro opp gjennom FaceTime eller Skype. 

Lista er enormt lang over de som har blitt hardt rammet. Jeg kunne fortsatt inn i evigheten å dra fram alle som har hatt det vanskelig siden mars 2020. Men så var det håpet. Jo, det finnes noe som gir håp, og det håpet fant jeg noen dager før jeg skulle på NRK. 

Taletiden hos statskanalen er dessverre for kort til å få snakket uttømmende om temaet, men heldigvis har jeg god nok plass i egne spalter. 

For pandemien har gjort noe med medmenneskeligheten blant oss. Det har oppstått en godhet som vi ikke visste fantes. Den har nok vært der hele tiden, men den blir mer tydelig når det er behov for den. 

I en årrekke har vår alles kjære Shirley Bottolfsen tatt seg av de trengende i Bodø. De siste årene har helsa skrantet, og natt til selveste julaften forlot Shirley oss. Den lille irske spurven har den senere tid blitt hyllet av bodøfolket, som virkelig har vist sin takknemlighet for det arbeidet hun har lagt ned i Bodø. 

Etter at Shirley ikke klarte mer, har det kommet nye krefter til for å hjelpe. 

Det deles ut alt fra ribbe, til klær, pant, og penger. Frivillige kjører rundt og henter og leverer. Bedriftseiere får hjelp av både banker og mer bemidlede privatpersoner. Flere steder har arbeidsledige menn kommet inn i arbeidslivet gjennom prosjektet Menn i helse, finansiert av NAV. Helsesektoren er fortsatt dominert av kvinner, men nå er terskelen senket for menn i denne bransjen. 

Barske Skjeggmenn stilte nylig opp på barneavdelinga til Nordlandssykehuset. Med seg hadde de julegaver til 20.000 kroner. 

Anders Hammer er også en mann som stilt opp for andre gjennom pandemien. Han har, via Facebook-siden Alt for Bodø, bidratt til at flere familier og andre trengende i Bodø har fått det bedre under pandemien. 

Dette er bare noen få eksempler på veldig mye bra som har skjedd i samfunnet etter at pandemien tok over hverdagen vår. Men det er klart, de mørke og triste historiene dominerer nyhetsbildet, og det er i utgangspunktet jobben til alle som formidler nyheter. 

Likevel.

Pandemien er ikke bare svart og mørk. Den har bragt med seg en godhet som gir lys i hverdagen. Ihvertfall i min hverdag, og når dagen ser vanskelig og utfordrende ut, velger jeg å fokusere på alt det gode som foregår rundt oss. Pandemi til tross. 

Måtte dere alle ha et godt, nytt år. 

PS: Snart ser vi sola igjen i Bodø. 

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.