DEKORERTE HELTER: Fem norske partisaner feirer at tre menn – Sverre Søderstrøm, Oddvar Sibblund og Trygve Eriksen – har fått Den røde fanes orden for sitt etterretningsarbeid for Sovjet under krigen. Søderstrøm og Sibblund mistet senere livet i kamp med tyskerne. Foto: Partisanmuseets arkiv/Harald G. Sunde: «I partisanenes fotspor»

Partisankrigen i nord: Nazistene slo i hjel 11 nordmenn med spader

Skrevet av Jon H. Rydne/VG
16.12.2018 20:00

De hadde hjulpet partisaner. De dømmes til døden, og må grave sine egne graver. Men da en full nazioffiser spytter en kar fra Berlevåg i ansiktet, sprakk det.

Nådeløs brutalitet preget krigen i nord. Norske motstandskjempere – partisaner – bodde i huler og jordhytter vinteren igjennom på den rå og forblåste Finnmarkskysten. De trosset frostskader og livsfare i kampen mot nazismen. Men partisanene samarbeidet med kommuniststaten Sovjet – ikke med britene. Det skulle få tragiske følger etter krigen.
– Da regjeringen i 2017 besluttet ikke å dekorere partisanene fra krigens dager, gikk det en faen i meg, sier forfatter Harald G. Sunde.

Saken fortsetter etter bilde.

Bli medlem av Bodø Nu for å få tilgang til hele saken, og mye mer!

Få full tilgang til Bodøs lokalavis. Vi satser hardt på de beste nyhetene fra ditt nærmiljø, sterke reportasjer, videoer og meninger.
Vårt mål er å gi deg de beste historiene om Bodø og bodøværinger.

Nå kan du få Bodø Nu for kun 49 kroner for første måned. 
Etter 1 mnd er pris kun 149 kr/mnd – abonnementet fornyes automatisk – ingen bindingstid

Er du bedrift og ønsker bedriftsabonnement, kan du gå til sende en e-post til [email protected]

Kontoregistrering

Velg Betalingsmetode

Kort
Vipps

Velg abonnement