Foto: Andreas Sandnes Olsen

Pilotkunde på plass i Norskins bioplast-prosjekt

Norskin har nylig signert pilot avtale med ODA og Huseby Gård,- avtalen går ut på å utvikle en emballasje for pakking av grønnsaker, laget av restråstoffer fra laks.


Det kommer frem i en pressemelding. 

Avtalen har til formål å produsere og levere bærekraftig bioplast til pakking som skal erstatte engangsplast i grønnsaks pakkeri. 
Bakgrunn til prosjektet er å kunne tilfredstille etterspørsel om å redusere engangs plast både fra leverandører og kunder, og derav lage det mest sporbare bioplast materialet tilgjengelig på markedet.
Pilotprosjektet varer et år fra 30.september 2022.  

Forskning på bioplast

 Det siste året har Norskin i samarbeid med matforskningsinstituttet Nofima, gjennomført fase 1 av et forsknings prosjekt, der hovedmålet var å forske på metoder å ekstrahere gelatin fra laskeskinn til bruk i større skala. Prosjektet er nå inne i fase 2 der hovedmålet er å etablere pilotskala produksjon av fiskegelatin fra laksefiskeskjell, og bearbeide muligheten til videre bruk i matemballasje. 
Forskningen er støttet av MABIT, - et selvstendig, næringsrettet FoU program innenfor marin bioteknologi i Nord-Norge.

Saken fortsetter under bildet.

Lakseskjell – et av grunnstoffene til bioplast. Foto: Catrine Kildemo
 
– Prosjektet går i riktig retning og har skaffet interesse i markedet. Norskin jobber strategisk og systematisk. Forskningen bygger kompetanse for å bygge nedbrytbar plast, og kunnskapen som genereres er nyttig. Prosjektet har fokus på miljø og sirkulær økonomi og har landet flere gode samarbeidspartnere, forteller Styremedlemmer i MABIT.

ODA trer inn som pilotkunde 
 

Norskin er svært fornøyd med å få med en så viktig aktør på laget i dette prosjektet. Ikke bare er ODA Norges største matleverandør på nett, de er opptatt av forsvarlig produksjon, og har en klar bærekraftsstrategi. 

Fortsetter under bildet: 

Foto: ODA
 
– Vi gleder oss masse til å samarbeide på dette, og bidra med kundeinnsikten som trengs for å kunne skape et produkt som er skalerbart og dermed virkelig kan gjøre forskjell. 

 Vi har klokketro på teknologien og ser det store behovet for å erstatte fossile emballasjematerialer med mer miljøvennlige alternativer med et lavere fotavtrykk og som ikke bidrar til kjemisk forurensing, forteller Turi 
Regine Pettersen, bærekrafts strategi, og forretningsutvikler ved ODA. 
 
Norskin har nylig signert pilot avtale med ODA og Huseby Gård,- avtalen går ut på å utvikle en emballasje for pakking av grønnsaker, laget av restråstoffer fra laks. Huseby Gård er en av hovedleverandørene til ODA på grønnsaker.

Foto: Huseby Gård
 
– Jeg synes det er spesielt viktig å ha fokus på sirkulær økonomien i dette prosjektet. 
 
Selv om det kanskje er litt på siden av det som prosjektet skal omhandle, synes jeg det er viktig å begrunne hvorfor vi emballerer i forhold til tilpassede porsjoner og holderbahet, og gjennom det reduserer matsvinnet. Når vi først emaballerer produktene gjøres det da med minst mulig CO2 avtrykk, forteller Hans-Albert Huseby, eier ved Huseby Gård.                                                                                                                      
 
Norskin ser nå markedsaksept for sin bærekraftige emballasje løsning,  – Det er dette som skal til for at vi skal klare å skape denne emballasjen, vi trenger sterke aktører med oss, for å kunne utvikle dette sporbare bioplastmaterialet, ODA og Huseby Gård har en veldig fin profil, og vi er en sykt bra match, forteller en fornøyd daglig leder ved Norskin Materials AS. 

 

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.