Få er like lidenskapelige opptatte av miljøet slik som Cecilie

Plast er den største fienden: – De frivillige er hjerte i saken - og dette er første spadetak mot en bedre fremtid!

Skrevet av Marthe Følvik
29.06.2020 06:00 - OPPDATERT 30.06.2020 14:42

Det startet i det små. I mange år gikk hun bøssebærer for TV-aksjonen, nå jobber hun som frivillig.

Miljøforurensing og global oppvarming er uten tvil noen hete temaer for tiden. Dette er problemstillinger som har fått en økende interesse hos flere, blant annet hos den miljøbevisst Bodøværing Cecilie Mevik Øines.

I flere år gikk hun som bøssebærer for TV-aksjonen. Nå har hun tatt steget videre å startet og jobbe som frivillig for sin hjertesak. Da hun så hva årets bidrag skulle gå til, nølte hun ikke et sekund med å ta opp telefonen og ringe styret i Nordland.

 

DEN STORE DUGNADEN

Hanne Myrvang sjef for TV-aksjonen i Nordland, forteller at de ikke hadde klart seg uten alle de frivillige. Og at de nå merker at flere har lyst til å bidra den store dagen.

– De frivillig er selve hjerte i TV-aksjonen. Det er utrolig fint å se engasjementet. Dette er verdens største dugnad som engasjerer alle grupperinger og områder i samfunnet. For de yngre barna er dette første møte med frivilligheten sier hun og legger til:

– Det er alltid ekstra kjærkomment på selve dagen. Det er først da det virkelig går opp for meg hvor mange vi faktisk er!

En av dem som jobber frivillig er Cecilie Mevik Øines.

Hun forteller om arbeidet de holder på med. 

[annonse]
– I år går den store innsamlingsaksjon til WWF og kampen mot plast i havet. TV-aksjon skal bekjempe plast i havet gjennom å etablere og forbedre eksisterende avfallssystemer, forklarer hun. 

– Dette er første spadetak mot en hverdag fri for plastforsøpling for millioner av mennesker og dyr. 

 

BEVISSTE VALG

Set store engasjementet begynte for flere år siden - men etterhvert har det bare vokst seg større og større. 

– Jeg begynte å engasjere meg for dette for noen år siden. Da fikk jeg øyene opp for dette, forteller hun og legger til;

– Selv er jeg veldig bevisst på valgene i hverdagen min, og prøver å velge løsninger som skåner miljøet. Eksempelvis å droppe plastposen på butikken til fordel for eget handlenett, sortering, kjøpe brukt og velge materialer og annet som er laget av resirkulert plast eller lignende. 

For det er ikke de enorme tiltakene som skal til i følge Øines. 

–Det er små enkle grep som utgjør den store forskjellen. Om bare alle bare gjør litt, kan det i det store bildet utgjøre store forskjeller!

Selv om engasjementet til Cecilie er stort håper hun flere får øynene opp for det viktige arbeidet som må gjøres. 

– Man må like det man gjør og trives med det. Jeg synes jeg det er fint å kunne bidra med noe positivt til samfunnet. Det gir meg mye, samtidig som det kan være med på å hjelpe andre, sier hun og legger til: 

– Jeg håper at flere engasjerer seg i saken slik at vi kan med tiden få bukt med problemet.

– Har du planer om å gjøre denne store lidenskap til levebrød?

– Det hadde vært veldig gøy å få jobbe med noe lignende i framtiden. Hadde vært midt i blinken å jobbe med noe innenfor bærekraft og miljø om muligheten skulle by seg, forklarer hun og avslutter; 

– Akkurat nå er jeg fornøyd med slik tingene er. Planen er å fortsette og jobbe som frivillig. Nå fremover være med i flere møter med organisasjonen for videre planlegging mot selve aksjonsdagen som er i høst. Det blir flere arbeidsoppgaver og ansvar, noe som jeg ser veldig fram til!