Hund i bil i sommervarmen. Illustrasjonsbilde / Modellklarert Foto: Jon Eeg / NTB

Politiet får flere varsler om dyr i varme biler - dette må du gjøre

Politiet i Nordland har den siste perioden fått flere henvendelser angående dyr som har blitt forlatt i bilen i varmen. Nå kommer de med råd for hva man skal gjøre dersom man skulle havne i en slik situasjon.

Bodø og Nordland har hatt noen varme og gode sommerdager de siste dagene. Selv om temperaturene har sunket litt på onsdag, kommer de sterkere tilbake igjen senere i uka.

Slike temperaturer fører imidlertid ikke bare med seg smil og positivitet. Det er mye som kan skje i varmen når temperaturen bikker over 25 grader. 

Atle Rokkan, miljøkrimkoordinator i Politiet i Nordland forteller til Bodø Nu at de i den siste varme perioden nå hatt flere henvendelser i Nordland om hund som har blitt forlatt i bil i varmen.  

Han kommer derfor med noen anbefalinger om hva man bør gjøre dersom man kommer over en hund (eller et barn) innelåst i en bil i varmen. 

Varsle politiet

– Det som er lurt å gjøre dersom man ser at det er en hund i bil som har det trasig, det er først og fremst å se om eieren er i nærheten. Det er det enkleste og første man bør gjøre. Er eieren i nærheten, ta kontakt med eieren. Er det utenfor et hus så kan det være okei å ta kontakt hvis man føler at det er greit, forklarer Rokkan. 

– Dyr skal ha det bra, de skal ikke settes i hjelpeløs tilstand eller oppbevares sånn at de åpenbart lider, legger han til. 

Hvis man ikke får varslet eieren, er neste steg å varsle Mattilsynet eller politiet. 

– Jeg vil anbefale i sånne situasjoner hvor det haster litt å gjøre noe, å kontakte polititet. Politiet har såpass ressurser at det burde være mulig å respondere på det. Det går selvfølgelig også an å gjøre noe umiddelbart hvis det er mulig å åpne en dør eller gjøre noe for å få inn luft. Alle har en plikt å hjelp dyr som lider, det kommer frem av dyrevelferdsloven. 

Men før man går drastisk til verks med ruteknusing eller andre aktive tiltak anbefaler han derfor å ta kontakt med politet først.

[annonse]
– Kanskje de er i nærheten, og dersom de ikke er nærheten kan de gi råd om hva man skal gjøre. 

– Gjør en vurdering på om det er akutt

Mijøkrimkoordinatoren nevner at i slike situasjoner kan det være lurt å ta registreringsnummer på bilen. Enten å sjekke det ut selv, eller kontakte politiet sånn at de kan sjekke opp nummeret. 

– Det kan gjøres ganske fort, så slipper man kanskje å gjøre noe med bilen direkte. 

Han fortsetter: 

– I verste fall går det an å gjøre noe mer drastisk for å berge hunden - dersom man har prøvd å varsle eier eller politet. Da må man selv gjøre en vurdering på om det her akutt sånn at man at må gjør tiltak selv for at hunden ikke skal lide. 

Hvis en slik situasjonen oppstår har Norge en bestemmelse i straffeloven som heter nødrett. 

«Nødrett er en rettighet man kan ha til å utføre en straffbar handling uten å bli straffet for det, når det foreligger en nødsituasjon»

– Man kan se for seg tilfeller der en nødrettshandling er lov for å spare livet til en hund, eller en unge. 

– Men jeg vil anbefale å gjøre alle andre tingene først. 

– Gjør det billigst mulig

– Kan man bli straffet dersom man knuser et vindu og ikke gjør noen av de andre tingene først?

– Jeg vil heller snu om på det og si at det kan være straffefritt å gjøre noe straffbart. Dersom det blir vurdert som en nødrettshandling.

Politiet anbefaler derfor i slike situasjoner at man må tenke seg godt om, og ta kontakt med dem slik at man kan rådføre seg, eller at de kan fikse situasjonen. 

– I henhold til dyrevelferdsloven, så har både jeg og du hjelpeplikt dersom er i en hjelpeløs situasjon. Men vi må gå lista først. 

– Dersom det går så langt at man må knuse et vindu, hva må man tenke på da?

– Gjør det billigst mulig. Prøv å unngå å gjøre for mye skade på bilen og sørg for at det ikke oppstår mer skade enn nødvendig på hunden som er inne i bilen. Og nesten viktigst av alt husk å sjekke om døra er åpen på bilen, forteller Rokkan.

– Men må man så langt at man knuser vindu, så må man det. Jeg vet at det har vært nødvendig tidligere, legger han til. 

Ikke forsvarlig 

Rokkan påpeker at hvis det er så varmt ute at det blir så varmt i bilen at man utsettes for å være i en tilstand der ungen eller dyret virkelig lider, så er det ikke forsvarlig. 

– Du kan for eksempel i en el-bil sette på aircondition og la den stå i timesvis, men da må personen som kommer over hunden gjøre seg en vurdering på om hunden faktisk lider eller ikke. Hvis den åpenbart sliter med å puste og ser ut til å ha det fryktelig, så må det være en vurdering man gjør der og da. Men det er fullt mulig å ha bilen kald slik som teknologien er i dag. 

– Kan vedkommende som lot hunden eller ungen sitte i bilen i varmen bli straffet på noen måte?

– I teorien så kan de det. Dyr skal ikke utsettes for noe som går utover dyrevelferden, så ja, det kan være straffbart. I verste fall kan man se for seg at dyret må avlives eller dør i en slik situasjon. 

[annonse]
Det har ikke vært noen tilfeller hittil år hvor noen hunder eller unger har dødd i en slik situasjon. 

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.