Foto: Liza Kuznetsova

Prisbelønt russisk filmregissør viser dokumentarfilm i Bodø

Vitalij Manskij er en av Russlands mest kjente dokumentarfilmskapere. Søndag er han i Bodø for å vise filmen sin om hvordan Vladimir Putin ble president.


Vitalij Manskij står bak flere prisbelønte dokumentarfilmer. I Bodø skal han vise filmen «Putins Vitner» fra 2018, som er et portrett av den russiske presidenten. Filmen forteller om Putin fra han overtok som president i 1999 og inneholder et unikt bildemateriale, ifølge ei pressemelding. 

– Vi er veldig stolte over at Manskij kommer til Bodø. Dette er en unik mulighet til å få et innblikk i hvorfor det har gått så galt i Russland, sier nestleder i Barents Press Norge, Anki Gerhardsen i pressemeldinga. 

Barents Press er et journalistnettverk i Barentsregionen. Det er det nettverket Nord-Norge som har invitert filmskaperen til Bodø.  

Fra å ha jobbet i propagandaapparatet, har Manskij i flere år vært kritisk til Putin. I 2014 flytta den ukrainskfødte regissøren fra Russland til Latvia. Der arrangerer han dokumentarfilmfestivalen Artdocfest.  

Inviterer folk til et dypdykk inn i det russiske 

Manskijs besøk er en del av arrangementet Hva er det med Russland? Programmet pågår i Bodø helga 2.-4.desember i samarbeid med Bodø filmklubb. 

– Arrangementet er gratis og retter seg mot alle som vil vite mer om Russland og hvorfor nabolandet vårt har utviklet seg i en stadig mer autoritær retning, sier Gerhardsen.

Vi tar utgangspunkt i russiske filmkunstneres analyse av eget hjemland, men inviterer også til bokbad og konsert. 

Bokbad og konsert 

Lørdag skal forfatterne av den nye boka En europeisk tragedie bokbades på Pidadilly pub. Boka handler om hvordan Vesten og Russland ble fiender, men også hvordan de kan finne sammen igjen. Boka er skrevet av russiske Leonid Ragozin og den norske journalisten Sten Inge Jørgensen. 

På kvelden skal Ukraine Classics Quartet holde konsert og fortelle om sin situasjon i Beddingen Kulturhus. De fire ukrainske musikerne kom til Norge etter at hjemlandet ble invadert av Russland og bor i dag i Bodø. 

Gerhardsen håper så mange Bodø-folk har lyst til å komme. 

– Målet er at filmene og samtalene skal gi publikum en dypere innsikt i dagens svært autoritære Russland, og et sivilsamfunn under stort press, sier Gerhardsen.

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.