Bodø Biennale arrangeres 6.-9. september. Festivalprogrammet over 4 dager byr på blant annet, nye scenekunst opplevelser, danseforestillinger, kunstutstillinger og workshops. Bodø Biennale skal være en festival for visuell kunst og dansekunst.
Som eneste av sitt slag i Nordland ønsker festivalen å skape oppmerksomhet og utvikling innen det profesjonelle feltet for dansekunst og visuell kunst i Bodø. Biennalen en arena for tverrfaglige samarbeid og nyproduksjoner, og det skal være et attraktivt møtepunkt for publikum og for fagmiljø.
– Biennalen har et program av høy kunstnerisk- og faglig kvalitet. Programinnholdet er rettet mot en stor publikumsbredde. Tematisk ramme i 2018 er omkring by-identitet, by- og stedsutvikling og kunstens rolle i et samfunn i endring, skriver Bodø Biennale i en pressemelding.
Bodø Biennale ble arrangert for første gang i 2016, og arrangeres annen hvert år. Bak initiativet til festivalen står SE KUNST (Se Kunst i Nord-Norge) og BAREDANS (Bodø Arena for Dansekunst).
– Det som kjennetegner biennalen er bruken av byens tradisjonelle og utradisjonelle scene- og visningsrom –samt ulike byrom.
– Vi vil at kunsten skal møte folk der de er og i de rommene de beveger seg i hverdagen; ved å ta i bruk det offentlige rommet til noen av våre produksjoner og være med å skape kunstopplevelser i byrommet som beriker, overrasker og fremmer refleksjoner, skriver Bodø Biennale.
NOEN PROGRAMPOSTER UNDER BIENNALEN
Kunstvandring
I år som i 2016 blir Bodø Biennale 2018 offisielt åpnet med en stor kunstvandring gjennom ulike byrom i Bodø sentrum.
Underveis i vandringen vil det oppstå møter med unge dansere fra danselinjen ved Bodø videregående skole og fra Pias Ballettstudio, i møte med kunstelever i design og håndverk ved Saltdal- og Bodin videregående skole.
Festivalen åpner ved Stormen biblioteks sjøside, med påfølgende vandring langs Havnepromenaden og hele veien til Breivika bystrand. Her kulminerer det i utendørsforestillingen Diorama av koreograf Ingri Fiksdal.
Bodø Bodyscape
Bodø Biennale fikk en opptakt allerede 11. og 12. august da den amerikanske kunstneren og fotografen Spencer Tunick var i Bodø og utførte kunstprosjektet BODØ BODYSCAPE. Tunick er internasjonalt anerkjent for sine stedsspesifikke installasjoner av nakne folkemengder i spektakulære naturlandskap, eller i berømte omgivelser som Sydney Operahus.
For første gang ble han invitert til Norge for å utforske Bodø som sted gjennom sin kunst. Resultatet blir presentert i form av fotografier under Bodø Biennale. BODØ BODYSCAPE er initiert og finansiert av Bodø kommune og Nordland fylkeskommune. Folk fra nær og fjern, inn- og utland, meldte seg på og deltok i prosjektet.
Symposium og debatt
Biennalen arbeider sammen med mange kulturaktører i Bodø og regionen. Blant annet med Nordland fylkeskommune om et symposium om kunstens rolle i morgendagens samfunn.
Tematikken har en internasjonal relevans, men det lokale og regionale, Bodø og Nordland blir et fokus i samtale og debatt. Blant annet har Bodø kommune nylig vedtatt en strategisk plan for visuell kunst, Bodø søker offisielt om å bli Europas kulturelle hovedstad i 2024 og byutviklingsprosjektet Ny by - Ny flyplass.
Blant foredragsholdere og bidragsytere er kunstner Eva Bakkeslett fra Steigen, Sigrid Røyseng som er professor ved Institutt for kommunikasjon og kultur på Handelshøyskolen BI, Frances Whitehead som er professor ved kunstakademiet i Chicago og har jobbet med kunst og offentlighet i over 30 år.
Bestillingsverket «Caprice»
Biennalen initierer nyproduksjoner og skaper rom for kunstnerstemmer, hvor kunstnere får samfunnsaktuelle utfordringer å jobbe med. Den tverrkunstneriske produksjonen «Caprice» er Bodø Biennales eget bestillingsverk av dansekunstner og koreograf Maria K. Landmark som skaper et verk sammen med visuell kunstner Aleksander Johan Andreassen. Det blir urfremføring av bestillingsverket Caprice under Bodø Biennale.
Skulpturvandring og workshops for både profesjonelle og amatører står også på programmet.