Fra venstre: Erik Salvador, kommandørkaptein, psykiater og sjef for Institutt for Militærpsykiatri og Stressmestring (IMPS), Hedda Soløy-Nilsen, klinikksjef og Lars Petter Bakker, forskningsleder (IMPS). Foto: Nordlandssykehuset

Skal ta i bruk ny behandlingsform: – Vil ha stor betydning for pasientene

En ny modell for behandling av angst og stresslidelser utviklet av Forsvaret, skal tas i bruk i Nordlandssykehusets Psykisk helse- og rusklinikk. Nå får behandlerne opplæring.

 – Samarbeidet er unikt og det eneste i sitt slag i Norge, skriver Nordlandssykehuset på sine sider.

​Metoden innebærer intensiv behandling over fire dager for angstrelaterte sykdommer og plager og er utviklet av Instituttet for Militærpsykiatri og Stressmestring (IMPS) ved Forsvarets Sanitet (FSAN).

Flere behandlere ved Psykisk helse- og rusklinikken startet sin opplæring mandag 8. november.

Eksponeringsbehandling

Behandlingsmetodikken er basert verdens mest anerkjente behandlingsmodell for posttraumatisk stress-sykdom (PTSD) i tillegg til andre angstlidelser.

– Dette er en enestående mulighet for Nordlandssykehuset til å få opplæring i og kunne ta i bruk den internasjonalt mest anerkjente metodikk og førstevalget for spesialisert behandling av alle angstlidelser. Forsvaret har lang erfaring med bruk av metoden og den gir raskt symptomlindring. Vi er svært takknemlig for å få overført denne kompetansen fra forsvarets spesialister på feltet. Målet er å kunne tilby behandlingen til alle pasientgrupper, også tidligere militært tjenestegjørende med angstplager, sier klinikksjef Hedda Soløy-Nilsen. 

Forskningssamarbeid 

En del av videre samarbeid er også et forskningssamarbeid med Forsvaret, hvor NSS også har ønske om å se på effekt og følgeforskning.

– Forskningsaktiviteten i Psykisk helse- og rusklinikken er økende. Et samarbeid om forskning på denne behandlingsmetodikken er svært inspirerende og vil ha stor betydning for pasientene og oss fremover, sier Soløy-Nilsen. 

Samarbeidet med Forsvaret er unikt i Norge. Nordlandssykehuset er først ut i landet med å få muligheten til å lære metodikken. 

– Psykisk helse- og rusklinikken er veldig glade for denne muligheten og ser frem til å kunne tilby våre pasienter fire dager med intensivbehandlingen mot PTSD og andre angstplager. Også i Bodø møter vi mange i denne pasientkategorien, avslutter hun.

 

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.