Sumaya Jirde Ali (20) er Årets Bodøværing - og en motivasjon for oss alle i kampen mot hat og hets. Foto: Rune Nilsen

Reaksjonene på Sumayas seier viser hvor viktig det er at hun vant

LØRDAGSKOMMENTAREN: Årets Bodøværing er en inspirasjon for oss alle, skriver redaktør Markus André Jensen.


Ei 19 år gammel, ung bodøjente danker ut Ny by-sjefen, en sykkelkonge, Årets Kokk og dugnadsdronningen av Innstranden - blant annet.

Hun går helt til topps i kåringen av Årets Bodøværing.

Fantastisk, ikke sant? At et ungt menneske kan markere seg så tydelig i samfunnsdebatten, at flesteparten av de som har stemt mener hun er den mest markante bodøværingen blant våre 10, utmerkede kandidater?

Ikke helt. Du skjønner, Sumaya har et problem. Hun er mørk i huden, går med hijab og er muslim.

Og det er nok til å sette sinnene i kok, landet rundt. 

"Hun er en kaffer, hverken norsk eller bodøværing", skriver én tekstkriger - under fullt navn - i Facebook-gruppen Fedrelandet viktigst.

Språk som hører Apartheid-regimet i Sør-Afrika til. Og selvsagt ren, utilslørt rasisme.

"Jeg synes egentlig dette er krenkende,over for oss Etnisk Norske att en Somalier blir hedret som mer ekte Norsk Bodøværing.Dette er rett og slett nedverdigende.Hva pokker er det for noen fjols som har funne på dette Skammelig", kommenterer en annen.

Her er ironien til å ta og føle på. Det er mulig Sumaya er født i Somalia, men jeg er nokså sikker på at det mest skammelige er at denne nettkrigeren påstår å representere "det norske" - attpåtil med en grammatikk som ville fått enhver norsklærer til å skjelve i buksene.

Slik kunne vi fortsatt i det uendelige. En god del av kommentarene går rett og slett på det helt banale: At Sumaya er mørkhudet.

Enkelte i kommentarfeltet fortviler over at "de blodrøde" i media har "kåret" henne til Årets Bodøværing - når det faktisk er folket selv som har stemt henne frem. 

Sumaya ble nominert til Årets Bodøværing fordi hun tør å være en stemme for de som til nå ikke har hatt noen naturlig plass i offentligheten. 

Det koster så vanvittig mye.

Jeg vet ikke om disse menneskene, som lirer ut av seg de verste grusomhetene om denne 20 år gamle jenta, i det hele tatt reflekterer over hva det egentlig er de representerer.

Eller hvordan de ville følt det hvis deres egne barn eller barnebarn fikk beskjed om at burde blitt voldtatt, fått huden skrellet av eller bare kan pelle seg ut av landet, slik Sumaya får på regelmessig basis. 

Det er lett å bli oppgitt når en møter på flommen av hets, rasisme og ondskapsfulle ytringer, selv for en som ser det utenfra. Hvordan det føles å være gjenstand for den, er nesten umulig å sette seg inn i.

I så måte er faktisk denne - i dag - år gamle somalieren en inspirasjon, også for meg og deg.

Nettopp derfor er det også fantastisk at akkurat Sumaya ble Årets Bodøværing. Det er rett og slett en seier for de av oss som står for reelle norske verdier - for eksempel vanlig folkeskikk, raushet og medmenneskelighet. 

Og det får de vanskelige, stygge holdningene og kommentarene frem i lyset, slik at de vises og ikke kan næres i lukkede fora og rom. 

Gratulerer, Sumaya - du står ikke alene!

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.