Reiser til New York med MiNensembletBodø-musikerne Arnfinn Bergrabb og Are Simonsen reiser til New York med MiNensemblet for å fremføre forestillingen "Don't beat your wife (every night)". Med seg har de også lysmann Mats Ellingsen fra Bodø, som blant annet har jobbet med Kråkesølv.

Det er musikken til den amerikanske kultfiguren, komponisten, musikeren og pioneren Raymond Scott (1908-1994) som står på programmet. Hans musikk fra 40-tallet er gjennom generasjoner blitt allemannseie etter flittig bruk i Warner Bros sine utallige tegnefilmer med Snurre Sprett, Daffy Duck, The Flintstones, Tom og Jerry, The Simpsons og ikke minst kjenningsmelodien til Cartoon Network. Arnfinn Bergrabb ser frem til å fremføre forestillingen for det amerikanske publikum.

- Raymond Scott Archives tar vare på minnet fra kunstneren Scott. De har sett oss fremføre forestillinger basert på hans arbeid. De likte det svært godt og bestemte seg for å engasjere oss. Stykket er en bearbeidet utgave av stykket "White Brain Wash", forteller Bergrabb.
- Publikum får oppleve en veldig intim, akustisk forestilling med lite forsterket lyd. Vi ønsker å ha publikum så nært som mulig. Det hele bygger på en 60-talls Mad Men-estetikk som er både spennende, utfordrende og ikke minst full av humor.
Bergrabb er en etterpurt musiker som jobber over hele landet med mange av våre mest kjente artister.

Dyktige artister
MiNensemblet eller "The MeaNensemble" skal spille på TV2s God morgen Norge den 7. mars, før turen går til New York. Her skal de blant annet spille på University of New York og The Baruch theatre 12. Mars. Leder for Musikk i Nordland, Elisabeth Storjord, forteller at ensemblet lager kuntstopplevelser av høy kvalitet som tåler å bli prøvd ute i verden.
- Vi vil vise at Norge ikke bare består av vakker natur, sier Storjord og skryter av musikerne som skal være med fra Bodø.
- Både Arnfinn og Are er fantastisk gode musikere og aldeles strålende formidlere. De har begge et svært spesielt sceneuttrykk. Are Simonsen har en smørstemme og har et stort repertoar i forhold til lyd. Arnfinn Bergrabb er en meget dyktig og dedikert musiker som til og med kan steppe med hendene, forteller Storjord.

Tidligere har forestillingen blitt fremført både på teateret i København og over hele Norge. Det er Figurteateret i Nordland, Sceneinstruktørene i Nordland og Musikk i Nordland med MiNensemblet som reiser til New York den 8. mars.

http://www.youtube.com/watch?v=QROjSDwrqEk
50-60-tallets USA var preget av en enorm og nærmest naiv teknologisk optimisme.  Månelandingen sto rett rundt hjørnet. Raymond Scott ble derfor en svært ettertraktet leverandør av musikk til reklame jingles, mye takket være hans pionerarbeide på elektronisk lyd og musikk. Alt fra kremkaker og husholdningsartikler til bilindustri og barberhøvler fikk reklamen tonesatt av denne mannen, bl.a. kjente merker som Sprite, Nescafé, Ford, General Motors, IBM og Gillette.  Raymond Scott var også en beryktet kapellmester og leder for Raymond Scott Quintet, det svært populære husbandet for talkshowet ”Your Hit Parade”. Musikerne ble ledet på nærmest diktatorsk vis, der noter var forbudt og kun det beste var godt nok, noe som også gjelder for the MeaNensemble, ledet av kapellmester og arrangør Håvard Lund.


Kritikerrost
MiNensemblet fra Musikk i Nordland er et ettertraktet kammerensemble i inn- og utland, og har spilt i konsertserier og på festivaler i Tyskland, Tsjekkia, Russland, Italia og Kina, i tillegg til i de skandinaviske landene. Basen er likevel Narvik i Nordland, der de turnerer med varierte besetninger og program. Kvalitet, allsidighet og mobilitet preger MiNensemblet, noe som har ført til et stort og trofast publikum. Repertoaret har dynamikk og bredde, som spenner fra tidlig musikk til samtidsmusikk.
MiNensemblets CD, "OleBullshits" mottok høsten 2006  strålende kritikker med utsagn som ”Eminent lek med gamle kjenninger”, ”Herlig radbrekking” og ”Dette er tøft som fy!” I april 2010 ble CDen med musikk av Bodø-komponisten  Fridthjov Anderssen lansert. I desember samme året kom CDen ”Lægedrikk” der Bjørn Andor Drage spiller på gamle orgler på Helgeland sammen med ensemblet. Og den allernyeste platen ”How high is the sky” med Kjersti Stubø Band og MiNensemblet kom i oktober 2011.  Musikerne i MiNensemblet har også betegnelsen ”landsdelsmusiker”, og er en del av Landsdelsmusikerordningen i Nord-Norge som feiret 30-års jubileum i 2009.  Ensemblet er en del av Musikk i Nordland, Nordland fylkeskommune.

Foto : Brynjar Stabell Erdahl


Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.