TRANGT OM PLASSEN:  Yngve Arntsen navigerer seg gjennom trange ganger med meter på meter med kabel som skal sørge for at det nye rådhuset fungerer på alle nivåer.

150.000 meter kabel
og 22.200 meter rør

Skrevet for Caverion Bodø
15.03.2019 19:44

Når Bodøs nye politiske storstue reiser seg som et ikonisk bygg i sentrum, er det lokale krefter som har sørget for at alt skal fungere. Bli med inn og se hva som måtte til.

– Det er mye å holde styr på.

 I en trang korridor har Yngve Arntsen fra Caverion Bodø stålkontroll på utallige kveiler med ledninger. Ulike farger, ulike tykkelser, ulike funksjoner. For det er her jobben skjer i praksis. Den som på kontrakten har navnet ”Entreprise K401 Elektro”.

Saken fortsetter under bildet.

EN EKTE LAGSEIER:  Caverion Bodø hadde aldri klart å utføre oppdraget uten en solid stab med flinke og dedikerte medarbeidere. Her er en stor del av gjengen samlet i sjette etasje, i en kantine med byens mest spektakulære utsikt.

HVERT MINUTT TELLER

Akkurat nå er Bodøs nye rådhus fylt av menn og kvinner med vernesko, hjelmer, synlighetsklær og et mylder av logoer. Klokken tikker ned mot deadline, for den første innflyttingen skal foregå 1. juli.

 – Vi leverer alt av elkraftinstallasjoner, lys, stikk, elfordelinger, strømskinner, nødstrømsaggregat, UPS med batteribank, tele, data, adgangskontroll, innbruddssikring, brannvarsling og kameraovervåking, forteller hovedprosjektleder elektro, Johanne Sørensen.

Saken fortsetter under bildet.

ENORME DIMENSJONER: I dette tekniske rommet er det installert et aggregat som veier 7,5 tonn og har en høyde på fem meter. – Det finnes ikke noe bedre enn å få lov til å takle utfordringer på dette nivået, sier avdelingsleder prosjekt hos Caverion Bodø, Sture Karlsen.

PÅ RETT PLASS - TIL RETT TID

Den største utfordringen på et prosjekt som dette, er – ikke uventet – logistikken:

– Det handler hele tiden om å ha folk på rett plass, sørge for at utstyret er klart, tegningene for hånden og vite at vi er samkjørte med de andre fagene som må gjøre jobben før vi kan rykke inn, sier Sørensen.

 Så er det da heller ikke småtterier som hun og staben skal få på plass i rådhuset:

 • 150.000 meter med kabel
 • 3.500 lysarmaturer
 • 2.500 meter med kabelbroer
 • 64 adgangskontrollerte dører
 • 98 bevegelsesdetektorer
 • 13 sirener
 • 30 kamera
 • 500 branndetektorer, inkludert manuelle meldere

Saken fortsetter under bildet.

SIGNATUR-BYGG: Det nye rådhuset har en arkitektur som kan ta pusten fra noen og en hver, både utvendig og innvendig.

FLINKE FOLK HELT AVGJØRENDE

Med tanke på at jobben innebærer å koble et helt nytt bygg sammen med det gamle rådhuset og Norges Bank-bygget, sier det seg selv at oppdraget tidvis fordrer en stor evne til improvisasjon.

– Det er her vi virkelig drar nytte av flinke folk som evner å tenke selv når de møter et uforutsett problem, sier avdelingsleder for prosjekt hos Caverion Bodø, Sture Karlsen.

Saken fortsetter under bildet.

ALLE DETALJER ER VIKTIGE: Servicetekniker Jonas Kristensen har datarommet som arbeidsplass og her handler det om å få hver enkelt ledning inn på nøyaktig den rette plassen.

22.200 METER RØR

 Så stopper selvfølgelig ikke selskapets oppdrag her. For de har også ansvaret for ”Entreprise K301 VVS”. En jobb som har en like åndedrettsstoppende liste over ting som skal på plass:

 • 6.000 meter ventilasjonskanaler
 • 2.000 kvadratmeter rektangulære ventilasjonskanaler
 • 10.200 meter rør til forbruksvann, avløp, varme og kjøling
 • 6.000 meter sprinklerrør
 • 2.357 sprinklerhoder
 • 6.000 meter rør for snøsmelting
 • 6 stykk ventilasjonsaggregater med total luftmengde på 104.200 kubikkmeter i timen
 • 4 stykk røykgassvifter med en total luftmengde på 270.000 kubikkmeter i timen

Saken fortsetter under bildet.

INNOVATIV LYSDESIGN: Arkitektene har valgt utradisjonelle løsninger når det gjelder taklys. Runde armaturer i tre ulike størrelser er fordelt slik at det skal minne om en stjernehimmel.

 Innen ventilasjon og rør lå det også heftige utfordringer:

– Det største aggregatet vi installerte hadde en byggehøyde på fem meter, veide 7,5 tonn og skal håndtere 53.000 kubikkmeter i timen, sier prosjektleder VVS, Thor Evensen.

MILLIMETER-PRESISJON

Så blir da også det nye rådhuset et miljøbygg i særklasse, med nærmere 85 prosent varmegjenvinningsgrad. Samtidig møtte VVS-gjengen den samme virkeligheten som elektro, når det gjaldt å forholde seg til gamle bygg:

 – Vi har brukt hver eneste millimeter av ledig plass for å få rør og kanaler på plass, sier Evensen.BYGG

Les også:

Jobben med å få rådhuset klart har krevd store ressurser og på det meste har Caverion Bodø hatt nærmere 40 personer inne i bygget. Samtidig er det slik at de ikke hadde klart jobben uten et tett samarbeid med sin egen service-avdeling som har stått for adgangskontroll, innbruddsikring, kameraovervåking og brannvarsling.

Saken fortsetter under bildet.

BATTERI-BANKEN: Ingenting er overlatt til tilfeldighetene og det er satt av et eget rom til en svær batteri-bank som skal sørge for at rådhuset har strøm – selv når alt går galt.

I tillegg har prosjektavdelingen i Bodø dratt nytte av at de er en del av Caverions nasjonale ”Large Project”. Der har selskapets Project Management Office i Oslo bidratt med planleggere, jurister, controllere og prosjektledere.

 Og leveransen av nødstrømsaggregatet er det Caverions nødstrømseksperter i Oslo som har stått for.

 – Dette bare viser bredden i vår portefølje og hvor viktig det er å ha flere strenger å spille på, sier Sture Karlsen.

GODE UNDERLEVERANDØRER

 Lokale underleverandører har også bistått i arbeidet:

– Oras Bodø har håndtert sprinkler-jobben, Kaefer har tatt alt av isolering på ventilasjon og rør og Elektrisk Byrå fra Bodø har levert alle elfordelingene og strømskinnene, sier avdelingsleder prosjekt hos Caverion Bodø, Sture Karlsen.

 Hvordan er så Bodø kommune sitt syn på den jobben som Caverion Bodø har utført. Vi gir ordet til prosjektleder på utbyggingskontoret, Knut Svendsen:

– De har levert en faglig standard som vi er meget godt fornøyd med. 

Saken fortsetter under bildet.

SPESIALBYGGET LYSEKRONE: I den gamle – og verneverdige bystyresalen – er det satt opp en nykonstruert lysekrone, et oppdrag som alene ble en betydelig utfordring for fagfolkene hos Caverion Bodø.

EN HELT SPESIELL JOBB

Og når alt kommer til alt, så er det slik at det å få lov til å være med å bygge det nye rådhuset i Bodø blir litt mer enn bare et avansert og spennende prosjekt. Eller som Sture Karlsen velger å formulere det:

– Da dagens rådhus ble åpnet i 1959, var det et banebrytende bygg – på linje med Domkirka, som var tegnet av de samme arkitektene. Nå kommer det et nytt rådhus, som er like revolusjonerende. Da er det ikke til å unngå at hjertet banker litt ekstra hardt.