GIVENDE DAGER: – Det å være tømrer føles veldig meningsfylt og du får hele tiden se konkrete resultater av det du jobber med, sier voksenlærling Anne-Marthe Kommedahl.

Bytte jobb?
Null problem

Det er aldri for sent å skifte jobb. Med «Full opplæring i bedrift» kan du sikre deg et fagbrev i voksen alder.


– Jeg stortrives, jeg kunne ikke ha funnet en bedre jobb.

Anne-Marthe Kommedahl (32) er i full gang som tømrer på en garasje i Bodøsjøen. Hun er «voksenlærling», det vil si at hun tar det som heter «Full opplæring i bedrift (FOB)».

Det betyr at du tar hele læretiden i bedrift, noe som i utgangspunktet tar fire år, men man kan også få fratrekk for blant annet relevant skole og praksis. Dette hjelper Opplyst med. For Anne-Marthe Kommedahl ble dette en god løsning da hun skulle finne seg en ny jobb.

KOSER SEG PÅ JOBB

– Da hun skulle velge videregående utdanning sto det mellom idrettsfag og byggfag.

Jeg holdt på med svømming og fikk et stipend, og det var det som gjorde at jeg valgte idrettsfag. Etter det jobbet jeg i mange år, blant annet som guide på Svalbard.

Saken fortsetter under bildet.

TETT OPPFØLGING: Som voksenlærling får du tett oppfølging. Her diskuterer daglig leder Einar-Martin Angell i Bodin Byggservice dagens oppdrag med voksenlærling Anne-Marthe Kommedahl.

Men nå er hun altså i full gang som tømrer hos Bodin Byggservice AS. Og som sagt, hun koser seg på jobb.

– Det er selvfølgelig mye å lære, mye å sette seg inn i. Men du får lov til å skape noe, du ser hele tiden resultater av jobben du gjør. Det har faktisk hendte at jeg har tatt meg en tur forbi et ferdig prosjekt bare for å tenke: «Det der har jeg vært med på å sette opp». Det er en god og stolt følelse.

EN NY KARRIERE

Så er det slik at det fortsatt er mange som ikke er klar over at du kan skifte beite i voksen alder:

– Full opplæring i bedrift er et veldig bra tilbud som gir deg sjansen til å få deg en utdannelse eller fag/svennebrev, sier daglig leder Stein H. Hansen i Opplyst – Opplæringskontoret for yrkesfag i Salten.

Opplyst er et tverrfaglig opplæringskontor, primært innenfor bygg- og anleggsbransjen. De samarbeider tett med bedrifter i regionen når det gjelder inntak og oppfølging av lærlinger.

– Som voksenlæring inngår du en avtale med bedriften og her er det fullt mulig å forhandle om lønn. Vi ser at i bransjer hvor det er mangel på kvalifisert arbeidskraft, er arbeidsgiverne villige til å komme frem til gode løsninger, sier Hansen.

FLOTT TILTAK

Daglig leder Einar-Martin Angell i Bodin Byggservice synes ordningen med FOB er et flott tiltak:

– Alle i bransjen jakter jo på flinke folk og dette gir oss en ekstra mulighet til å rekruttere nye medarbeidere, sier Angell.

Som er strålende fornøyd med innsatsen til Kommedahl:

– Hadde alle vært like flinke og engasjerte som henne, så hadde det virkelig ikke vært noe problem.

At FOB er en smart ordning er daglig leder Bjørnar Lyngved i Proffkeramikeren Bodø AS 100 prosent enig i:

– Voksenlærlinger er en viktig rekrutteringskilde.

Saken fortsetter under bildet.

STORTRIVES: – Jobben som murer sørger for spennende dager og du får brukt både hodet og kroppen, sier Lovna Hovdan Paulusson.

SKAL TA FAGBREVET

I en enebolig i Rønvika er Lovna Hovdan Paulusson (24) i full gang med å renovere et bad. Hun skal ta fagbrevet i murerfaget.

24-åringen har tidligere studert og jobbet på hotell. Hun kom over FOB-ordningen ved en tilfeldighet:

– Det var noen bekjente som nevnte at dette var en mulighet.

Og den grep hun med begge hender. Etter ti måneder i bedriften har hun virkelig funnet seg til rette:

– Det føles rett og slett godt å få skape noe med hendene. Ingen dager er like, du får brukt både hodet og kroppen. Nei, dette er absolutt en jobb jeg kan anbefale.

MOTIVERTE PERSONER

Bjørnar Lyngved sier at sett fra en arbeidsgivers ståsted, så er det absolutt gunstig å ta inn voksenlærlinger:

– Dette er jo gjerne folk som har vært i jobb tidligere og som dermed vet hva som kreves på en arbeidsplass. Vi ser også at dette er veldig motiverte folk som virkelig står på for å lære seg faget.

Saken fortsetter under bildet.

GOD TONE: Latteren sitter løst når daglig leder Bjørnar Lyngved i Proffkeramikeren Bodø AS stikker innom for å sjekke hvordan det går med voksenlærling Lovna Hovdan Paulusson.

SAMFUNNSANSVARET

Hos Opplyst er de opptatt av at så mange bedrifter som mulig melder sin interesse for «Full opplæring i bedrift» og vanlige lærlinger:

– Ved å ha lærling viser man samfunnsansvar og sikrer bransjens framtidige kompetansebehov, seir lærlingekonsulent Rachel Nyhagen.

I tillegg får bedriften mulighet til å skreddersy bedriftens framtidige kompetanse gjennom opplæring og oppfølging i læreperioden.

– 95 prosent av norske lærebedrifter synes lærlingordningen er en god måte å rekruttere ansatte på, sier Nyhagen.

Bedriften velger selv hvilke lærlinger som blir ansatt og man er heller ikke forpliktet til å ansette lærlingen etter endt læretid, men flertallet ansetter lærlingen når læretiden er over.

Du kan lese mer om Opplyst her.