Bodøs nye skyline: Bodø 360 vil endre byens profil, én gang for alle. – Det er givende å få lov til å være med på å utvikle fylkeshovedstaden som kan bli et nordnorsk kraftsenter, sier Trond Tørdal.

Byutvikleren

Skrevet for Sparebank 1 Nord-Norge
23.10.2017 10:37 - OPPDATERT 20.02.2021 08:49

23 år gammel ble han bedriftseier, takket være et lån fra Sparebank 1 Nord-Norge. 30 år senere er det Trond Tørdal som bygger nye lokaler til den samme banken.

 – Ringen er på mange måter sluttet, sier Tørdal, en av Bodøs mest markante næringsutviklere.

Ikke noe skolelys

Det var på ingen måte gitt at han skulle ende opp i en hverdag med eiendom, byggeprosjekter, excel-ark, tallknusing, analyser og bedriftsledelse.

– Jeg hadde nok ikke fullt fokus på den videregående skolen, innrømmer 53-åringen.

Saken fortsetter under bildet.

Målrettet satsing: Fra dag én har Trond Tørdal jobbet målrettet og fokusert for å oppnå de resultatene har vær på jakt etter. – Ja, er nok en sjef som liker å ha kontroll på alle detaljene.

Han snakker med en sober østlandsdialekt, men er bodøgutt god som noen. Spilte trompet i Alstad skolekorps, fotball på Grand og ble kompis med Johan Jørgen Koch på gymnaset.

– Da jeg ble født – i 1964 – var pappa sjef for Bodø-kompaniet i Bodin leir.

Tre år senere ble det – i kjent forsvarsstil – flytting. Flere ganger. Inntil familien kom tilbake til Bodø i 1979. Og en ung Tørdal begynte å fundere på hva han skulle bli:

– Jeg hadde ikke peiling.

Likte å lede

Det gjorde ikke saken noe bedre at skolen ikke interesserte ham spesielt mye. Derfor ble førstegangstjenesten et kjærkomment avbrekk. Det var her Tørdal fikk smaken på det å lede – som korporal i en bombekastertropp på Setermoen.

Det helt avgjørende vendepunktet kom da han, etter dimittering, fikk jobb som sjåfør hos Arvid Bendixen AS.

– Jeg kjørt ute maling og gulvbelegg til gutta som jobbet ute.

I løpet av kort tid fikk han et godt forhold til den daværende sjefen i firmaet, Arvid Bendixen. Den garvede bedriftslederen så noe i en ung og arbeidsvillig Tørdal.

Saken fortsetter under bildet.

Travel hverdag: Mobilen til Trond Tørdal ringer kontinuerlig, men han synes ikke det er noe stress: – Det er helt avgjørende å være tilgjengelig når du skal realisere store prosjekter.

Kjøpte seg inn

Det var også derfor Trond Tørdal troppet opp i Sparebanken for å få lån til å kjøpe halve Arvid Bendixen AS. Som 23-åring var han plutselig blitt bedriftseier. En ung mann som plutselig fikk svært god bruk for at han var oppvokst i en militær-familie.

– Jeg har sansen for orden og struktur. For å si det sånn, tellekanter er utelukkende positivt.

Så fulgte det år med det som har kjennetegnet Trond Tørdals karriere: Knallhardt arbeid. Bygge stein for stein. Skape god lønnsomhet uten å ta for stor risiko. Sørge for at de ansatte har det bra, rekruttere de rette medarbeiderne, bygge de gode alliansene.

Hvilket har ført til at Arvid Bendixen AS i dag er en veldrevet og lønnsom malerbedrift .

Saken fortsetter under bildet.

Satser på Burøya: Et nytt bygg er under oppføring og Trond Tørdal har signert leieavtaler med GK Norge og Lindab AS.

Nye bygg og eiendommer

Men med Tørdals engasjement stoppet det ikke der. For da bedriften trengte nye lokaler, ble dette starten på en eventyrlig reise inn i bygg og eiendom. Det førte til tomtekjøp og bygging på Plassmyra. Det resulterte i bygging av nytt hovedkvarter for Statens Vegvesen på Rønvikleira. Det skapte leiligheter øverst i Storgata. Det dannet grunnlaget for utvikling av næringsarealer på Burøya.

Hvilket leder oss til dagen i dag. Hvor betong-tårnet til Bodø 360 allerede er i ferd med å omdefinere fylkeshovedstadens skyline. Et bygg hvor Sparebank 1 Nord-Norge skal etablere sitt nye hovedkvarter. Dette i et samarbeid med Otto Koch AS og Elektro Eiendom AS.

Og ikke minst – Turisthytta.

Saken fortsetter under bildet.

Unikt hotell: Her oppe, på Turisthytte-tomta, skal det skapes et helt unikt hotell på 13 etasjer som blir en nasjonal attraksjon.

Kontrakt på serviett

Året er 2006. Trond Tørdal ligger på sofaen og leser avisen. Ser at eieren av Turisthytta sliter med drift og økonomi. Han kaster seg over telefonen.

– En time senere hadde vi undertegnet en kjøpekontrakt – på en serviett.

Dagen etterpå var alt det formelle på plass. Nå gjaldt det å finne gode samarbeidspartnere. Valget falt på brødrene Berg, Runar, Ørjan og Arild. Folk han kjente fra før. Folk han stolte på.

– Alt lå til rette for et hotell på 20 etasjer. Arkitekten var i gang, vi fikk en samarbeidsavtale med Jan Rivelsrud i Rica.

Noen ganger er verden liten. Rivelsrud var den første hotelldirektøren på SAS-hotellet i Bodø. Et hotell som ble bygget av bestefaren til brødrene Berg.

Men så kom finanskrisen. Rivelsrud og Rica la planene på is og tiden gikk. Helt inntil Trond Tørdal – i kjent stil – fikk en idé:

– Vi la ut hotell-prosjektet på Finn.no, for å skape litt buzz.

Saken fortsetter under bildet.

Hotell-optimister: Runar Berg, Arthur Buchardt og Trond Tørdal er klare til å skape en internasjonal attraksjon på Rønvikfjelllet.

Så ringte Buchardt

Hvilket det ble. For plutselig ringte hotellinvestor Arthur Buchardt. En mann som kan velge og vrake mellom hvilke prosjekter han vil engasjere seg i. En mann som har en telefonsvarer som forteller at han absolutt ikke er interessert i å høre om dine spennende idéer.

– Der og da skjønte vi at dette ville gå veien, sier Tørdal.

Han er nå rimelig sikker på at hotellet blir realisert, med 13 etasjer og 250 rom. Byggestart kan bli allerede neste sommer og dette skal bli noe som vekker både nasjonal og internasjonal oppsikt. 

Saken fortsetter under bildet.

Kraftig vekst: Nye Bodø vokser frem, dag for dag. Trond Tørdal har stor tro på at fylkeshovedstaden skal bli en kraftsenter i nord. 

En by i vekst

– Reiseliv og turisme er en sterkt voksende næring og her har Bodø alle muligheter til å posisjonere seg – én gang for alle.

For den økte aktiviteten og vyene rundt Ny by – Ny flyplass er med på å skape det fylkeshovedstaden trenger: Et attraktivt arbeidsmarked som tiltrekker seg talentfulle og engasjerte mennesker.

Så er det også slik: Skal du lykkes i næringslivet, trenger du gode støttespillere. Trond Tørdal gikk inn i Sparebanken da han trengte lån i 1987. I dag er Sparebank 1 Nord-Norge fortsatt hans allierte. Hvilket er et helt bevisst valg 

Gjensidig tillit

– Jeg har aldri gått inn for å ”shoppe rundt” når det gjelder finansiering. Jeg har stor tro på at hvis du vil ha en god bank, må du også unne banken suksess. De må tjene penger for å kunne hjelpe deg med neste prosjekt. Som i forretningslivet ellers, det koker ned til gjensidig tillit.

Saken fortsetter under bildet.

Kreativ støttespiller: Trond Tørdal har alltid hatt et tett forhold til Sparebank 1 Nord-Norge og nå er det senior bedriftsrådgiver Lise Thomassen som er hans faste kontakt.

Dette er en analyse som senior bedriftsrådgiver Lise Thomassen gjerne skriver under på:

– Når Trond kommer til oss med et prosjekt, vet vi at det er kvalitetssikret 110 prosent. Og for oss som bank er det givende å få lov til å samarbeide med personer og bedrifter som har et brennende ønske om å skape verdier.

Som gammel fotballspiller på Grand, har Trond Tørdal også adoptert en del av Nils Arne Eggens filosofi:

– Hvis vi kan spille hverandre gode, skape en vinn-vinn situasjon, da har både banken og bedriften lykkes.