FRA SORG TIL GLEDE: Dag Nerbøvik hadde forberedt seg på en fremtid uten jobb. Takket være Bodø Industri har han nå fått karriere nummer to.

Da han kunne hjelpe andre, fikk Dag (52) et helt nytt liv

Skrevet for Bodø industri
09.01.2018 21:06 - OPPDATERT 20.01.2018 17:38

Han hadde jobbet siden han var 18, men plutselig var han ikke verdt noe. I det Dag Nerbøvik passerte 50 gikk han ut på dato. Det var da NAV og Bodø Industri fant den lykkelige løsningen.

– Situasjonen føltes rimelig absurd. Jeg hadde masse å gi, men det var ingen som ville ha meg. 

Vant til å stille opp

Dag Nerbøvik (52) har aldri vært redd for å jobbe. Han elsket tunge tak og lange dager. Oppvokst på kaikanten i Bjarkøy ble han tidlig vant til å stille opp.

– Jeg stortrivdes som røkter på oppdrettsanlegg, forteller Dag.

Det var kjærligheten som brakte ham til Bodø. Og det var her problemene begynte. Det var nemlig helt umulig å skaffe seg en fast jobb.

Jaktet på fast jobb

Det stoppet ikke Dag, som via byråer sikret seg en strøm av vikariater innen ulike bransjer. Felles for dem alle var et fysisk tungt arbeid. Samtidig jaktet han hel tiden på noe fast.

– Jeg har sendt ut over 1.000 søknader og vært inne til minst 100 intervjuer. Samme resultat hver gang. Det ble ikke meg.

Saken fortsetter under bildet.

TUNGE DAGER: – Det var et sjokk at jeg plutselig ikke var ønsket av noen. Norske bedrifter går glipp av utrolig mye kompetanse når de stempler 50-åringer som uaktuelle, sier Dag.

Så sviktet ryggen

Så kom smellen for tre år siden. Kroppen begynte å protestere. Da han måte gjennom en halv time i dusjen for å få rettet ut ryggen hver morgen, skjønte Dag at noe var galt.

– Røntgenbildene fortalte alt. Flere ryggvirvler var utslitt.

Det burde bare blitt en midlertidig pause. For Dag følte at han fortsatt hadde så mye å gi. Mannen som hadde voktet laksen, spleiset tau og håndtert farlig avfall trengte bare en annen type jobb.

Han gikk ut på dato

– Den fantes ikke. I hvert fall ikke for en som hadde passert 50. Nå fikk jeg ikke en gang svar på søknadene mine. Jeg var rett og slett gått ut på dato.

Situasjonen var mørk. Økonomien rasert. Dag ble tvunget til å selge barndomshjemmet for å holde seg flytende. Han var ung i hodet, men stemplet som avleggs i markedet.

Saken fortsetter under bildet.

DEN GODE HJELPEREN: Næringslivskontakt Roger Strand hos Bodø Industri så fort at Dag passet perfekt i en omsorgsjobb. – Han hadde rett, innrømmer Dag.

Tenke utenfor boksen

Det var denne mannen næringslivskontakt Roger Strand møtte da NAV lurte på om Bodø Industri kunne hjelpe. Og det kunne de.

– Jeg så en person som oste av omsorg og empati. Hva med å bli helsefagarbeider, foreslo jeg. Det å tenke utenfor boksen kan være nøkkelen til suksess.

Fra vantro til åpenbaring

Dag reagerte med vantro. Hans definisjon av arbeid var træler i hendene og konkrete produkter som ble fraktet ut med gaffel-truck. Skulle han nå ta seg av andre mennesker?

Åpenbaringen skjedde i form av hospitering hos Lillevollen Bofellesskap, en del av Miljøtjenesten i Bodø kommune. Der var det full match fra dag én:

– Vi så fort at dette var en mann for oss, sier avdelingsleder Laila Irene Eide.

Saken fortsetter under bildet.

GOD STEMNING: Avdelingsleder Laila Irene Eide synes det er fantastisk at Dag vil ta fagbrev: – Vi gir ham gjerne en fast jobb her.

Må ha kunnskap

Oppskriften var en myk start hvor Dag fikk jobbe uten at han følte press. Ryggen kom også på plass i en hverdag med varierte oppgave og nå er formen på topp.

Samtidig fikk han hjelp til å starte på en fagutdanning, noe som var helt avgjørende:

– For oss er kompetanse helt sentralt. Skal vi gi brukerne våre et best mulig tilbud, må de ansatte til en hver tid ha de rette faglige verktøyene, sier Eide.

Saken fortsetter under bildet.

UNIKT MILJØ: De ansatte på Lillevollen Bofellesskap har tatt i mot Dag Nerbøvik med åpne armer. – Han gjør en kjempejobb, sier May Kristine Hansen.

 

Samtidig er det også slik at et levd liv har stor verdi, og Lillevollen prøver hele tiden å sette sammen en stab med bredest mulig bakgrunn.

Skaper fullverdige liv

For Eide er det en gåte at ikke flere vil jobbe i denne bransjen:

– Du får ikke en mer givende jobb enn å skape et fullverdig liv for personer med nedsatt funksjonsevne.

Akkurat det kan Dag skrive under på. Han stortrives og forteller om et arbeidsmiljø hvor latteren sitter løst og viljen til inkludering er grenseløs.

Saken fortsetter under bildet.

VIKTIG UTDANNING: Dag er over halvveis i utdanningen som ende med fagbrev. – Det blir mye pugging, men jeg gleder meg til å være et fullverdig medlem av staben.

 

Uvurderlige døråpnere

Hos Bodø Industri er Roger Strand krystallklar i sin vurdering av hvor viktig det er med bedrifter som Lillevollen Bofellesskap:

– Det å åpne døra og gi folk en sjanse er helt uvurderlig. Når vi så ser, som i denne saken, at vi klarer å skaffe folk som passer perfekt inn i miljøet, så er det en ekte vinn-vinn situasjon.

Saken fortsetter under bildet.

VARIERT HVERDAG: – Du vet aldri hva som møter deg når du kommer på jobb, og det synes jeg er fascinerende og spennende, sier Dag.      

Den store forskjellen

Og Dag Nerbøvik?

Han pugger teori for livet og ser fra til den dagen han står med fagbrevet i hånda. I mellomtiden priser han seg lykkelig over at en vond situasjon fikk en lykkelig utgang:

– Til sjuende og siste handler det om å få lov til å bidra. Her på Lillevollen får jeg sjansen til utgjøre en forskjell. Det blir ikke bedre enn det.