Humørfylt trening: Latteren sitter løst når instruktørene hos Falck Brann og Redningstjeneste driver kursing. Her er det stedfortredende daglig leder Marcus Unosen som går løs på oppgaven med stor entusiasme.

De hjelper deg til å redde liv

Skrevet for Falck Brann og Redningstjeneste
22.12.2020 08:36

Når det står om sekunder, er det gull verdt å kunne støtte seg på et godt førstehjelpskurs.

For dette er marerittet, ikke sant? Plutselig faller en av dine kolleger om på arbeidsplassen. Hva gjør du da?

- Det verste du kan gjøre er å gjøre ingenting. Det sier stedfortredende daglig leder hos Falck Brann og Redningstjeneste, Marcus Unosen.

LIVSVIKTIGE SEKUNDER

For det er fort å bli handlingslammet når det handler om liv eller død. Derfor er det lurt å ha trent på forhånd under ledelse av kyndige instruktører. Falck Brann og Redningstjeneste har åtte godkjente instruktører som jevnlig kjører kurs ute hos distriktets bedrifter.

– De første sekundene er helt avgjørende, sier hovedinstruktør Eirik Kvitfjell.

Hvis personen som faller om ikke har puls eller puster, så er det hjerte- og lungeredning som er alfa og omega. Her kommer en rask veiledning:

• Legg personen på et hardt underlag
• Plassér hendene oppå hverandre midt på brystbenet.
• Trykk hardt ned.
• Bruk stive armer.
• Gi 30 brystkompresjoner, etterfulgt av to innblåsninger med munn-til-munn

30/2: Riktig måte å utføre hjerte-og lungeredning på er 30 brystkompresjoner etterfulgt av to innblåsninger med munn-til-munn.

DU MÅ VARSLE RASKT

Dette fortsetter du med inntil ambulansepersonell har kommet til stedet. Det betyr igjen at det er viktig å varsle så tidlig som mulig.

– Sett telefonen på høyttaler, slik at du kan snakke med fagfolkene på Akuttmedisinsk Kommunikasjonssentral (AMK), sier Kvitfjell.

Og dit kommer du ved å ringe 113.

SKREDDERSYDDE KURS

Falck Brann og Redningstjeneste tilbyr førstehjelpskurs som er spesialtilpasset nettopp din bedrift. De har kurs som varer fra to timer til en hel dag.

Selskapet er også utstyrt med avanserte dukker med realistisk anatomi. Det betyr at elevene får utføre neseklemming, hodevipping, hakeløft og kjeveklem for å se om brystet hever seg. Dukken har også anatomisk korrekte orale og nasale passasjer.

Så kan vi koble dukkene opp mot en dataskjerm og et program som analyserer innsatsen til den enkelte elev. Her kan vi også arrangere en liten konkurranse, noe som alltid er populært når kolleger et samlet til kurs, sier Unosen.

Elevene får også innføring i korrekt bruk av hjertestarter. Men her er det viktig å understreke én ting, ifølge Kvitfjell:


- Hvis noen faller om uten pust og puls, så er de sekundene det tar å hente en hjertestarter for verdifulle. Hjerte- og lungeredning er alltid det første du må begynne med hvis du er alene på stedet.

Falck Brann og Redningstjeneste tilbyr i tillegg kurs innen brannvern og varme arbeider.

Full beredskap: Mannskapene hos Falck Brann og Redningstjeneste trener jevnlig på raske utrykninger og håndtering av branner.

PASSER PÅ FLYPLASSEN

Hovedtyngden av arbeid til Falck Brann og Redningstjeneste er knyttet til Bodø Lufthavn. Her har de ansvaret for alt fra brannberedskap til brøyting, vedlikehold og gress- klipping til fuglebekjempelse og oppmerking. Vinterstid kan det være tøffe tak når det totale brøyteområdet på hele flyplassen er én million kvadratmeter.
Brøyteroden vår tilsvarer strekningen Bodø-Mosjøen, så det sier jo litt, påpeker Unosen.

Internasjonalt er Falck Industrial Fire Services en tung leverandør på plass i 18 land og med 5.500 brannmenn. De driver 66 lokale brannbrigader og har ansvaret for en rekke flyplasser. Totalt i Falck-konsernet er det 35.000 ansatte.