EKTE LAGARBEID: En begravelse er noe som krever et ekte lagarbeid og Bodø Begravelsesbyrå er din garantist for at alle detaljene stemmer. Fra venstre gravferdskonsulent Espen Hovland, daglig leder Wenche Helgesen og gravferd- konsulent Bjørn-Ivar Bråten.

De som tenner
et lys i mørket

Skrevet for bodø begravelsesbyrå
03.03.2021 19:30

Når sorgen rammer er det befriende å vite at du og din familie er i trygge hender.

En forsiktig februarsol kaster hvite stråler inn gjennom vinduene på Bodø Domkirke. Foran alteret jobbes det konsentrert. Medarbeiderne fra Bodø Begravelsesbyrå sjekker at alt blir slik det skal være.

Hver krans og hver blomst blir plassert med millimeter-presisjon. For dem er det en dag på jobben, for de pårørende er det et siste farvel.

Saken fortsetter under bildet.

AVGJØRENDE DETALJER: Det er like før begravelsen skal begynne. Wenche Helgesen og hennes medarbeidere sjekker at hver minste detalj stemmer.

 EN GIVENDE JOBB

– Ingen sorg er lik. Hver begravelse er unik. En dag som alltid vil bli husket. Det er nettopp dette som gjør denne jobben så givende.

Sitatet kommer fra daglig leder og eier Wenche Helgesen i Bodø Begravelsesbyrå, men du hadde fått det samme svaret fra resten av staben. For i denne bedriften er det lagarbeidet som sørger for at alt fungerer – alltid.

 TRADISJONSRIK BEDRIFT

Bodø Begravelsesbyrå ble etablert i 1973 av Asbjørn Aakre. Sammen med gravferdskonsulentene Bjørn-Ivar Bråten og Espen Hovland fører Wenche arven videre fra Birger Arnesen, som kom inn som medeier i 1983 før han overtok det helt i 1987.

I dag er han ute av den daglige driften, vel vitende om at alt fungerer. Å møte familiene med tillit og medmenneskelighet har vært viktig for ham.

Saken fortsetter under bildet.

EN LANG OG FIN REISE: Birger Arnesen har vært i Bodø Begravelsesbyrå siden 1983. – De gode tilbakemeldingene fra de pårørende har vært som medisin i dette yrket, sier han.

– Gode tilbakemeldinger fra de pårørende har vært som medisin opp gjennom årene, minnes Arnesen.

For det er her denne bedriften skiller seg fra så mange andre. Du møter kunder som nettopp har mistet noen. Nettopp dette stiller store krav til hvordan du møter mennesker i krise.

EN FLAT STRUKTUR

Det er derfor Wenche Helgesen har sørget for at de tre som utgjør staben kan fylle alle funksjoner. Hun har stor tro på en flat leder-struktur, hvor innspill og tanker alltid er velkommen.

– Kundene skal kunne stole på oss, hundre prosent. Da må også vi som jobber her stole hundre prosent på hverandre. En begravelse består av en lang rekke detaljer, hvor alle er like viktige.

Saken fortsetter under bildet.

VIKTIG STØTTESPILLER: – Det gir  en veldig god følelse når du tar inn over deg at du faktisk har en avgjørende rolle i en situasjon som der og da oppfattes som tidvis lammende, sier Wenche Helgesen.

Men hvordan er det å jobbe i en bedrift hvor man til daglig står ansikt til ansikt med sorgen?

– Vi ser at det vi gjør betyr så uendelig mye. Kundene slapper litt av når de forstår at vi kan ta børen med alt det praktiske, sier Espen Hovland.

ALLTID TID

– Det handler om å skape et lite rom med trygghet. Vise at vi har tid. At nå er det kun denne samtalen som betyr noe, sier Wenche Helgesen.

– Når du kommer til oss skal du føle at du blir ivaretatt. Du får profesjonelle råd og faglig veiledning slik at begravelsen blir nettopp slik du og din familie ønsker, sier Bjørn-Ivar Bråten.

Så er det også slik at ikke alle begravelser er like harmoniske. Det kan ligge ting bak som skurrer. En skilsmisse, en arv som ikke er klarlagt. Det er begravelser hvor familien er splittet i to og sitter på hver sin side av kirken.

Saken fortsetter under bildet.

I TRYGGE HENDER: – Når du kommer til oss skal du føle at du blir ivaretatt. Du får profesjonelle råd og faglig veiledning slik at begravelsen blir nettopp slik du og din familie ønsker, sier Bjørn-Ivar Bråten. Her i arbeid i forkant av en begravelse i Bodø Domkirke.– Da er det viktig at vi klarer å formidle at vi skjønner og forstår begge parter. Vi tar ikke side i konflikter som måtte ligge der. Vår jobb er å sørge for at en begra- velse blir oppfattet som verdig, for alle som deltar i den, understreker Wenche Helgesen.

DEN GODE OMSORGEN

Jobben hennes omfatter også de mest tragiske hendelsene som kan ramme en familie. Hendelser hvor døden kommer så altfor brått, så altfor tidlig. Da må du klare å komme inn i situasjonen med dyp empati og stor psykologisk innsikt.

– Selvfølgelig kan dette oppleves som tøft, men samtidig gir det en veldig god følelse når du tar inn over deg at du faktisk har en avgjørende rolle i en situasjon som der og da oppfattes som tidvis lammende, sier Wenche Helgesen.

Som medarbeider i et begravelsesbyrå kan du ikke ta med deg de pårørendes sorg hjem, men du kan være den store forskjellen. Den som sprer litt lys, letter noe av byrden.

Saken fortsetter under bildet.

ÅPNE LANDSKAP: Bodø Begravelsesbyrå holder til i luftige omgivelser i Breivika i Bodø. – Det er mange som føler på en ekstra ro når de kan kikke ut på himmel og hav fra kontoret vårt, sier daglig leder Wenche Helgesen.

ET VERDIG FARVEL

Det er også da du får de hjertevarme tilbakemelding- ene. De som beskriver en lomme av lykke, midt inne i det sorte og triste:

Dagen ble akkurat slik vi hadde håpet. Det ble et verdig farvel.

Og det er derfor de elsker jobben sin. Det er derfor de trippel-sjekker alle detaljer. Det er derfor de flytter på blomstene flere ganger. For når de pårørende kommer inn i kirken, skal alt være perfekt.

– Du kan være sliten etter en travel dag, en travel uke. Men det er ingenting som slår følelsen av å ha hjulpet mennesker i sorg til å komme seg videre, konkluderer Wenche Helgesen.