VETERANEN: Svein Erik Johansen startet firmaet i 1981. I dag kan han se tilbake på en lang og innholdsrik karriere.

Den grønne revolusjonen

Skrevet for anleggsgartnermester Svein-Erik Johansen
02.03.2020 10:28

Nå kommer takhagene til Bodø, og i spissen for den grønne revolusjonen står byens mest erfarne anleggsgartner.

– Ute i verden har dette vært vanlig lenge, men det er noe nytt i Norge og Bodø. Derfor er det fantastisk morsomt å få lov til å være med å skape grønne lunger på helt uventede steder i byen vår, sier anleggsgartnermester Svein Erik Johansen.

38 ÅRS ERFARING

Han startet sin virksomhet i Bodø i 1981. I dag har selskapet 19 ansatte, og de to siste årene er omsetningen doblet.

Meierikvartalet og Bodø 360 er to veldig gode eksempler på hvordan takhager både kan skape grønne verdier i et ellers litt hardt byrom, samtidig som det har en klar miljømessig faktor.

Saken fortsetter under bildet.

LUFTIG OPPDRAG: Takhagen på Bodø 360 krevde innovative løsninger, men til slutt har det blitt et vakkert og slående innslag i byrommet.

MILJØVENNLIG

I København er takhager mer og mer utbredt. Noe av poenget er at gress og planter forhindrer noe av regnvannet fra å renne rett ned i gata, og inn i et allerede presset avløps-system.

– Vi ser et skifte i klimaet hvor det kanskje ikke regner like ofte, men at det kommer desto mer når det først er nedbør. Da vil takhager kunne sørge for at man ikke umiddelbart må grave og forsterke ledningsnettet, sier Johansen.

LOGISTIKKENS BALLETT

Den største utfordringen for selskapet, når det skal jobbe i sentrum, er alltid logistikken. Trange gater og mange aktører tilstede på samme tid, gjør at prosjektene nesten må koreograferes som en ballett.

– Det er ingen tvil om at logistikken er nøkkelen til suksess akkurat her, sier Johansen.

Så er det ikke bare den grønne sektoren som inngår i selskapets portefølje. De har også en rekke jobber innen det som kalles for ”den grå delen”, herunder granitt,  skifer og belegningsstein.

Saken fortsetter under bildet.

JA, DETTE ER ET TAK: I Meierikvartalet har deler av taket blitt forvandlet til et yndet friluftsrom med grønne verdier.

-Vi er også veldig heldige som har Evjen Granitt på laget. Samarbeidet gjør at vi kan benytte kortreiste og miljøvennlige produkter – både betongstein og granitt – til prosjektene våre.

KUNSTGRESS OG VAKRE PLENER

Så er det også slik at til og med kunstgress inngår i sortimentet, selv om dette ikke er noe anleggsgartnere primært ønsker å jobbe med. På enkelte steder med ekstremt stor slitasje, for eksempel i barnehager, kan dette ofte være den klart beste løsningen.

Private kunder er også viktig for firmaet, enten det er snakk om å ordne en plen, en hage eller innkjørsel. Og på slike jobber er det ofte litt ekstra rom for å være kreative, selv om man hele tiden må passe på at tidsbruken står i forhold til budsjettet.

Saken fortsetter under bildet.

SIGNALBYGGET: Trappene mellom den gamle og nye delen av rådhuset har Svein-Erik Johansen og hans fagfolk forvandlet til noe som blir en selvstendig, kunstnerisk opplevelse.

DET IKONISKE BYGGET

Svein Erik Johansen og hans folk er også meget stolte over å ha vært med på å realisere det nye rådhuset:

– Dette er et signalbygg som skal stå i minst 100 år, og da er det stas at vi fikk lov til å sette vårt lille fingeravtrykk på området rundt bygget.

I en alder av 65 år har Svein Erik Johansen begynt å tenke på hvordan selskapet skal rigges for årene som kommer. To av sønnene har allerede begynt å jobbe der.

-Det er nok ikke usannsynlig med et generasjonsskifte snart, og da vil selskapet være i gode hender, sier Johansen.

VIL GJERNE BIDRA MER

Men pensjonisttilværelsen, den skal så absolutt ikke tilbringes på sofaen.

Jeg må nok finne på noe for å holde meg i aktivitet. Bodømarkas venner gjør en fantastisk jobb, så det er nok ikke utenkelig å prøve å bidra litt sammen med de frivillige der, sier Johansen smilende.

Hva er det så Johansen husker best fra sine 38 år i Bodø?

– Et nesten umulig spørsmål, men oppdraget med Bodø Torg i 2002 er fortsatt noe vi er skikkelig stolte av.