STOLT TRADISJON: Daglig lederi Rørlegger’n Fauske AS, Ketil Skår, er levende opptatt av at bedriften skal være en tung og positiv aktør i lokalsamfunnet

– Det du tjener lokalt,
skal legges igjen lokalt

Skrevet for sparebank 1 nord-norge fauske
28.03.2019 16:42

Han er født inn i rørleggerbransjen, brenner for et sterkt lokalsamfunn og kjemper for å gi yrkesfagene sin fortjente heltestatus.

– Til sjuende og siste koker det ned til ærlig arbeid. Er du villig til å gjøre en innsats, være en lagspiller, gjøre andre gode, sier Ketil Skår.

Han er daglig lederhos familiebedriften Rørlegger’n Fauske AS, en bedrift med 25 ansatte og sterke røtter i nærmiljøet.

 NÆRHET BETYR ALT

Og her er vi fremme ved et av nøkkelordene som alltid har fungert som et kompass for Skår og familien. Nærmiljøet. Og lokalsamfunnet.

Saken fortsetter under bildet.

HEKTISK AKTIVITET:  Rørlegger’n Fauske AS har stadig pågang av nye oppdrag. Her klargjør Tor Kristian Hauan et nytt rør som skal skape et trygt avløp for vannet.

 – Én ting er å drive en bedrift, skape overskudd og sikre arbeidsplasser. Men det kan ikke stoppe der. Det må alltid handle om noe mer, om plassen du bor på.

 Hvilket leder oss til nøkkelord nummer to; identitet. Som igjen er uløselig knyttet til begrepet tilhørighet.  Dette er den direkte årsaken til at Rørlegger’n Fauske driver en aktiv sponsorvirksomhet. Gjerne i kraft av fysisk innsats.

 – Vi har vel lagt ned et årsverk i dugnadsarbeid. Dette i forbindelse med ombyggingen av svømmehallen, byggingen av Holtanlia alpinanleggs servicebygg, langrennsanlegget i Klungsetmarka, og nå sist i forbindelse med byggingen av SKS arena, sier Skår.

Saken fortsetter under bildet.

BYGGER LOKALSAMFUNNET: Kim Dalos er i full gang med å skape fundamentet for det som skal bli et nytt og viktig næringsbygg på Fauske.

 LOKAL VERDISKAPING

Derfor er også selskapets mantra like enkelt som det er vanskelig:

– Det som tjenes lokalt, skal legges igjen lokalt.

 Samtidig er det slik at for en  lokal bedrift kan det være vanskelig å skille mellom privatperson og bedrift, og det er heller ikke sikkert at dette er ønskelig:

 – Du har egentlig aldri fri, samtidig så er det nesten umulig å gå gjennom sentrum en lørdag uten å kapre en jobb eller to.

 I dag har bedriften hele Salten som marked, hvor oppdragsmengden per nå er fordelt med 70 prosent på prosjekter og 30 prosent på serviceoppdrag.

Saken fortsetter under bildet.

YRKESFAGLIGE LØNNSVINNERE: – Lager du en livsløpsregnskap som sammenligner inntekten til en rørlegger og en såkalt akademiker, er det rørleggeren som kommer ut som vinner, sier daglig leder Ketil Skår hos Rørlegger'n Fauske.

SLÅSS MOT MYTER

Men den store utfordringer er strengt tatt ikke å finne nye jobber, men å sikre seg kvalifisert arbeidskraft. Myten om at rørleggere og andre håndverkere er en annenrangs arbeidstakere henger fortsatt igjen:

 – Jeg glemme aldri da jeg fikk beskjed fra en lærer på ungdomsskolen om at de ikke hadde noen kandidater som var aktuelle for vårt læringsprogram:

 – I år har vi ingen elever med lese- og skrivevansker!

 Der og da ble Ketil Skår rødglødende forbannet.

– Lager du en livsløpsregnskap som sammenligner inntekten til en rørlegger og en såkalt akademiker, er det rørleggeren som kommer ut som vinner.

Saken fortsetter under bildet.

STORT UTVALG:  Daglig lederi Rørlegger’n Fauske AS, Ketil Skår, kan slå fast at butikken har et stort utvalg av løsninger som gjør at kundene er sikret et optimalt tilbud.

EN HELT NY HVERDAG

Så er da også slik at rørleggerfaget har utviklet seg dramatisk de siste årene, hvor det å stå nede i kloakken utgjør en forsvinnende liten del av jobben. Og verktøyet som i sin tid veide 200 kilo, består i dag av teknologisk utstyr som kun veier 20 kilo.

 – Vi har rekruttert både sveisere og kokker til bedriften, det handler kun om å finne folk som er villige til å stå på, som har lyst til å bidra med å skape, sier Skår.

ALT ER MULIG

Han kommer aldri til å glemme sin egen introduksjon til bransjen. Det skjedde i 1968, da en sju år gammel gutt ble med pappaen på overtidsjobb:

 – Det var etter den store sykehusbrannen i Bodø. Oppdragsmengden var enorm. Min jobb var å lage gjenger på rør, da visste pappa hvor jeg var. Men jeg var for liten og lett til å klare å dra ned armen på gjengesnittet.

 Løsningen? Faren satte på en ekstra rør på armen. Og den sju år gamle Ketil klatret opp på en krakk, hengte seg på røret og brukte kroppsvekten til å få armen ned.

 Dette gjorde han gang på gang. Og lærdommen?

 – Ingenting er umulig, hvis du bare vil det nok.

TRENGER EN LOKAL BANK

Noe som også er grunnen til at Rørlegger’n Fauske AS nå bytter bank – til Sparebank 1 Nord-Norge på Fauske:

 – Vi var på jakt etter en bank som delte vår filosofi. En bank som var villig til å satse lokalt. Som ville pløye deler av overskuddet tilbake til nærmiljøet. Og det var nettopp det vi fant hos Sparebank 1 Nord-Norge på Fauske.