BRENNENDE SJELER: Sandra Vestnes (t.v.) og Maria Strand Munkhaug er Høyres ungdomskandidater i Bodø og i Nordland. – Vi har et sterkt ønske om å få til en politikk som gir de unge bedre muligheter.

–⁠ Det er nå vi kan skape
en helt ny fremtid

De står høyt på listene i Norges mest spennende fylke og offensive by. Nå trenger Maria og Sandra din hjelp for å gi de unge et skikkelig løft.


Men først, hvem snakker vi om?

Sandra Vestnes (18) er Høyres fjerdekandidat i Bodø og har særdeles gode sjanser til å komme inn i bystyret.

Maria Strand Munkhaug (20) er Høyres tredjekandidat på fylkestingslisten og har like gode sjanser til å komme inn der.

ET SKOLEEKSEMPEL

Med andre ord, de vil få en hånd på rattet. Eller, for Sandras del, på roret. Hun er i ferd med å utdanne seg til matros og skal snart ut i praksis på en brønnbåt. Maria jobber for Nordland Høyre.

Så hva er det som er viktig. Hva vil en stemme til disse to gi deg tilbake?

– En bedre skole, kommer det kontant fra Sandra.

Saken fortsetter under bildet.

FARETRUENDE: Høyre mener skolesektoren må komme betydelig høyere på prioriteringslisten.

Og der er de ungdomspolitikerne helt enige, enten det er snakk om grunnskole eller videregående:

– Vi må skaffe flere og bedre kvalifiserte lærere. Bygningsmassen må rustes opp og utdanningen må tilpasses den enkelte elev. I dag ser vi dessverre at det ofte er systemet som vinner, da på bekostning av unge mennesker som faller utenfor.

I en tid hvor både Bodø og Nordland har et skrikende behov for dyktige folk, blir det helt avgjørende at utdanningen fungerer.

– Her er det snakk om å kombinere fokus på basisfagene, samtidig som vi gjør utdanningen relevant med tanke på det pulserende og omskiftelige arbeidslivet som vi kommer til å møte.

BYGGE OG BO

Det neste som de begge brenner for er boliger:

– Flere og billigere boliger. Her kan vi som politikere aktivt gå inn og sørge for bedre regulering, en mer effektiv saksbehandling og skape økt interesse hos de som vil bygge ut.

Saken fortsetter under bildet.

UNIK MULIGHET: – Det finnes knapt noe viktigere enn å få til en skole som tar elevene på alvor, hvor alle får en unik mulighet til å lære det som er viktig, sier Sandra Vestnes.

Sandra og Maria er begge opptatte av at Nordland og Bodø må realisere det sterke, men uforløste potensialet som ligger der:

Et fylke satt sammen av fem sterke regioner. En by som er i sterk vekst og med enorme muligheter.

AV MED HÅNDBREKKET

Derfor er de to meget skeptiske til en grunnrenteskatt som har dratt i håndbrekket med tanke på investeringer i nord:

– Oppdrettsnæringen er limet langs kysten og den er i dag veldig attraktiv, nettopp for unge og nyutdannede mennesker. Da blir det helt feil at store deler av overskuddet skal forsvinne inn i statens anonyme lommer. Det blir uklart hvor mye av dette som kommer distrikts-Norge til gode i neste runde.

Men hvorfor har to unge kvinner engasjert seg så sterkt i politikken?

– Vi er så heldige at vi er født i et rikt land, hvor mange kan gå til et dekket bord. Samtidig vet vi at det er mange som sliter, også i Norge. Da har du nesten en forpliktelse til å engasjere deg. Hvis du ikke vil bidra, kan du ikke klage heller.

Saken fortsetter under bildet.

 VIKTIG VERDISKAPING: – Nordland er et fylke med fem sterke regioner og det skal vi bruke til å skape nye arbeidsplasser, sier Maria Strand Munkhaug.

OPPRIKTIGE OPTIMISTER

En samtale om politikk med disse to engasjerte kvinnene, blir en reise inn i optimismens rike:

– Det finnes ikke noe vakrere enn duften av nylagt asfalt.

– Vi må etablere nye møteplasser hvor unge mennesker kan knytte kontakter og vennskap.

– Det er nå vi har muligheten til å skape en bedre fremtid, da er det opp til oss å gripe den.

Med et fylke som er Norge i miniatyr og i en by hvor flyplass, sentrum og uberørt natur er fem minutter unna, er grunnlaget lagt. Det er opp til deg og meg å forvalte dette på best mulig måte.

Saken fortsetter under bildet.

FREMTIDSTRO: – Alt ligger til rette for at Bodø og Nordland skal skape en spennende fremtid. Vi må bare få den rette politikken, sier Sandra Vestnes og Maria Strand Munkhaug.

DU FÅR LOV Å BESTEMME

– Sånn sett er det ganske utrolig, egentlig.

Maria og Sandra tar en kort pause. De ser på hverandre. 

– Hva er utrolig?

– At vi, i en alder av 18 og 20 blir tatt på alvor. At vi får lov til å bli med på å utforme en politikk som i praksis handler om min og din hverdag i årene som kommer. 

Litt ærefrykt, en dose gåsehud og en solid porsjon viljekraft. Det er dette som preger de to ungdomskandidatene til Høyre. Koblet med en usvikelig optimisme og fremtidstro.

Derfor, hvis du tenker at Maria og Sandra er på rett vei, så er Høyre partiet du stemmer på denne høsten.

Men, sånn helt til slutt. Utenfor poltikken. Inne i hjertet. Hva er den gode musikken?

– Broiler! Karpe! Undergrunn!