Det skjulte paradiset 
i Bodøs skjærgård

Selv for mange bodøværinger er Væran en godt bevart hemmelighet. Eventyret er bare en båttur unna.


Øyriket utenfor Bodø er karakteristisk for et helt unikt kystlandskap. Her ser du et hav tett befolket av øyer og holmer. Her er lyset konstant skiftende og evig fascinerende. 

Vanskelig tilgjengelig, tenker du. Nei, det er nettopp det som ikke er tilfelle. Sett av to timer – båtturen går fra Bodø sentrum. 

Saken fortsetter under bildet.

Selv for mange bodøværinger er Væran en godt bevart hemmelighet. Eventyret er bare en båttur unna. 

UNIKE OPPLEVELSER 

Turen som tar deg innom øyene Landegode, Vokkøy, Helligvær og Givær byr på en konsentrert dose med unike opplevelser. 

Du kan nyte turen inne fra salongen gjennom store vinduer, eller ute på dekk hvor du kjenner vinden ruske i håret og den salte havlufta kjennes som verdens dyreste parfyme. 

Saken fortsetter under bildet.

På denne rundturen får du et unikt innblikk i en kystkultur som opp gjennom historien var nerven i Nord-Norge. Det var disse fiskeværene som var limet, her hvor folk hadde skapt sine hjem på en strime med land mellom storhav og fjell. 

FORTIDENS MOTORVEI 

Første stopp på turen er Landegode, hvor 802 meter høye Rypdalstind troner som en dronning. Selve navnet kommer fra norrønt - Landit góða. Det gode landet. Et navn de sjøfarende ga til øya for å unngå at de skulle utfordre draugen eller andre onde makter. 

Saken fortsetter under bildet.

På denne turen drar du over historisk grunn. For det var hit de kom, både åttringer på vei til Lofoten og jektene som skulle til Bergen. Dette er fortidens motorvei. 

På Vokkøy får du sjansen til å stifte bekjentskap med den gammelnorske sauen - også kalt villsau. I tillegg er det et yrende fugleliv her ute, med alt fra mytisk skarv til majestetisk havørn. 

INNTRYKK OG UTTRYKK 

En rundtur i Væran er en reise i tid og rom. En kort pause i hverdagen hvor du blir bombardert av sannselige inntrykk og naturens særegne uttrykk. Det blir nesten noe religiøst over det hele, og der dukker Helligvær opp. 

Saken fortsetter under bildet.

Det finnes flere gamle nordlandshus på Helligvær, og noen er fra så tidlig som 1800-tallet. Fem av de rundt 365 holmene, skjærene og øyene er bebodd; Sørvær, Brønnøy, Storsørøy, Vetterøy og Vokkøy. To av øyene, Prestøy og Beskøy, er bebodd om somrene. 

Sørvær, som er hovedøya med om lag 90 av de 100 fastboende, har to kilometer med vei. Stedet har butikk, post, barnehage, barne- og ungdomsskole og fiskebruk. 

Selv for mange bodøværinger er Væran en godt bevart hemmelighet. Eventyret er bare en båttur unna. 

Givær markerer vendepunktet på reisen. Langt der ute kan du se den mektige Lofotveggen, skimrende lyseblå. 50 kilometer nord for Polarsirkelen og 28 kilometer vest for Bodø, er dette fylkeshovedstadens vestligste utpost. Og en av de minste, bebodde øyene i Nordland. 

Saken fortsetter under bildet.

ET MINNE FOR LIVET 

En rundtur i Væran er en sterk opplevelse som passer for både store og små. Den tar akkurat passe to timer hvor du får med deg et konsentrat av hvordan Bodø har vokst opp fra disse bittesmå samfunnene på veien frem mot dagens storby. 

Og når du nærmer deg byen fra havet så ser du hvordan Bodø har blitt transformert, hvor høyhus og signalbygg danner en fascinerende skyline.  

Saken fortsetter under bildet.

Vil du oppleve det lille ekstra. Da er det fullt mulig å hoppe av på en av øyene for å utforske flotte naturområder, jakte på stolper og fiske fra brygga. Så kan du ta neste båt inn til Bodø Eller hva med å ta med dere teltet og overnatte midt inne i paradiset. Her kan du koke morgenkaffe til lyden av skarv, lukten av salt sjø og følelsen av uendelig frihet. 

Les mer om hvordan du bestiller disse turene.