Det er nok mange som gleder seg til å begynne å reise igjen og oppleve verden. Noen velger bruke forbrukslån for å kunne reise. Da er det visse ting du bør være oppmerksom på. Fotograf: iStock ViktorCap

Dette bør du vite før du tar opp forbrukslån til reisen

Å bruke et forbrukslån til reise er ikke uvanlig, men du bør vite hva du gjør. Om lånet blir billig eller dyrt avhenger av flere forhold. Disse må du sette deg inn i hvis du vil unngå at lånekostnadene blir for høye.


Forbrukslån til reise

Et forbrukslån krever ikke at du stiller med pant. Lånet kan derfor brukes til hva som helst, også ferier og reiser. Det er selvsagt billigst å bruke lønn og oppsparte midler. Bestemmer du deg likevel for å låne, er det om å gjøre det så billig som mulig.

Grunnleggende om forbrukslån:

 • Lånesum – fra 5 000 til 500 000 kroner.
 • Renter – fra 5% til flere hundre prosent.
 • Nedbetalingstid – maksimalt 5 år.

Kostnadene dine avhenger hvor mye du låner, rentene du får, og hvor lang tid du bruker på tilbakebetalingen.

Rentene på forbrukslån

Rentene som bankene tilbyr på lånene sine kan være veldig varierende. Det er mulig å få så lave effektive renter som cirka 5,5%, men dette krever to ting.

 • Du må ha høy kredittscore.
 • Lånesummen må være stor.

Hvis du låner en lav sum, vil renten alltid bli høyere. Renten kan også komme opp mot 20% nominelt hvis kredittscoren er blant de laveste som aksepteres av bankene. Dette er når vi snakker om de omtrent 25 mest kjente bankene for forbrukslån. Låner du hos de få selskapene som kun tilbyr smålån, kan rentene bli betydelig høyere.

Låneeksempel: Eff. Rente 10,06 %. 100 000 kr o/5 år. Kostnad 26 375 kr. Totalt 126 375 kr

Finne beste forbrukslån for reise

Siden du ikke vet hvilke renter du blir tilbudt, er det om å gjøre å skaffe et sammenligningsgrunnlag. Det gjør du ved å enten sende søknaden til mange banker, eller bruke en låneagent.

Låneagenter er selskap som samarbeider med mange banker, og skaffer tilbudene derfra på dine vegne. Dette er fordelene når du velger riktig agent:

 1. Søknaden kan bli videresendt til over 20 banker.
 2. Du mottar mange tilbud på lån like raskt som direkte søknad.
 3. Tjenestene til låneagenten er gratis.
 4. Du får råd og hjelp hvis du trenger.

Når du mottar tilbudene sjekker du hvilke effektiv rente du får, og hva totalkostnadene blir. Slik finner du frem til det ferielånet som er billigst, basert på din kredittscore og lånesummen. Besøk Billige Forbrukslån for å lese mer om mulighetene og sammenligne flere tilbydere av forbrukslån.

Nedbetalingstid på ferielån

Som du så ovenfor kan du velge inntil 5 års nedbetalingstid på lånet. Her er det viktig å huske at selv om du fikk lave renter, blir lånet dyrt når nedbetalingstiden er lang. Det motsatte er også sant. Et lite forbrukslån med forholdsvis høy effektiv rente kan bli rimelig. Da må du i så fall betale tilbake raskt.

Eksempel:

 • Du låner 30 000 kroner til ferie.
 • Effektiv rente du tilbys er 25%.
 • Hvis du betaler lånet tilbake på 12 terminer blir lånets total kostnader cirka 3 700 kroner.
 • Bruker du 24 terminer vil kostnadene omtrent doble seg.
 • Hvis du mot formodning bruker hele 5 år, vil lånet koste hele 15 000 kroner.

Spørsmålet er hva du klarer å betale i månedlige avdrag og renter. Lånet i vårt eksempel har et terminbeløp på cirka 2 700 kroner når nedbetalingstiden er 1 år. Terminbeløpet blir naturligvis lavere dersom du velger å bruke lenger tid, men lånet blir da dyrere.

Betal ferielån raskere

I henhold til Finansavtaleloven kan et usikret forbrukslån betales tilbake så raskt du vil. Om så kan du innfri hele gjelden samme dag du fikk pengene utbetalt. Du har også rett til å betale ekstra avdrag så mange terminer du vil.

Å redusere den rentebærende gjelden vil alltid lønne seg.

 • Bruk eventuelt feriepenger til å betale ekstra avdrag eller innfri lånet.
 • Bonuser eller ekstra lønn er også gode muligheter til å redusere lånekostnadene.
 • Betal ekstra avdrag så ofte som mulig, og innfri hele lånet hvis du kan.

Du bør be banken redusere antall terminer dersom du betaler ekstra avdrag. Dette fordi ellers vil den samme nedbetalingsplanen opprettholdes. Det gjør at avdragene på lånet blir lavere etter en ekstra innbetaling. Du sparer fortsatt penger, men ikke like mye som dersom du opprettholder størrelsen på avdragene.

Velge kredittkort eller forbrukslån til reisen

Et kredittkort har den fordelen at du ikke betaler renter før regningen forfaller. Rentefritaket gjelder da kun for kjøp av varer og tjenester, og ikke for kontantuttak.

Derfor vil det lønne seg å bruke kortet til de betalingene du vet med 100% sikkerhet at du kan gjøre opp før regningen forfaller. Hvis du må bruke lenger tid vil et forbrukslån som regel lønne seg. Dette fordi rentene på kredittkort er normalt mye høyere enn på et ferielån.

Ta likevel med kredittkort på reisen, dersom du har. Kortet er et sikkert betalingsmiddel i utlandet, og bør brukes til blant annet kjøp av reisebilletter.