Dette bør du vite om stomiposer, tilbehør og hvor du får tak i det

Å få stomi er en stor omveltning. I tillegg til de fysiske og følelsesmessige konsekvensene, er det også mange praktiske spørsmål som kan dukke opp. For hvordan finner du stomiposer og andre produkter som passer for deg? Og hvordan får du tak i utstyret?


Slik velger du den riktige stomiposen 

Det finnes mange forskjellige typer stomiposer på markedet. Det er derfor viktig at du finner det produktet som passer akkurat deg. God tilpasning av stomiutstyret kan redusere risikoen for lekkasje og hudproblemer.

En stomipose velges ut fra hvilken type stomi du har; kolostomi, ileostomi eller urostomi. Utover det har de fleste også personlige preferanser som har betydning for valget. Stomiproduktene dine må også passe livsstilen din.

For å finne det rette produktet er det derfor flere ting du bør vurdere:

Velg mellom 1-delt og 2-delt stomipose

Du kan velge mellom to generelle typer stomiposer: Med 1-delt stomipose sitter hudplaten og posen fast i hverandre. Det betyr at hver gang du skifter på stomien bytter du ut hele utstyret. Som hovedregel skal posen skiftes én gang daglig hvis du har ileo- eller urostomi og bruker en tømbar pose, mens lukkede poser for kolostomi byttes når det er avføring i posen. 1-delte poser er enkle å bruke og er ofte mer diskré da de ikke tar mye plass under klærne. 

2-delte stomiposer består av to separate deler: en plate som festes til huden og en stomipose som festes til platen. Dette betyr at du kan bytte posen uten å fjerne hudplaten. Det kan være en fordel hvis du opplever hudirritasjon rundt stomien. Er du ofte borte fra hjemmet og deltar i mange sosiale aktiviteter, kan det også være enklere, da du kun skal bytte pose og ikke hudplate på samme tid. Posen vil da fremdeles byttes minst én gang om dagen, mens hudplaten kan sitte i inntil 2-3 dager.  

Velg etter din kroppsfasong 

Hudområdet rundt stomien er veldig viktig for hvilket produkt du bør velge. Har du f.eks. en skjev eller kort stomi, trengs det mer støtte rundt stomien enn om magen er flat rundt stomien.

Du kan velge mellom flate, konvekse og konkave stomiprodukter for å sikre best mulig feste rundt din stomi. Et godt og tett feste er den beste forebyggingen mot lekkasje.

Ekstra trygghet og støtte med tilbehørsprodukter 

Opplever du lekkasje og hudproblemer, finnes det en rekke tilbehørsprodukter som kan brukes. En tetningsring kan f.eks. lage en tetning mellom huden og hudplaten slik at du er bedre beskyttet mot lekkasje. Tilbehør som barrierefilm og kleberfjerner kan bidra til å forhindre hudproblemer.

Sjekk stomien din regelmessig 

Stomien din kan endre seg over tid. Spesielt like etter operasjonen hvor du kan oppleve at stomien din kan være hoven. Etter dette vil stomien gradvis bli mindre. Samtidig kan kroppen din gjennomgå andre endringer over tid som kan endre størrelsen og formen på stomien din. Det er derfor viktig at du regelmessig sjekker at hullstørrelsen i hudplaten din er riktig tilpasset din stomi. 

Stomiutstyr og blåresept: Hvordan fungerer det? 

Som stomioperert er det mange ting du må sette deg inn i og ta stilling til – spesielt i starten. Stomisykepleieren din vil hjelpe og veilede deg med mye av det praktiske, og bestille produkter så du har i starten når du kommer hjem fra sykehuset. Dette vil være nok utstyr til neste gang du skal til kontroll, og da vil det bli vurdert om det skal gjøres endringer i utstyret du bruker. Det kan være lurt å ikke bestille for mye i starten, da det kan skje endringer når du er til kontroll hos stomisykepleier. Stomiutstyret hentes på apotek eller bandasjist, noen tilbyr også hjemlevering. Du kan fritt velge hvor du ønsker å kjøpe stomiutstyr.

Det finnes mange ulike stomiprodukter å velge mellom, og du kan selv velge det som passer best for deg. Apoteket/bandasjisten er forpliktet til å levere de produktene du ønsker, og om de ikke har det du vil ha på lager kan de bestille det for deg. Stomiutstyret du trenger dekkes på blå resept. Blåresepten fornyes hvert år, og du kan kjøpe utstyr for inntil tre måneder av gangen. Du må betale en egenandel som er bestemt av Helfo. 

Få gratis veiledning til livet med stomi 

Livet med stomi kan bringe med seg bekymringer og spørsmål. Lurer du på hvordan stomien vil påvirke hverdagen din, kan du registrere deg i Coloplast Assistanse. 

Når du registrerer deg i Coloplast Assistanse får du tilgang til råd og veiledning fra erfarne sykepleiere. De kan svare på spørsmål, gi produktveiledning og råd for en bedre hverdag med stomi. Du har også muligheten til å bestille gratis vareprøver av stomiprodukter, slik at du kan finne løsningen som passer deg best.