Det er minus fem grader inne i gruva. Det ville ha vært stummende mørkt her om det ikke var for de sterke lysene i gruvetaket. Lampene lyser opp de betongkledde tunnelveggene som Rana Gruber har sprengt ut inne i de jernmalmrike fjellsidene til Ørtfjell i Dunderlandsdalen i Mo i Rana.
Foto: Bjørn Leirvik
-I starten syntes jeg det var litt skummelt å tenke på at jeg var så langt under bakken. Men nå liker jeg det. Det er trygt. Her føler jeg meg hjemme, sier Ksenia Abelsen (27), med gul hjelm på hodet og en ti kilos sekk med landmålerutstyr på ryggen.
Ved hjelp av et stort landmålerkamera skanner hunførst tunnelene som skal drives ut, før betong legges på. Etter at betongen er sprøytet på veggene, regner hun ut tykkelsen på betongsikringen. Deretter kan et nytt parti fjell kan skytes ut.
Innen 2025 – mer enn 200 år etter at gruvevirksomheten startet opp her - skal Rana Gruber bli verdens første CO2-frie jernmalmgruve.
Elektrifiserer gruvedriften
-Vi har gruvedrift på et landområde som er like stort som 4.500 fotballbaner. Totalt har vi rundt 120 kjøretøy, alt fra små lette personbiler, til skiftbusser og tunge spesialmaskiner. Nå skal hele bil- og maskinparken byttes ut, fra dieseldrift til elektrisk drift, sier Gunnar Moe (63), administrerende direktør i Rana Gruber.
Allerede er elektriske skiftbusser og elbiler tatt i bruk. I starten av dette året leveres de første av 16 tunge spesialmaskiner. Det er lastere, dumpere og borerigger som brukes til å drive ut jernmalm fra den underjordiske gruven og dagbruddet.
Foto: SeNor
- Rana Gruber har allerede i dag en av industriens laveste klimautslipp, men vi vil bli enda bedre. Vi skal bli helt utslippsfrie. Vi har gode, lange kraftavtaler. I god tid innen 2025 skal Rana Gruber ha en klimanøytral drift når vi utvinner mineraler som inngår i batterier eller turbinblader til havvind, sier Moe.
Skal kutte 14.000 tonn CO2
Mo i Rana er et dynamisk senter i Nordland. Det er en by i vekst og med stadig tilflytning, der folk jobber med gruvedrift, med Freyrs batterifabrikken som er under etablering, på høyskolen, industriproduksjon og med fornybar kraft – for å nevne noe. Det bygges ny flyplass og ny europavei, og fra før har byen både jernbane og havn.
For å rekruttere nye medarbeidere tilbyr Rana Gruber også stor grad av fleksibilitet i jobbhverdagen for å tiltrekke seg fagfolk fra hele landet.
-Vi skal kutte 14.000 tonn CO2 utslipp i året for å bli utslippsfrie. Skal vi klare det, må vi rekruttere riktig kompetanse og de beste folkene, sier Moe.
For Kristin Hestnes (43), som har en doktorgrad i mineralproduksjon, var muligheten til å kunne jobbe fra Tønsberg, hvor hun bor, en viktig faktor for å takke ja til jobben. Hun har tidligere hatt lederstillinger i de fleste gruveselskaper i Norge.
-Gjennom karrieren har jeg reist og pendlet mye. Med to barn har det vært utfordrende. Nå jobber jeg fra hjemmekontor i Tønsberg tre uker i måneden, og er den fjerde uke på jobb i Mo. Det funker for meg, familien og for arbeidsgiver, sier hun.
Bygger fremtidens gruve
Kristin Hestnes regnes som en av nestorene i norsk bergindustri, og er i dag gruveplansjef i Rana Gruber.
-Min oppgave er å bygge fremtidens gruve. Vi skal ha fokus på kvalitet i alle ledd, fra utvikling og etablering av underjordsgruver og dagbrudd, rassikring, til kvalitetssikring av råmalm, bergsikkerhet og luftkvalitet for de som jobber der – alt som skal til for at vi innen 2025 har på plass utslippsfri produksjon, forteller hun.
- Rana Gruber har satt seg hårete mål, og jeg liker det. Vi er et børsnotert selskap og det gir en ekstra dimensjon til arbeidet. I alt vi gjør, skal vi ta hensyn til naturen. Vi skal ikke ta mer ut fra fjellet enn vi trenger, og det vi tar ut, skal ha riktig kvalitet.
Når Hestnes er på jobb i Mo i Rana, bruker hun fjellene på fritiden.
-Jeg har tre damer fra andre steder i Rana Gruber som jeg går fjellturer sammen med etter jobb. Naturen er helt magisk.
Flyr med droner
Tilbake i gruvetunnelen, langt inne i fjellet, pakker Ksenia Abelsen sammen landmålerutstyret. Nå venter noen timer foran pc’en der dagens bilder skal analyseres.
Foto: Bjørn Leirvik
-Jobben er variert. Halve dagen er jeg inne i gruva og på dagbruddet, og andre halvdelen er foran pc’en. Når jeg ikke er i gruva, flyr jeg med droner over dagbruddet, og lager 3D-modeller og beregninger utfra bildene som er tatt, forteller hun.
Abelsen flyttet til Mo i Rana som 15 åring. Som ungdom jobbet hun hos Rana Gruber hver eneste sommer. Straks hun var ferdig med studiene, flyttet hun tilbake til Mo i Rana og håpet på jobb i gruvene.
-For et år siden fikk jeg en mail fra Rana Gruber der det sto: «Er du fortsatt interessert? Nå har vi ledig jobb som landmåler.» Jeg sa: «Ja! Jeg kommer med en gang!» Og siden har jeg vært her.
KORT OM RANA GRUBER
- Gruveselskap som utvinner jernmalm.
- Rundt 300 ansatte.
- Har en årlig produksjonskapasitet på 1,8 millioner tonn ferdigprodukt.
- Henter ut malm fra fjellsidene i Dunderlandsdalen gjennom dype gruveganger og gjennom åpne dagbrudd.
- Malmen fraktes med jernbane 35 km til gruveselskapets oppredningsverk, der den bli finknust til pulveraktig jernslig. Denne jernsligen blir fraktet ut i verden med store skip fra havnen i Mo i Rana.
- Rana Gruber skal bli verdens første CO2-frie jernmalmprodusent innen 2025.
- Selskapet omsatte for 1,7 milliarder kroner i 2021.
- Notert på Oslo Børs.