Du kan redde liv
med telefonen

Med en ny app fra Salten Omsorg kan du nå organisere ditt private «hjelpekorps"

– Når uhellet er ute eller du blir rammet av akutt sykdom, teller hvert eneste sekund, sier daglig leder Rolf Bruun i Salten Omsorg.

Hvis du blir alene om å drive hjerte- og lungeredning i påvente av at helsepersonell skal komme til stedet, kan dette blir i overkant krevende. Du får heller ikke anledning til å løpe og hente en hjertestarter hvis en slik skulle befinne seg i nærheten.

RASK HJELP

Løsningen på dette er en app som heter «Fast help». Den kan du abonnere på for 350 kroner i året. Inne i app’en kan du sette opp hvor du befinner deg og en lister over venner, naboer og kolleger som bor i nærheten.

– Du avtaler da med disse at de er villige til å laste ned app’en eller en en gratis-versjon av app’en som gjør dem i stand til å motta meldinger du selv sender ut, forklarer Bruun.

Gratis-versjonen kan kun motta meldinger og kan ikke brukes til å be om hjelp.

EKSTRA TRYGGHET

Hvis din partner får hjertestans varsler du 113, aktiverer «Fast Help»-app’en og går i gang med hjerte- og lungeredning. Målet er at du da skal få hjelp i påvente av at helesepersonell kommer til stedet.

Saken fortsetter under bildet.DITT KLARE ANDREVALG Først varsler du 113, så kan du få livsviktig hjelp fra andre ved hjelp av den nye appen til Salten Omsorg.Denne app’en er også en ekstra trygghet når du er på hytta. Da har du inngått avtaler med de som har hytter eller boliger i nærheten. Igjen, du skal kunne få ekstra hjelp i de første og mest kritiske minuttene etter at noe har skjedd.

App’en vil også kunne sende ut GPS-koordinater, slik at du kan få bistand hvis noe skjer ute på tur eller på havet.

MANGE VIL HJELPE

– Mitt inntrykk er at det er ganske mange naboer og venner som gjerne blir med i et slik «hjelpekorps», sier Bruun.

Han tror også at denne app’en kan få flere til å bli med på et førstehjelpskurs. Og, ikke minst, et kurs i hvordan man bruker en hjertestarter.

– Disse blir i dag utplassert på stadig flere steder, men jeg vet at flere kvier seg for å bruke den. De er redde for å gjøre noe feil. Det er her et kurs kan komme inn og i neste instans være med på å redde liv.

LANG ERFARING

Rolf Bruun er utdannet som sykepleier og har jobbet i 18 år på sykehus. Han har også erfaring fra jobben som medisinsk ansvarlig på båt.

– Det er fort å glemme hvor viktig det er med en høy beredskap. Når man først blir rammet av en alvorlig hendelse, så er det for sent å være forberedt. Da må du handle omgående.

Det er derfor «Fast help»-app’en kan bli en viktig bidragsyter til å øke din og andres sikkerhet.

– Vi er nå helt i sluttfasen med å sikre oss de siste godkjenningene. Deretter vil den være tilgjengelig både for i både Appstore og Google Play.

Du kan leser mer om Salten Omsorg her.